Leeds United har igjen fått et håp om retur til Premier Leauge etter mange år i lavere divisjoner.

Den sovende engelske storklubben, Leeds United, har hatt en formidabel start på årets sesong, og ligger på skrivende stund på fjerdeplass i engelsk Championship. En plassering som er langt bedre enn hva de fleste hadde forventet da vi tok fatt på den nye sesongen i august. Den siste tids resultater gir også et aldri så lite håp om at man fra neste høst igjen kan se Premier League-fotball på ærverdige Elland Road.

Håp om en bedre fremtid
Optimismen var stor blant Leeds-fansen da Garry Monk ble ansatt som Leeds’ nye hovedtrener i sommer. Monk har til tross for sin unge alder og korte trenerkarriere fått vist hva som bor i han da han i 2014/2015-sesongen ledet Swansea til en meget respektabel åttendeplass i Premier League. Den walisiske klubbens neste høyeste plassering i det engelske ligasystemet noensinne. Ansettelsen av Monk står i sterk kontrast til tidligere trenere ansatt av Leeds’ kontroversielle eier, Massimo Cellino. For mange er Garry Monks inntog i Leeds et tegn på at Cellino faktisk har ambisjoner om å oppnå noe med klubben og ikke bare fore Yorkshire-klubbens sulteforede fans med tomme løfter, som han har hatt for vane å gjøre i sine første år som eier av den tradisjonsrike klubben.

Garry Monk har virkelig fått sving på Leeds United. (Foto: Paul Greenwood/BPI)

Garry Monk har virkelig fått sving på Leeds United. (Foto: Paul Greenwood/BPI)

Ansettelsen av Monk er naturligvis ikke den eneste årsaken til Leeds’ solide prestasjoner denne sesongen. For første gang på årevis har en rekke kvalitetsspillere ankommet klubben. Også her skal Massimo Cellino ha sin dose ros. Italieneren er som de fleste klubbeiere en dyktig forretningsmann, ferdigheter Cellino har klart å utnytte på overgangsmarkedet. Det er først og fremst når det kommer til salg av spillere Cellino har gjort en solid jobb. Når man spiller i Championship må man nesten regne med å miste en nøkkelspiller hver sesong, men når Leeds har gjort det under Cellinos regime har klubben ofte sittet igjen med en god bunke pundsedler. Disse pengene har igjen blitt brukt på å forsterke stallen, og ikke bare gått rett i klubbeierens dype lommer som de ofte gjorde under tidligere eiere.

Gode signeringer
Pengene brukt i sommer har også delvis blitt brukt svært smart. Store deler av pengene har blitt brukt på den offensive duoen Kemar Roofe og Marcus Antonsson. Ingen av dem har så langt briljert i den helhvite drakta, men det er fortsatt for tidlig å avskrive dem. Førstnevnte har de siste kampene vist bedre takter. Roofe var svært nære en perlescoring mot Liverpool i ligacupen, og noterte seg for et mål i forrige serierunde da Aston Villa ble beseiret 2-0 hjemme på Elland Road. Midtbanen har blitt forsterket med blant andre Eunan O’Kane og Liam Bridcutt. Sistnevnte var på lån i klubben forrige sesong, og i sommer ble avtalen gjort permanent.

Det er på lånemarkedet Leeds har gjort det aller skarpest i sommer. Den solide stopperduoen Pontus Jansson og Kyle Bartley er hentet inn på lån fra henholdsvis Torino og Swansea. Duoen ble raskt Leeds’ faste stopperpar, og de har gitt Leeds en trygghet i de bakre rekker som man ikke har sett på flere år. I tillegg er den tidligere spanske landslagsspilleren Pablo Hernández hentet på lån fra qatarske Al-Arabi. Spanjolen har fått vist frem sin strålende teknikk og blir en sentral brikke i jakten på opprykk.

Det er selvsagt ikke bare nyervervelsene som har levert for Leeds denne sesongen. Mange av lagets viktigste spillere er spillere som var i klubben fra før. Charlie Taylor fortsetter å briljere på venstreback. 23-åringen blir nok å se i Premier League om ikke lenge, med eller uten Leeds. Chris Wood har endelig vist seg å være den klassespissen han skulle være da han ble hentet til klubben i fjor sommer og scorer mål på bestilling. Ellers tar ungguttene Ronaldo Vieira og Kalvin Phillips stadig nye steg, noe som gir Leeds en god bredde på midtbanen, som kommer godt med gjennom en lang sesong.

Pontus Jansson of Leeds United celebrates scoring his sides first goal with fans during the Sky Bet Championship match between Norwich City and Leeds United played at Carrow Road ,Norwich on 5th November 2016 -------------------- Michael Zemanek / BPI Football - Sky Bet Championship 2016/17 Norwich City v Leeds United Carrow Road, Norwich, United Kingdom 05 November 2016 ©2016 Michael Zemanek / BPI all rights reserved

Svenske Pontus Jansson har raskt blitt en helt blant store og små på Elland Road. (Foto: Michael Zemanek / BPI)

En tidskrevende prosess
Garry Monk har siden ankomsten til Leeds forsøkt å innføre en ballspillene stil i klubben. Noe som naturligvis tar litt tid å innføre, spesielt i en klubb hvor lite har vært på stell de siste sesongene. Resultatene i starten av sesongen var svake, og Monk var i en periode under massivt press. I den syvende serierunden løsnet det endelig for Leeds, som etter de seks første rundene befant seg under nedrykksstreken. Blackburn ble beseiret 2-1 på hjemmebane. En seier som innledet en seiersrekke på tre kamper. Seieren over Blackburn innledet også en solid form som i kommende månedene resulterte i en massiv poengfangst. Det Leeds-laget vi ser i dag skaffer ikke bare bra resultater, men de gjør det også med stil. Det er en stund siden sist gang Leeds spilte underholdene i fotball i kamp etter kamp, og i tillegg skaffer resultater. Dagens Leeds ser mer solid ut enn på lenge. Det er en skikkelighet over det meste som blir foretatt seg ute på gressmatta på Elland Road, noe som har vært fraværende i en årrekke.

Det er fortsatt lenge igjen av sesongen. En sesong som så langt har vært meget spennende for dem som følger Leeds United. Kan de hvitkledde fra Elland Road ta seg tilbake til Premier League etter 14 års fravær? Tiden vil vise, men én ting er sikkert – vi gleder oss til fortsettelsen!

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar