3.divisjon avdeling 5 er en geografisk utfordrende avdeling hvor vi tror trønderlagene kommer til å gjøre opp om opprykksplassen.

Av Jørgen Tjærnås

Med Træff og Molde 2 fra Romsdal, tre lag fra Nordland, samt de ni siste fra trønderfylkene, så er ikke avdeling 5 en avdeling som kan by på både buss- og flyturer i høyere omfang enn for mange andre. Det er ikke umiddelbart lett å tenke på Træff – Junkeren som et oppgjør som passer inn i en liga med navnet Regionsligaen, men sånn ble det.

TREFFER TRONSETH BLINK I DEBUTEN?

Sportslig sett er det en avdeling hvor trønderlagene trolig kommer til å være i flertall på øvre halvdel. Stjørdals-Blink er utpekt som den klare opprykksfavoritten. Ranheim-midtstopper Are Tronseth har lagt opp og tatt over klubben etter det skuffende nedrykket. Flyplassbyens beste mannskap hadde absolutt potensial til å bli værende i 2.divisjon, og i cupen slo de ut blant annet Molde. Men en håpløs bortestatistikk ødela håpet. Både Levanger og Ranheim skal ha vært interesserte i midtbanespilleren Mats Lillebo, og klubben må kutte kostander, blant annet i utbetalinger til spillerne. Jørgen Sollihaug, Sondre Hopmark Stokke og Ranheim-eide Vegard Fiske er kanskje de andre det er mest usikkerhet rundt. Misterr de hele firkløveret er det en enorm svekkelse. Bør uansett ha et slagkraftig mannskap, og skal være et topplag i 2017.

Strindheim, også de ned fra 2.divisjon, er utpekt som fremste utfordrer. John Pelu fortsetter som trener. To viktige brikker er allerede borte. Kantspiller Andreas Rye har fått sjansen i Ranheim, mens midtbanespiller Stian Torgersen tar steget ned sammen med Trygg/Lade. Rutinerte Daniel Krogstad flytter til Kyrksæterøra, og dermed er tre viktige spillere ute. Har et håp om å beholde de andre nøkkelbrikkene i puslespillet. Da skal laget være med blant de beste, men pr nå er de trolig et hakk bak Blink.

Et stort spørsmål, som i de andre avdelingene, er hvor gode andrelagene blir. Rosenborg og Molde er tross alt de to største seriefavorittene i Tippeligaen, med hver sin brede stall. I år valgte RBK å stille nesten utelukkende med juniorer i 2.divisjon, og det endte i et klart nedrykk. Det er vel tvilsomt om de kommer til å sende noen av de mer rutinerte på noen av de lange borteturene neste år.

Molde stilte tidvis godt hjemme, men vi tipper det blir svært ungt på borteturene, kanskje med unntak av gåturen når de skal møte Træff. Det er to lag med en haug av gode juniorspillere, men det skal ikke holde helt opp til opprykk. Når det gjelder Træff, så reddet klubben greit en plass blant de fire beste til tross for en elendig periode midtveis. Har flere år bak seg i 2.divisjon i ikke altfor fjern fortid, og et tilfang av studenter på Høgskolen. Det spørs om det holder til kamp blant de aller beste.

 

SPENNENDE OUTSIDER

Kolstad ble noe overraskende klar avdelingsvinner i trønderpulja i 3.divisjon denne sesongen. Laget fra Trondheim sør vant med sju poeng ned til Orkla, selv om de tapte de to siste kampene. Har så langt vært en overgangsvinner i denne avdelingen. Har hentet hjem tre spillere med fortid i klubben, og som spilte i 2.divisjon denne sesongen. Torbjørn Trøen (Nardo) og Byåsen-duoen Mats Oliver Bjerkan og Ole Gunnar Øien er de tre nysigneringene som styrker laget klart. Kolstad gir nå 12 i odds som avdelingsvinner, noe som pr nå ser ut som et spennende spill.

Scoringsglade Orkla hadde en ujevn sesongstart, men rettet kjapt opp kursen. Erik Helgetun scoret hele 42 mål, men har signalisert at han neppe forlater klubben for spill i 2.divisjon. Spillere som Arnstein Buøy, Emil Lynum og Steinar Gjersvoll har erfaring fra høyere divisjoner. Ønsker kun å hente spillere med lokal forankring – prisverdig, men det gjør også at opprykkssjansene minker litt.

Steinkjer er siste mulige topplag fra Trøndelag. Veteranen Rune Ertsås rundet 20 mål denne sesongen. Eirik Nordseth kommer trolig hjem fra Stjørdals-Blink, mens Namsos-spiller Thomas Breidstrand ønsker seg til klubben. Nabo Verdal er nok litt lengre bak pr nå, men kan bli klart styrket om de får på plass Tobias Luvenberg (sist i Gjøvik-Lyn) og keeper Maciej Raniowski. Ellers har laget flere unggutter fra 4.divisjon på blokka.

Sverresborg og Tillerbyen er Trøndelags to siste bidrag i avdelingen, og de to lagene som gir høyest odds som avdelingsvinnere. Sverresborg hadde nok fordelen av å være i avdeling 9 i 2016, som trolig var enklere enn trønderavdelingen. Jonas Frøner, som kom fra Dahle sist høst, fikk et voldsomt gjennombrudd med hele 32 scoringer. Et lag som må slå nedefra i denne avdelingen. Tillerbyen berget plassen med en storseier på sesongens siste dag. Har vært gjennom en haug av navnebytter og sammenslåinger de siste årene (Tiller, Tiller/Melhus, Rødde). Kjært barn har mange navn. Ledet av unge Jørn André Hugdal, som også er en krumtapp i midtforsvaret, har klubben nå først og fremst spillere fra egne rekker og Trondheim Syd for øvrig.

 

TRIO FRA NORD

De tre nordnorske lagene var fornøyde med å slippe lagene lengre nord med tanke på reisekostnader. Det skal bli spennende å se nivået de holder, målt opp mot lagene fra lengre sør. Bodø-laget Junkeren hadde en god sesong, men rotet vekk seriemesterskapet med en svak avslutning. I 2017 må de spille inne i Nordlandshallen ettersom NFF ikke godkjente hjemmebane i Stordalen. Har hentet nabo Fauske/Sprints toppscorer Richard Johansen Halvorsen, samt den tidligere Bodø/Glimt-spilleren Erlend Robertsen fra Melbo. Ønsker seg også Sidad Chooly fra Bodø/Glimt og Harstad-spiller Aleksander Torvanger, som er bosatt i byen.

I Mo må laget bygges opp på nytt igjen etter at 2016 ble en særdeles forglemmelig sesong. Tre meget viktige og rutinerte spillere i Jimmy Fjelldalselv, Anders Opdal og Remi Jakobsen velger å gi seg nå. Ser først og fremst lokalt etter forsterkninger, og kommer til å ha en meget ung tropp. Trolig det svakeste laget som kommer ned fra 2.divisjon, og neppe et lag som skal kjempe i toppen.

Mosjøen er siste lag fra nord i avdelingen. Har ansatt Brattvåg-assistent Rikard Vestre som ny trener. I spillerjakten ser de mot de nærmeste klubbene som ikke kom med i 3.divisjon. Rodgers Kaylango og Martin Dimov fra Sandnessjøen er ønsket, mens også spillere fra Brønnøysund kan være aktuelle.

Kort oppsummert: Stjørdals-Blink og Strindheim er to klubber som er naturlige favoritter i denne geografisk spredte avdelingen. Molde 2 og Rosenborg 2 bør kunne skape trøbbel for mange. Undertegnede har også tro på at Kolstad kan få en god sesong. Laget er styrket, og 12.50 i vinnerodds ser spennende ut.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar