3.divisjons avdeling 4 er en svært åpen avdeling. Og en avdeling for de som liker fergeturer.

Av Jørgen Tjærnås

For en med samboer fra Vestlandet er fergeturene et høydepunkt, hvor svelene er obligatoriske. Det spørs om det er egnet turmat for lagene i 3.divisjon – men for å spille i denne avdelingen må man hvertfall like svingete veier og lange borteturer.

For avdelingen dekker alle fire fylkene på Vestlandet, i tillegg til at den huser en lang rekke mulige topplag. Her er det mulig å finne verdi for de innvidde.

Lysekloster er blant fem lagene i avdelingen som kommer ned fra 2.divisjon, og er nå kanskje den største opprykksfavoritten. Ruben Hetlevik, som tok over Nest-Sotra som 27-åring i 1.divisjon, har nå blitt to år eldre, og skal lede klubben. Fem gode spillere i Ståle Steen Sæthre, Petrit Zhubi, Oliver Kirk Larsen, Joshua Philip Pritchard og Sebastian Holmqvist forsvinner trolig. Likevel ser laget ut til å få en sterk stall. Thorvald Trættberg (Vard), Martin Pederrsen (Sotra), Joakim Helland (Sotra), Håkon Moldekleiv (Nest-Sotra), Vladan Radojkiv (spanske Hercules Juv) og keeperen Frode Moberg Øvredal er alle hentet inn.

Samtidig kan laget glede seg til gjensyn med nabo Os. Rutinerte Stian Lunde legger opp (igjen), mens keeper Andrew Todd trolig forsvinner til sommeren. Til gjengjeld blir Christoffer Hafsås som en ny signering, siden han kun fikk seks kamper i år. Pr nå er definitivt Lysekloster storebror i kommunen.

TROLIGE TOPPLAG

Om ikke Os kan utfordre, så er det flere andre kandidater. Fyllingsdalen, samarbeidet mellom Fyllingen og Løv-Ham, bør selvsagt være et topplag på dette nivået. Men etter det mislykkede forsøket på å berge plassen i 2.divisjon blir det trolig store utskiftninger. Trener Olafur Ørn Bjarnason er erstattet av Roar Fredriksen, som i år var spillende trener i Sædalen i 4.divisjon. Marcus Stueland forsvinner til Nest-Sotra etter et halvt år i klubben, og flere av klubbens øvrige førstevalg er også ønsket ett hakk opp. Et lag som bør være i toppen, men mannskapet de skal stille med er langt fra klart.

Brattvåg måtte nøye seg med ett år i 2.divisjon. Startet sesongen som topplag, før de gikk ti kamper uten seier, og rykket til slutt ned med ett poengs margin. Det hardtsatsende sunnmørslaget hevder å skulle øke satsingen i 2017 for å ta steget rett opp. Michael Karlsen, Sigurd Tafjord og Lamine Nekrouf forsvinner, ellers tror klubben på å beholde resten. Det til tross for at enkelte skal være misfornøyde med lønnsstrukturen i klubben. Har hentet inn Karl Oskar Fjørtoft som ny trener, og sikter med fire-seks nysigneringer. Med de ambisjonene bør det bli opprykksstrid.

Avdelingen inneholder tre andrelag som alle spilte i 2.divisjon sist sesong. Brann og Aalesund kunne forholdsvis komfortabelt sikre plassen blant de fire beste, til tross for at spesielt Brann ofte stilte svært ungt. Haugesund måtte jobben langt mer for å klare det, og stilte så sterkt som mulig i mange av høstkampene. Alle tre bør kunne styre greit unna den verste nedrykksstriden, men jeg er svært skeptisk til trioens opprykkssjanser. Det spørs om noen av dem vil opp, og ikke minst om de kommer til å sende annet enn juniorpregede lag til borteturer. Når det nå trolig blir en del helgekamper minsker sjansene for det, og da er dette neppe tre opprykkskandidater.

 

NYE TRENERE

Sotra har vært et topplag i 3.divisjon de siste årene, og har tre strake andreplasser. Med 7 i odds er det kun tre lag som er gjort til større favoritter. Men er de egentlig et trolig topplag? Storscorer Alexander Dang, med 85 mål for klubben de to siste årene, har gått til storebror Nest-Sotra, mens de som nevnt også har mistet to viktige spillere til Lysekloster. Har klart å lokke mange gode spillere fra Bergen over brua de siste årene, og må gjøre det igjen for å være med i toppen. Tommy Knarvik tar over trenerjobben for Espen Steffensen.

Knarvik forlater dermed Stord, som aldri var i nærheten av å berge plassen i 2.divisjon. Jon Pall Palmason, som har trent damelaget til Klepp, har tatt over. Også de opplever det nedrykkslag gjerne gjør – at spillere forsvinner. Keeper Petter Eikeland var kun på lån fra Fana, mens Rune Mo er hentet av Nest-Sotra. Og endringene kan bli enda flere ettersom hele stallen har vært på utgående kontrakter. Veteranen Morten Hillestad er i tenkeboksen, mens Jonas Tungeland kan havne i 2.divisjon. Stord har en stor ryddejobb, og ser ikke ut som noe opprykkslag akkurat nå.

Også Førde må regne med endringer etter nedrykket, og flere av de som er hentet utenfra fylket forsvinner. Har allerede sikret seg en massiv signering i Ruben Holsæter fra Sogndal, som valgte hjembyen foran spill i 1.divisjon med Florø. Keeper Christian Bjerke har flyttet til Østlandet, mens Simen Melhus nok også forsvinner. Storscorer Ørjan Myrkaskog er tilbake etter utlån i Åsane, men han er ønsket i blant annet Florø. En mulig erstatter, unge Daniel Kvalvågnes, brakk beinet på trening sist uke, og misser oppkjøringen til sesongen. Bjørn Totland kommer fra trenerjobben i Eid og erstatter Julian Madsen. Et lag som bør være på øvre halvdel.

Herd har mistet trener Amund Skiri til Vålerenga. Fra egne rekker har Thomas Pedersen, som også har jobbet for Aalesund, blitt løftet opp til å ta over klubben. Han kan få en stor oppgave med å erstatte storscorer Ingolfur Kristjansson, som trolig havner i en klubb på et høyere nivå. Herd vant sin avdeling i 3.divisjon, men vil få merke at nivået blir tøffere neste år.

TØFT FOR DE SMÅ

To poeng bak fulgte Spjelkavik. Der fortsetter duoen Frode Fagermo og Tor Hogne Aarøy som trenere. Klubben regner med å beholde de fleste fra 2016, samtidig som man er på jakt etter tre-fire forsterkninger. Utfordringen kan bli at flere forsvinner til sommeren for å studere, slik det ofte er på dette nivået.

Bergens-laget Varegg og Sogndal-baserte Fjøra er levnet små sjanser av oddssetterne. Storscorer Torbjørn Aabrekk ledet Varegg fram mot en sterk 3.plass i 2016, men den tidligere forsvarsspilleren blir neppe værende i Bergen når han er ferdig utdannet neste år. Trener Hiep Tran signerte nylig en ny kontrakt med klubben. I lille Fjøra kan man alltid glede seg over tilfang av spillere som ikke når opp hos storebror Sogndal. Nå kommer Joar Tryti derfra etter et kort opphold i Førde i høst. Samtidig kan Kenneth Skjerve, kåret til årets spiller, være moden for å ta steget ett hakk opp om han vil.

Kort oppsummert: Brattvåg og Lysekloster satser såpass hardt at de bør og skal være topplag i denne avdelingen. Samtidig er det en rekke potensielle utfordrere. Herd og Sotra har vært gode i 3.divisjon, men holder det? Kan Stord, Førde og Fyllingsdalen, som alle har mye uklart, få på plass brikkene etter nedrykket og bli topplag i 2017? Oddsmessig er det vanskelig å finne ordentlig gode spill her – men at Brattvåg kun er ranket som nummer tre og gir 5.00 i odds virker pr nå som litt for høyt, selv om stemningen ikke har vært på topp etter nedrykket.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar