Av Jørgen Tjærnås

I 2017 er det for første gang kun to avdelinger i 2.divisjon. Nivåhevingen betyr at divisjonen nå ser ut som 1.divisjon i lite format, og begge avdelingene er spekket av opprykkskandidater.

Med Stabæk – Jerv ferdigspilt kan vi endelig sette en strek for 2016-sesongen i norsk fotball. Nå venter måneder med treningskamper, kondisjonstester og krumspring på overgangsmarkedet for norske lag på alle nivåer, før det hele sparkes i gang i slutten av mars og starten av april. Det er bare å glede seg, og selv om mye ennå er uklart rundt lagenes status er et blikk inn i spåkula mulig allerede nå.

Avdeling 1 i 2.divisjon ser allerede ut til å kunne bli en særdeles jevn avdeling. Når kun de sju beste holdt seg i år har det selvsagt ført til at nivåforskjellen mellom lagene er mye mindre enn den har vært de siste årene.

Dette er oddsfavorittene

KFUM er så langt det laget som peker seg mest ut som et lag som bør være i toppen. Med 4.40 i odds er de da også opprykksfavoritt hos NordicBet. Oslolaget leverte en god vårsesong i OBOS-ligaen, men med åtte tap på de ni siste kampene ble det nedrykk. Så langt er det klart at veteranen Eivind Sæther legger opp, John Olav Norheim går til moderklubben Fløy, mens assistenttrener Jørgen Isnes rykker opp til hovedtrener. Spillere som Christoffer Dahl, Stian Sortevik og Erik Jonvik har vist seg som klassespillere på dette nivået før, og med stammen i behold er KFUM en klar opprykkskandidat.

Hos det andre nedrykkslaget, Raufoss, er ting langt mer uklart. Trener Espen Haug er ferdig etter å ha ledet laget i en årrekke, og på spillersiden er mye uklart. De har tolv spillere på kontrakt, mens spillere som Magnus Solum, Aaron Lee Jones og Simen Næss ennå ikke har bestemt seg for hvor de spiller neste år. Et lag som bør være i toppen, men som pr nå har veldig mange ubesvarte spørsmål.

Skeid venter ennå på at Tom Nordlie skal ta en avgjørelse rundt sin framtid. Treneren skal ha stilt flere krav for å fortsette, blant annet en økning av budsjettet. Samtidig har klubben nok en gang sluppet spillere til større klubber. Denne gang er det storscorer Johnny Buduson og midtbaneeleganten Bruno Leite som har gått til Haugesund. Samtidig har Skeid testet flere juniorer fra Vålerenga som neppe får a-lagskontrakt der. Også Abdi Huka fra Sandnes Ulf er blant de som har rukket å vise seg fram.

HamKam klarte aldri å utfordre nabo Elverum om opprykket denne sesongen, men må nok en gang regnes med i toppen. Har hatt store utskiftninger i troppen de siste årene, og det kan nok bli litt av samme melodi også i år. Hamargutten Petter Vaagan Moen er en massiv signering. Ellers er mye uklart, med unntak av at Emil Dahle er ferdig i klubben. Har potensialet til å være et topplag i 2017, og med de rette signeringene skal de kjempe om oppryk.

Bærum så lenge ut til å kunne få det tøft med å beholde plassen i 2016, kun to år etter å ha spilt kvalifisering til Tippeligaen. Men en god høstsesong reddet laget, og siden har de brukt tiden på å fornye med flere nøkkelspillere. En som er usikker er veteranen Morten Giæver, som er aktuell for Tromsdalen.

Mangler litt – ennå

Finnsnes leverte en kjempesesong med 2.plass i 2016. Siden siste spark på ballen har det imidlertid vært kranglet om hvordan klubben skal satse. Spillergruppa holder til i Tromsø, og flere på det lille stedet mener at man må flytte hele satsingen hjem til Finnsnes. Det har gått så langt at det er stiftet en ny klubb på stedet av de som er mest uenige i den nåværende strategien. En splid som fort kan skape trøbbel for den videre satsingen. Sportslig sett er det mest interessante så langt at midtstopper Quint Jansen er aktuell for flere klubber på høyere nivå.

Asker endte til slutt seks poeng på riktig side av nedrykksstreken. Nå må de trolig klare seg uten storscorer og kaptein Sindre Mauritz-Hansen, som er ønsket av en rekke klubber på de to øverste nivåene, og som har utgående kontrakt. Det spørs om laget kan erstatte ham, og samtidig satse hardt nok til å kjempe om opprykk, men det er nok kvalitet i troppen til at de enn så lenge må regnes som en outsider.

Både Kjelsås og Alta skuffet i år. Begge lagene har en rekke gode 2.divisjonsspillere i troppen. Likevel måtte begge kjempe hardt for å berge plassen i en ikke altfor sterk avdeling, og de er langt fra opprykkskandidater slik ting er nå. I Alta har en rekke nøkkelspillere så langt avventet å skrive ny kontrakt. Blant annet skal Sega Ngom trene med Tromsdalen. Kjelsås var et av lagene som berget plassen som scoret færrest mål i år. Viktige Jesper Solli har signert ny kontrakt.

I Nybergsund har Jarl André Storbæk lagt opp og tatt over trenerjobben etter Ola Brenden. Endte to poeng over nedrykk, og har så langt kun kontrakt med seks spillere for kommende sesong. Har plassert seg rundt midten av tabellen de fire siste årene, og det føles lenge ut siden laget var på nivå to. Må treffe bedre med de eksterne signeringene enn de har gjort de siste sesongene.

Langskudd

Grorud og Follo gir begge 22 i odds som avdelingsvinnere. For de som er ute etter et langskudd kan begge lagene være spennende å vurdere om de får på plass et par forsterkninger. Grorud har hatt få utskiftninger i laget, og ser ut til å beholde de fleste. Follo var sommeren 2015 et lag midt på tabellen i 1.divisjon. I år lot de mange spillere i junioralder få mye tillit, og flere av dem grep sjansen med begge hender. Av de mer rutinerte gir Halvard Lien Simonsen seg, og kun Rune Gravdal har kontrakt av de over 20 år så langt.

Vålerenga 2 hadde fordelen av at de i nesten hver eneste kamp fikk med flere spillere fra a-stallen. Som alltid er andrelagene de vanskeligste å spå, men flesteparten av spillerne som spilte seg til finalen i junior-NM holder junioralder også neste år.

Brumunddal er med 175 i odds levnet få sjanser til å kunne kjempe i toppen neste år, til tross for at laget endte på 4.plass i år. Så langt er det klart at keeper Tor Torgersen og toppscorer Sigurd Ertsås gir seg, mens kantspiller Stian Nyhus trener med nabo Hamkam. Klubben satser forsiktig kommende sesong, og leter kun etter forsterkninger i nærheten.

Enn så lenge framstår dette som en fullstendig åpen avdeling, hvor mange av lagene kan ende både i toppen og langt lengre ned. Gjennomgangsmelodien hos flere var at man var glad for å slippe Bryne og Hødd av nedrykkslagene, og at KFUM og Raufoss trolig blir svakere. Det kan nok stemme, men KFUM framstår tidlig i desember som avdelingens største opprykkskandidat, mens Hamkam fort er laget som er nærmest.

Jørgen Tjærnås er NordicBets breddefotballorakel, kjent fra breddefotballpodkasten Toppfotball. Har har bakgrunn som sportsjournalist i Adresseavisen, Aftenposten, TIPS og NTB. I tiden inn mot sesongstart kommer han til å servere oss det vi trenger å vite foran den norske fotballsesongen 2017.

Denne artikkelen ble første gang publisert hos Nordicbet

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar