Av Jørgen Tjærnås

På 30 år har Moss gått fra å være landets beste lag til å spille i 3.divisjon. Nå er de ikke engang favoritt til å rykke opp fra denne sterke avdelingen.

Når 2.divisjon og 3.divisjon er halvert, så blir nivået hardere begge steder. Det merkes godt i 3.divisjons avdeling 1, hvor to lag spådd å kjempe om opprykk til OBOS-ligaen i år skal spille i 2017.

For både Kvik Halden og Moss kom til kort i den ekstremt tøffe 2.divisjonsavdelingen de var i denne sesongen. Dermed må de to lagene fra Østfold spille på nivå fire i norsk fotball i 2016, selv om de begge hadde ambisjoner om å kjempe om opprykk.

Mest skuffende var det kanskje for Moss, som tross alt ble seriemester for 30 år siden, og som har tilbrakt de fleste årene siden på de to øverste nivåene. I 2015 endte de gulkledde på annenplass, og dermed var opprykkshåpet tent. Men feilslåtte signeringer og en dårlig sesongstart gjorde at det ble en sesong som startet i motbakke, og som til slutt endte med nedrykk. At økonomien har vært blodrød flere ganger de siste årene har også være en årsak – eller en konsekvens – for resultatene.

Dermed blir det nye tider på Melløs i 2017. Rutinerte spillere som Rune Isaksen, Adnan Haidar og Balal Arezou er ferdige i klubben, og flere kan forsvinne. Samtidig har klubben tatt en modig valg ved å gi 23-årige Ole Martin Nesselquist tillit som hovedtrener etter høstens redningsoperasjon. Samtidig er forsvareren Marcus Ohlsson signert fra nabo Sprint/Jeløy. Moss bør definitivt være med i toppen.

Selv om Kvik Halden historisk sett ikke har de samme merittene som Moss, var nok nedrykket minst like skuffende for grensebyens mannskap. På papiret et lag godt nok for å kjempe i toppen, men moralen skal ha vært dårlig. Kent Bergersen kommer inn som trener, noe som viser at laget har ambisjoner. På spillersiden er mye uklart, og mange kan forsvinne. De som helt sikkert blir borte er Jonathan Dixon, Victor Adebahr, Mathias Engebretsen (Vindbjart) og keeper/daglig leder Joachim Heier, som har fått jobben som daglig leder for Fredrikstad FK. Ardijon Berbatovci og Almir Taletovic er også blant de som trolig forsvinner.

Kvik Halden er opprykksfavoritt, og får nok et sterkt mannskap til slutt. Men ennå er det et uferdig byggverk. For de som skal spille på avdelingsvinner bør det akkurat nå friste mer med andre alternativer.

MANGE UTFORDRERE

 Totalt seks lag i denne avdelingen spilte i 2.divisjon i 2016. Oppsal så lenge ut til å berge plassen, men ni tap på de ti siste kampene ødela håpet. Drabantbyklubben er kjent for en stor og god junioravdeling, og flesteparten i a-stallen er fra området. Likevel kan klubben bli svekket etter nedrykket. Keeper Mathias Eriksen Ranmark og spisstalentet Ryan Doghman har prøvespilt for klubber på nivå én og to, mens Emil Sildnes trolig havner i Strømmen i løpet av kort tid. Beholdes de to første er de et mulig opprykkslag, og 10 i odds kan friste.

Ullern gjorde lignende grep som Ørn Horten i sommer, og stilte tidvis svært ungt i høst. Noen endringer blir det også nå, for klubben som satser hardt på ungdomsavdelingen. Martin Christensen gir seg etter 113 kamper på Oslos vestkant, mens stortalentet Felix Horn-Myhre nok er klar for større oppgaver. Kommer neppe til å være veldig aktivt søkende etter eksterne signeringer, og skal normalt sett komme til kort mot de mer hardtsatsende lagene i avdelingen.

Strømsgodset 2 stilte ofte med et så godt lag som mulig på hjemmebane og de korteste borteturene, men klarte ikke å ende topp sju i 2.divisjon. Det laget som er vanskeligst å spå akkurat nå. Mange av juniorene som nok får mye spilletid har allerede bemerket seg med gode resultater for Strømsgodset 3 i 3.divisjon. Et mulig topplag.

Sarpsborg 08s andrelag ga 50 i odds da oppsettet kom ut, et spill som kan anses som spennende. Nå er oddsen på 14.50, noe som nok reflekterer lagets sjanser bedre. Gjorde en god sesong i 2016, med 2.-plass både i 3.divisjon og i Interkrets for juniorer. Gode, unge spillere som Magnus Hart og Tobias Heintz er fortsatt et stykke fra fast plass for a-laget, og andrelaget stilte ofte med mange rutinerte spillere i år. Samtidig var det unge spissparet Kachi/Mbedule en målgaranti. De to scoret til sammen 56 mål på andrelaget og juniorlaget, samt én hver i Tippeligaen. En outsider i toppen.

Kråkerøy er utpekt som den fremste utfordreren til Kvik Halden og Moss. Har bygd et lag som i stor grad har spilt sammen i to-tre sesonger, og som er vanskelig å bryte ned. Samtidig har Joachim Olsen på topp ett mål i snitt pr kamp de siste to sesongene. Likevel er det vanskelig å se at de skal være like vasse som lagene som kommer ned fra 2.divisjon. Kommer neppe til å hente mange som har erfaring fra høyere nivåer, men er såpass solide at de kan matche alle i denne divisjonen over 2 x 45 min.

 

3div1_900

LANGSKUDD

 Ørn Horten tok et veivalg da de så at plassen neppe kunne berges i sommer. Halve startelleveren forsvant ut, og ble erstattet med juniorer fra egne rekker. Det ga få poeng, men viktig erfaring til spillere som må bli bærebjelker i år. Har fått hjem lokale Thomas Utter Jensen, som har mye erfaring fra 2.divisjon. Klubbens to beste i år, Arnar Førsund og Alen Patros, teller begge på knappene. Ørn blir neppe noe lag som kan kjempe om opprykk i 2017.

Sprint-Jeløy, Østsiden og Drøbak/Frogn kommer med fra samme 3.divisjonsavdeling som Kråkerøy og Sarpsborg 08 2. Sprint har fått merke at nabo og erkerival Moss har prøvd å hente flere av deres spillere i høst, men så langt er kun Ohlsson lokket over. 16-årige Markus Fagernes, som var god på topp for Nesodden i 4.divisjon i høst, har signert for Drøbak/Frogn.

For Østsiden var det lenge en kamp om førsteplass i år, men fire tap på de seks siste kampene ødela. Den tidligere Sarpsborg- og Sogndal-spilleren Daniel Lubieniecki har tatt over som trener.

BUNNKAMP?

Holmen, Vestfossen og Odd 3 er levnet få sjanser av oddssetterne. Alle tre var i samme avdeling i år, en avdeling som nok var ganske svakt målt mot flere av de andre på dette nivået. Holmen var i 2.divisjon i 2015, men måtte kjempe til siste slutt for å komme med på dette nivået. Har brukt tiden fram til å nå på å re-signere spillere.

Vestfossen henter spillere som ikke når opp i Strømsgodset og Mjøndalen, og spiller på en gressbane som kan skape trøbbel for lagene som kommer på besøk, men det er vanskelig å tro på annet enn en tøff sesong for dem.

For Odd 3 er det imponerende å være på dette nivået, men det er vanskelig å tro at denne sesongen skal bli noe annet enn svært tøff. At de kan komme til å spille flere kamper dagen før andrelaget gjør neppe at de får noe mer hjelp av rutinerte spillere.

Kort oppsummert: Dette er en knallhard avdeling som nesten kunne vært en 2.divisjonsavdeling for få år siden. Moss og Kvik Haldens ambisjoner er de største, men er de gjort til for store favoritter? Både Ullern, Sarpsborg 08 2 og Oppsal kan være spennende vinnerspill i denne avdelingen.

Jørgen Tjærnås er NordicBets breddefotballorakel, kjent fra breddefotballpodkasten Toppfotball. Har har bakgrunn som sportsjournalist i Adresseavisen, Aftenposten, TIPS og NTB. I tiden inn mot sesongstart kommer han til å servere oss det vi trenger å vite foran den norske fotballsesongen 2017.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar