FK Tønsberg ble utpekt som oddsfavoritt da oppsettet ble kjent. Men klubbens eksistens er ennå uklar. Det åpner opprykksmulighetene for andre.

Av Jørgen Tjærnås

For etter årets ventede nedrykk har FK Tønsberg levd på kanten av stupet. Supporterklubben Oseberget legger ned, styret har vært usikre på satsingen, og så sent som tirsdag i forrige uke ble det klart hvem som trener klubben. I tillegg er minst halve startoppstillingen fra 2016 borte, og man har siktet mot å hente spillere fra naboene Eik Tønsberg og Flint, som begge er i 4.divisjon neste år.

Alle faktorene over gjør at det er vanskelig å kalle laget en opprykksfavoritt nå. Samtidig er det en by og et lag med et potensial som gjør at de ikke skal helt avskrives – og vi tror det blir jevnt i toppen.

Kanskje er Fløy den største opprykksfavoritten, til tross for at de tapte hele 23 av 26 seriekamper i 2.divisjon denne sesongen. Med den tidligere kantspilleren Mattias Andersson som trener har laget ambisjoner om å bli bedre i 2017. Oddssetterne hadde ikke troen på dem, men oddsen ble raskt spilt ned. Blant nykommerne er John Olav Norheim (KFUM i fjor) og Arendal-duoen Andreas Hoppestad og Christian Tveits, samt firlingen Torje Wichne (to av brødrene spiller i Start og Viking) de mest markante. Kan komme til å forsterke ytterligere, og ser ut som et trolig topplag. Står nå til 3 i odds som avdelingsvinner.

OUTSIDERE

Det samme bør Pors være, selv om de langt i fra har vært like aktive på overgangamarkedet. Kan komme til å få beholde keeper Andreas Klemensson, som det var interesse for hos Sandefjord. Mest markant så langt er at Tommy Svindal Larsen nå har tatt over dsom trener. Fra evig talent til trenertalent? Mistet Stefan Mladenovic og Thomas Elsebutangen til Eliteserien i sommer. Håper noen av ungguttene i Odd ikke skal få napp andre steder, og dermed velge Pors.

Bak de tre mest kjente navnene er det flere mulige outsidere. En av dem kan være Stavangerklubben Brodd, som hadde et godt kollektiv i 2016. Så langt i høst har de hentet intet mindre enn fem forsterkninger. Finn Christian Aashiem og Christoffer Andersen kommer fra juniorlagene til Sandnes Ulf og Viking, mens Fredrik Førre (Randaberg), Krister Landa (Ålgård) og Eden Zormah (Vidar) bør være gode signeringer for Kristian Sørlis mannskap. Er neppe noe svakere akkurat nå enn de fleste lagene som kommer ned, og til 12.50 i odds kan et vinnerspill være spennende her.

Hos Sola blir det tilnærmet et nytt lag etter nedrykket. Tre stykk Vetle i Myhre (til Riska), Tønne og Hellestø (Sandnes Ulf er rute). Geir Dahle Høyland har gått til Bryne, den rutinerte keeperen Lars Øvernes trapper ned. Det kan bli flere spillere med rutine som også gir seg. Inn har den nye treneren Arturo Cleveland fått med seg blant annet tre spillere fra Randaberg. Kan bli ok, men akkurat nå ser laget for svekket ut.

 

MIDT PÅ?

Staal gjorde en meget god sesong under Antonio Silva i år, men måtte se portugiseren dra til Haugesund. Inn kommer Fannar Berg Gunnolfsson fra Moldes junioravdeling. Så langt har Andri Juliusson gitt seg. Staal har en utfordring med å hente nye spillere utenfra med sin beliggenhet, men har klart å skape mange gode 3.divisjonsspillere på egenhånd før.

Også Madla hadde et godt 2016, men var nok heldige som var i den ganske svake avdeling 5. Har mistet trener Cleveland til Sola, men har hentet spilleren Andreas Holst fra samme klubb. Bør uansett få merke at avdelingen blir langt tøffere kommende sesong.

Avdelingen har fire andrelag som er vanskelige å spå. Viking hadde en tynn stall i høst, men har forlenget med flere av de eldste juniorene. Men om det blir lite seniorhjelp i år kan det bli tøffere. Sandnes Ulfs juniorlag kom helt til semifinalen i NM i år, og reservelaget hadde ofte hjelp av kjente navn som Bojan Zajic, Trond Erik Bertelsen og Vidar Nisja. Nå er flere rutinerte gått ut, og også Ulf 2 kan få det tøffere nå.

Start og Bryne har også med sine andrelag i avdelingen. Her er det vanskelig å vite hva som kommer, men spesielt Bryne kan få det tøft etter førstelagets nedrykk til 2.divisjon. Start ser ut til å ha stallen omtrent klar for å kjempe i 1.divisjon, men andrelaget blir nok i beste fall et lag rundt midten av tabellen.

BUNNKAMP?

Lura og Express kommer også inn fra årets avdeling 5, som nok var blant de svakeste i 3.divisjon. Lura har tatt konsekvensene og så langt vært aktive på overgangsmarkedet. Svein Andre Kyvik og Eskil Leinebø fra Ålgård, Hampus Ryden fra Randaberg og Sandnes Ulf-junior Alberto Valecillos er hentet inn. Express har mistet trener Roy Ludvigsen, som har ledet laget til suksess de sju siste sesongene. Fra egne rekker har svenske Mattias Hortin blitt utpekt som etterfølger. Midtbanespiller Magnus Langerud har tatt steget tilbake til Vindbjart.

Halsen fra Larvik er nok, som FK Tønsberg, skuffet over reiseavstandene i avdelingen de havnet i. Det unge mannskapet fikk to solide forsterkninger i Christer Fjellstad og Tobias Hem i sommerferien. Så langt er lite klart, men i en spisset 3.divisjonsavdeling lukter det bunnkamp.

Kort oppsummert: Fløy framstår som den største opprykksfavoritten akkurat nå, i samsvar med oddsen. Det mest spennende vinnerspillet i avdelingen nå er Brodd til 12.50 i odds. Skulle FK Tønsberg få orden på ting kan de regnes med, men det er langt fram dit, selv med trener på plass.

Jørgen Tjærnås er NordicBets breddefotballorakel, kjent fra breddefotballpodkasten Toppfotball. Har har bakgrunn som sportsjournalist i Adresseavisen, Aftenposten, TIPS og NTB. I tiden inn mot sesongstart kommer han til å servere oss det vi trenger å vite foran den norske fotballsesongen 2017.

NB! Bildet i saken er fra FK Tønsbergs Facebookside.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar