Kan man anvende matematikk for å forutse hvordan en sesong ender? Vår fotball-professor David Sumpter prøver på akkurat dette. Nå er han klar for å gi deg sin spådom foran andre halvdel av Premier League-sesongen.

Av David Sumpter

I en serie av artikler har jeg introdusert flere ulike verktøy man kan bruke når man analyserer fotball. Jeg startet med forventede scoringer, før jeg gikk gjennom pasningsmønster og heatmaps. I løpet av jule- og nyttårsperioden skal jeg analysere de topp 6-lagene i Premier League ved å bruke de samme verktøyene, for å måle hvilken form de er i. Ut i fra dette vil jeg gi min spådom for resten av sesongen. Lå oss starte med laget som, før julaften, ligger nederst i denne gruppen. Lå oss starte med Manchester United.

I og med at de er verdens mest populære lag, er det stor interesse for og mye skriverier om Manchester United. De startet sesongen med tre strake seiere og det var stor optimisme med Jose Mourinhos retur til trenerbenken og Zlatan Ibrahimovic` ankomst til England.

Selv om de startet med full pott på tre kamper, tok det ikke lenge før fansen kom ettertrykkelig ned på jorden igjen da resultatene svingte. Ved den åttende runden kom Zlatans manglende bidrag i fokus i media. Han hadde bommet på et stort antall store sjanser.

Derimot, kvaliteten på en spiss bør ikke bli målt om de klarer å konvertere sjanser eller ikke. Det handler mer om de kommer seg til sjanser eller ikke. Det er et tidsspørsmål før det løsner dersom en spiss fortsetter å finne veien til de riktige posisjonene. Og Zlatan skapte sjanser for seg selv. Nedenfor kan du til venstre seg forventede mål for Zlatan, laget 27.november. Til høyre kan du sammenligne med hvordan det så ut etter forrige helgs kamp.

 

bilde1_900

 

Zlatan underpresterte sammenlignet med hans forventede mål i november, men i desember har han funnet scoringsformen igjen. De som hadde sine tvil til Zlatan ble rett og slett lurt av fotballens tilfeldigheter.

Under hele november insisterte Jose Mourinho at laget hadde vært uheldige. På mange måter hadde han rett. Nedenfor er en tabell av Premier League-lag der man sammenligner forventede mål for og i mot, kontra de faktiske scoringene.

 

table_of_luck_december_2016_900

 

Tidligere i sesongen skrev jeg at United var veldig avhengige av Paul Pogba. Nedenfor seg du et pasningsnettverk som viser det 30 siste sekundene i oppbygging til et farlig United-skudd.

 

bilde3_900

 

Tykkelsen på linjene viser hyppigheten på pasningene mellom de ulike spillerne forutfor et farlig skudd. Jo bredere sirklene er, jo oftere har spilleren stått for et farlig skudd denne sesongen. Og dette viser hvor avhengig United har vært av Zlatan Ibrahimovic.

Pasningsnettverket ovenfor er laget gjennom bruk av statistikk fra alle Uniteds kamper så langt i sesongen. Zlatan har spilt flere Premier League-minutter enn noen annen United-spiller. Bytter vi ham ut med Wayne Rooney, tydeliggjør det Mourinhos avhengighet av den store svensken.

 

bilde4_900

 

Rooney er ikke like involvert i pasninger som leder til sjanser og har ikke hatt spesielt mange kvalitetsskudd selv. Pogba, Zlatan og Rashford er helt klart Manchester Uniteds farligste angrepskonstillasjon.

Spådom for sesongen: United kommer ikke til å være tittelutfordrere og kommer trolig ikke til å kvalifsere seg til Champions League gjennom å komme topp 4. Jeg mener Manchester United er hakket bedre enn Tottenham og vil ende på femteplass denne sesongen.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar