Andre juledag er Englands store fotballdag. Tradisjonen går helt tilbake til da verdens to eldste lag møttes, og har gitt en rekke minneverdige oppgjør.

Av Jørgen Tjærnås

I likhet med 16.mai her hjemme i Norge, betyr kampene på Boxing Day noe ekstra for lagene i England. Det er den kampen man ofrer familieselskap og bytting av bestselgerbøker man fikk dobbelt opp av for å få med seg.

I en nylig utført undersøkelse svarte hele 20 prosent av de spurte at fotballkampene 26.desember er DET beste med den nært forestående høytiden. For der toppfotballen går inn i juledvale i resten av de store ligaene, er det fullt kjør hele jula ut i Premier League og i divisjonene under.

Nøyaktig hvor begrepet ”Boxing Day” har lenge vært diskutert, men uten at det har kommet én forklaring som det har vært mulig å enes om. En populær teori er at det var en dag hvor det ble gitt ”Christmas Boxes”, altså julegaver, gjerne fra arbeidsgivere til arbeidere.

 

156 ÅR GAMMEL TRADISJON

Helt siden fotballens fødsel har dagen vært en dag for fotball. Allerede på Boxing Day i 1860 møttes verdens to eldste klubber, Sheffield FC og Hallam FC, en kamp Sheffield FC vant 2-0. Også i de tre foregående årene hadde Sheffield FC spilt på Boxing Day, til tross for at de da var verdens eneste organiserte klubb. De delte i to og spilte gifte mot ugifte, arbeidere mot studenter og de med fornavn A-M mot N-Z.

Da Football League ble etablert i 1888 med 12 lag fortsatte tradisjonen. Preston North End, den gang verdens beste fotballag, vant 5-0 over Derby den gang, og siden har det utviklet seg til tradisjon. At det var en dag hvor de fleste arbeidere hadde fri har vært med på å gi liv til Boxing Day som den store fotballdagen.

Selv om Boxing Day også i vårt årtusen har gitt en rekke minneverdige kamper, skal det mye til for å overgå runden som ble spilt i 1963. De ti kampene i Englands øverste divisjon ga til sammen vanvittige 66 scoringer. Fulham vant 10-1 over Ipswich, Burnley og Liverpool vant begge med 6-1 over henholdsvis Manchester United og Stoke. Blackburn slo til med 8-2-seier over West Ham borte, Chelsea vant 5-1 i Blackpool, mens West Bromwich – Tottenham (4-4) og Nottingham – Sheffield United (3-3) også var minneverdige kamper. Graham Leggat (Fulham), Roger Hunt (Liverpool) og Andy Lochhead (Burnley) ble alle firemålsscorere.

Det hører også med til historien at de omvendte oppgjørene ble spilt kun to dager senere. Da fikk både Manchester United, Ipswich og West Ham revansje med seier over lagene de hadde blitt knust av 48 timer tidligere.

Trykk på bildet for å benytte deg av muligheten til å få et 500 krones riskfritt spill fra juleprogrammet i Premier League

VINTERPAUSE?

Den gang var det få som tenkte på at det harde kampprogrammet preget spillernes form, men i de senere år har flere managere vært skeptiske, og flere mener vinterpausen i de andre store ligaene er med på å gi spillerne en nødvendig pause som kan skille triumf fra fiasko når Champions League skal avgjøres på våren.

Michel Platini beskrev det som at ”spillerne i Premier League er løver på høsten og lam på våren” da han ble spurt om England burde ta vinterpause. I fjor tok managere som Louis van Gaal og Sam Allardyce til orde for vinterpause, mens Arsene Wenger slo fast at han ikke ville klage om det ble endret, samtidig som han la til at ”dette er tross alt en viktig engelsk tradisjon”.

Det hektiske kampprogrammet i jule- og nyttårsperioden er ofte med på å avgjøre serien. Og i år kan de små forskjellene bety mye når tre runder spilles i løpet av kort tid. Serieleder Chelsea spiller sine tre kamper over ti dager, mens utfordrer Liverpool gjør unna sine på kun sju dager. Mindre tid til restitusjon gir lavere sjanse for seier og økt sjanse for skader, og dermed trolig fordel Chelsea.

At tre runder spilles så tett på hverandre er imidlertid ren lykke for TV-titterne. Fra 26. desember til og med 4. januar er det kun én dag (29.desember) som går uten en eneste Premier League-kamp. I løpet av disse 10 dagene er det mulig å se 17 forskjellige kamper. Det er bare å glede seg, og husk at 29.desember er en fin dag for å bytte julegaver eller å besøke bestemor.

Selv om årets runde ikke byr på noen virkelige storkamper, er det flere interessante oppgjør å glede seg til på Boxing Day.

FIRE KAMPER Å SE EKSTRA FREM TIL I ÅR

Leicester – Everton

Kan hjemmelaget virkelig gå fra gull til nedrykk? Én seier på de åtte siste seriekampene, og nå kun tre poeng ned til streken. Everton kommer fra et surt overtidstap mot erkerival Liverpool. Og selv om de blå er på øvre halvdel, så har de faktisk bare vunnet to av de tolv siste seriekampene.

Chelsea – Bournemouth

Chelsea har virkelig funnet storformen etter formasjonsendringen til 3-4-3. Med en ustoppelig Diego Costa, Eden Hazard og Nemanja Matic i godt, gammelt slag og et forsvar som fungerer godt sammen har det nå blitt elleve seirer på rad i Premier League. Kan Joshua King stoppe seiersrekka? Bournemouth måtte gi tapt mot nabo Southampton sist, og borteformen er heller ikke mye å skryte av.

Arsenal – West Bromwich

Arsenals drøm om å endelig trone øverst på tabellen har blitt vesentlig mindre etter at Chelsea har rykket seks poeng lengre fram nå. Både borte mot Everton og Manchester City endte det med 1-2 for Arsenal. I fjor var Boxing Day et realt mareritt for Arsenal, da omtrent alt gikk inn og de tapte 0-4 i Southampton. West Bromwich har tidvis vært et positivt innslag i år, men har hatt det tøft mot de andre topplagene.

Manchester United – Sunderland

Zlatan Ibrahimovic begynner for alvor å bli varm i den røde drakta, og dermed ser United ut som et stabilt lag igjen. Tre seirer på rad og åtte kamper uten tap nå. Sunderland har delvis våknet etter høstdvalen, og har nå vunnet fire av de sju siste kampene, og det gir særdeles lav odds av det tidligere United-manager David Moyes ønsker seg aller mest til jul er tre poeng på Old Trafford.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar