Det nærmer seg avspark for enda et Verdensmesterskap for klubblag. Mens Europas øyne er rettet mot Real Madrid og mange forventer en seier til «vår» representant i turneringen er det flere lag som gjerne vil ha noe å si.

Årets VM for klubblag spilles i Japan. Kampene går i byene Osaka og Yokohama og finalen spilles på Nissan Stadium i Yokohama som tar 72,000 personer. Turneringen spilles mellom vinnerne av de kontinentale turneringene i Europa, Sør Amerika, Nord Amerika, Oseania, Afrika og Asia samt serievinneren fra vertslandet. Alle kampene spilles på utslagsprinsippet og står det likt etter 90 minutter spilles det ekstraomganger og eventuelt straffesparkskonkurranse. I år skal mesterskapet også brukes som forsøksplatform for en regel som tillater at lag kan gjøre et fjerde bytte når kampen har gått til ekstraomganger og det skal benyttes videodømming.

Kashima Antlers

Mitsuo Ogasawara er supermann på Kashima Antlers. Her fra en landskamp i Confederations Cup i 2005 (Foto: BPI/Digitalsport)

Mitsuo Ogasawara er supermann på Kashima Antlers. Her fra en landskamp i Confederations Cup i 2005 (Foto: BPI/Digitalsport)

Årets verter, i den grad man kan kalle de det da ingen av kampene spilles på deres hjemmebane, er Kashima fra Japan som i kraft av å være vertslandets regjerende seriemester får en plass i play-off kampen mot Auckland for å avgjøre hvem av lagene som går videre til kvartfinalene. Dette er Antlers første Klubbmesterskap og de vil nok i stor grad håpe på at de to 37-årige veteranene i laget, keeper Hitoshi Sogahata og kaptein Mitsuo Ogasawara kan styre laget trygt gjennom møtet med Oseanias beste lag.

Superveteran Ogasawara har spilt i Kashima Antlers i hele sin karriere med unntak av en sesong på lån i italienske Messina hvor det ble seks kamper i Serie A for midtbanegeneralen. Kapteinen har også 55 landskamper for Japan. Kashima er nettopp ferdig med sin sesong etter at de vant sluttspillsfinalen mot Urawa Red Diamonds på lørdag så formen bør være upåklagelig hos japanerne. Dersom Antlers skulle slå Auckland i morgen venter Afrikas representant på den andre banehalvdelen i kvartfinalen.

 

Mamelodi Sundowns

Det sørafrikanske eventyret kan fortsette i Japan. (Foto: Mamelodi Sundowns, Twitter)

Det sørafrikanske eventyret kan fortsette i Japan. (Foto: Mamelodi Sundowns, Twitter)

De sørafrikanske vinnerne av Afrikas Champions League er eventyrhistorien om laget som egentlig ikke kom med til turneringen. På sin vei mot kontinental suksess slo Sundowns ut laget med det noe morsomme navnet Chicken Inn fra Zimbabwe og AC Léopards fra Kongo.

Så stod AS Vita Club fra DR Kongo på andre siden i den siste runden for å komme seg til gruppespillet. Her ble det tap på bortemålsregelen etter at det ble 2-2 sammenlagt og eventyret så ut til å være over for «The Brazilians». Men så kom beskjeden fra CAF (Afrikas fotballforbund) om at Vita Club var diskvalifisert etter å ha brukt en utilgjengelig spiller i en tidligere kvalifiseringskamp mot Mafunzo. Dermed ble Sundowns tatt inn i turneringen igjen på bekostning av kongoleserne. Der vant Sundowns sin gruppe foran egyptiske Zamalek, som de siden skulle møte i finalen, for så å slå ut ZESCO United fra Zambia i semifinalen. I finalen ventet som nevnt gruppekollega Zamalek og Sundowns brukte hjemmebanen til sin fordel i første kamp. Etter en meget god førsteomgang stod det 2-0 på tavlen i Pretoria og da Islam Gamal satte ballen i eget mål ett minutt ut i andre omgang skulle det bli for langt opp for egypterne i returoppgjøret, selv om de vant 1-0. Sundowns hadde vunnet Afrikas største turnering for første gang, etter egentlig å ha blitt slått ut. Eventyret var et faktum. Kan de skape et nytt eventyr i Japan?

 

Atlético Nacional

Macnelly Torres er en av de rutinerte på Atlético Nacional. Her fra en landskamp for Colombia (Foto: Javier Garci/BPI)

Macnelly Torres er en av de rutinerte på Atlético Nacional. Her fra en landskamp for Colombia (Foto: Javier Garci/BPI)

Navnet på mesteren i Sør Amerikas Copa Libertadores ringer kanskje en bjelle hos de fleste. Det er fordi det var dette laget brasilianske Chapecoense var på vei til å spille mot i Copa Sudamericana da flyet deres så tragisk krasjet og nesten hele laget omkom for litt over en uke siden.

Atlético tok sin andre Cop Libertadores tittel i juli etter å ha slått ut lag som Rosario Central og São Paulo på veien til finalen mot ecuadorianske Independiente del Valle. Der slo de ecuadorianerne 2-1 sammenlagt etter å ha klart uavgjort i høyden i Quito i første kamp for så å vinne 1-0 på hjemmebane uken etter. Atlético Nacional er et av de tradisjonelle storlagene i Colombia med 15 seiere i serien og to cupseiere.

 

Miniputten med rekordene:

Auckland City

Det første Auckland City laget som deltok i 2006 ante nok ikke at de skulle være med på å skrive historie. (Foto: Digitalsport)

Det første Auckland City laget som deltok i 2006 ante nok ikke at de skulle være med på å skrive historie. (Foto: Digitalsport)

Oseanias representant er nok den mest ukjente av alle for oss her hjemme, men de er allikevel det laget som innehar flest rekorder i Klubb-VM sammenheng. De  har rekorden for flest deltakelser med sine syv og de har rekorden for flest deltakelser på rad med fem, fra 2011-15. I tillegg har de rekorden for flest kamper spilt av et lag i turneringen med 13. Disse rekordene vil bli plusset på med en når de sparker i gang kampen mot Kashima Antlers i morgen. Det mange tror er en kasteball i denne sammenhengen har gradvis blitt bedre siden sin første deltakelse i 2006. De har sågar kommet seg helt til semifinalen i 2014 hvor det ble tap, men det ble seier i bronsefinalen og de er det eneste laget fra Oseania som har nådd så langt. I Oseanias Champions League slo de Tefana fra Haiti i semifinalen før turneringens andre Newzealandske lag, Team Wellington, ble beseiret i finalen.

Flere på laget er deltidsspillere og har vanlige jobber. Noen er malere, andre er advokater, men kanskje kan tidligere Real Sociedad keeper Eñaut Zubikarai som er vant til den store scene gi trygghet til de uerfarne på laget og kanskje – bare kanskje – kan de klare å gjenskape magien fra to år tilbake og ta seg til en semifinale.

 

De tre største favorittene

Club América

Oribe Peralta er den mest kjente spilleren på América og lagets store målscoringstrussel (Foto: Digitalsport)

Oribe Peralta er den mest kjente spilleren på América og lagets store målscoringstrussel (Foto: Digitalsport)

Nord Amerika og Mexicos bidrag América har vært med to ganger før og vet hva det vil si å være med her. Uten de aller største klubbene fra Brasil og Argentina med i år klatrer «Las Águilas» opp som den største utfordreren til Real Madrid. De fyller hundre år i år og hva mer kunne vel passet enn å kunne kalle seg verdens beste fotballklubb? De har vunnet hjemlig liga hele 12 ganger og hjemlig cup fem, begge er rekorder.

I tillegg har de vunnet Nord Amerikas Champions League rekordmange syv ganger. I utslagsrundene i årets Champions League slo de ut Seattle Sounders 3-5 i kvartfinalen før to andre meksikanske lag ventet. I semifinalen ble Santos Laguna ekspedert med 1-0 før Tigres UANL ventet. Der ble det en 2-0 seier på bortebane og en komfortabel ledelse før returoppgjøret. Andre-Pierre Gignac skapte litt spenning ved å gi Tigres ledelsen mot slutten av første omgang, men en scoring fra Michael Arroyo halvveis ut i den andre og en Osvaldo Martínez straffe tre minutter før slutt sørget for at América vant 4-1 sammenlagt.

 

Jeonbuk Hyundai Motors

Jeonbuk var med i for ti år siden i 2006. I 2016 er også keeperen på dette bildet, Kwoun Sun-tae, med som lagets kaptein. (Foto: Digitalsport)

Jeonbuk var med i for ti år siden i 2006. I 2016 er også keeperen på dette bildet, Kwoun Sun-tae, med som lagets kaptein. (Foto: Digitalsport)

Som navnet tilsier er de sponset av bilselskapet Hyundai og dette er Jeonbuks andre opptreden, ti år etter det første. Med fire ligaseiere og tre FA Cup-seiere er Jeonbuk en av de største klubbene i Sør Korea. Blant spillerne i troppen finner vi tidligere Schalke, Mainz og Bochum-spiller, Edu som er inne i sin andre periode i klubben. Her finner vi også tidliger Cardiff og Wigan-spiller Kim Bo-kyung samt den sørkoreanske legenden Lee Dong-gook som har scoringsrekorden i den hjemlige ligaen, K-League, over 100 landskamper for Sør Korea og er i en alder av 37 «Still going strong». I tillegg er keeperen fra den gang, Kwou Sun-tae fortsatt med.

I sin ferd mot å vinne den asiatiske Champions League toppet Jeonbuk sin gruppe foran Tokyo fra Japan, Suning fra Kina og Becamex fra Vietnam. i 16-delsfinalen ble Melbourne Victory sendt hjem mens Shanghai SIPG ble beseiret i kvartfinalen. I semifinalen ventet det hjemlig motstand i form av FC Seoul som ble forbigått med 5-3 sammenlagt. I finalen stod Al Ain fra De Forente Arabiske Emirater på motsatt banehalvdel og etter en god første kamp hvor Jeonbuk slet seg til en 2-1 seier ble trofeet sikret i kamp nummer to hvor Al Ain ble holdt til 1-1. Dermed ble sørkoreanerne klare for Klubb-VM hvor de har et legitimt håp om å nå finalen.

 

Real Madrid

Real Madrid er med som Europas deltager og håper å hente hjem trofeet som de gjorde sist gang i 2014. (Foto: Alterphotos/Acero)

Real Madrid er med som Europas deltager og håper å hente hjem trofeet som de gjorde sist gang i 2014. (Foto: Alterphotos/Acero)

Europas deltager og vinneren av turneringen i 2014 er den aller største forhåndsfavoritten og trenger minimalt med presentasjon, men her følger en liten oppsummering av veien til Japan. Dette er deres tredje deltagelse i turneringen og de vil nok være giret på å legge til enda et trofe i den store samlingen på Santiago Bernabéu. I fjorårets Champions League ble PSG, Shakhtar Donetsk og Malmö lagt bak seg i gruppespillet før Roma, Wolfsburg og Manchester City i tur og orden ble beseiret.

I finalen ventet byrival Atlético Madrid og kampen gikk hele veien til straffespark før Real kunne løfte trofeet over hodet. Nå skal da enda et trofe forsøkes å legges til i skapet når turen går til Japan.

VM for klubblags første kamp spilles i morgen kl 11:30 mellom Kashima Antlers og Auckland City

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Bjerkevoll

Studerer Sportsjournalistikk ved University for the Creative Arts. Glad i all fotball, fra den minste krok til den største scene. @olabje på Twitter

Legg igjen en kommentar