Arsenal-manager Arsene Wenger hevdet både før og etter den spinnville 3-3-kampen mot Bournemouth tirsdag at laget spilte med et handicap ettersom de hadde én dags mindre hvile en motstanderen. Har franskmannen et poeng? Er det engelske juleprogrammet unødvendig urettferdig? 

Først av alt kan vi slå fast at juleprogrammet er noe av det mest sjarmerende med engelsk fotball. Det er noe eget med tradisjonen om at det spilles kamper fra 2. juledag (i England kalt Boxing Day) og gjennom romjulen, helt til over nyttår. Så sent som klokken 17.30 (lokal tid) på selveste nyttårsaften startet 2016s siste Premier League-kamp. Deretter følger det på med kamper i Englands øverste divisjon alle de fire påfølgende dagene.

Julekampene gir et kjærkomment avbrekk for selskapsleie og fotballelskende nordmenn. De trenger forhåpentligvis ikke å frykte for at tradisjonsgrade briter har planer om å avvikle juleprogrammet med det aller første. Og akkurat dét er bra. Ideen om kamper i julen er det ikke noe i veien med. Disse kampene er tvert imot noe de aller fleste setter pris på. Samtidig går det an å spørre seg om det likevel ikke bør gjøres visse endringer.

Juleprogrammet har mange ganger fått skylden for de engelske lagenes dårlige prestasjoner i Europa på vårparten. Alle de andre store ligaene har nemlig juleferie, slik at spillerne får etterlengtet hvile. Kanskje ligger det noe i dette, for programmet er nådeløst for mange lag. Men akkurat dét får være en annen diskusjon, det viktige her er om det innad i Premier League er for store forskjeller i klubbenes kampoppsett.

Chelsea hadde det desidert mest behagelige juleprogrammet av topplagene. Samtlige av lagets tre kamper spilles i London, den siste mot Tottenham onsdag. De har altså de tre kampene fordelt behagelig utover fra 26. desember til 4. januar. Antonio Conte kan i hvert fall ikke skylde på et for tøft juleprogram dersom de blåkledde fra London ikke skulle ende opp som ligamestere ved sesongslutt.

På motsatt ende av kampoppsett-skalaen finner vi Southampton. De spilte kamper 28. desember, 31. desember og 2. januar. Kampene er altså betydelig dårligere fordelt utover enn Chelseas kamper er. Selvsagt ikke Chelseas skyld det, men det er svært vanskelig å se hvordan Premier League kan forsvare dette overfor Southampton. Det er åpenbart at et så tett program fører til større slitasje for spillerne og et økt krav til å rullere på startoppstillingen.

Men det er ikke bare Southampton som får det tøft. Verken Liverpool-manager Jurgen Klopp eller Manchester United-manager Jose Mourinho er spesielt fornøyd med kampoppsettet. Liverpool måtte for eksempel spille to kamper med bare 44 timers mellomrom. Nyttårsaften møtte de Manchester City til storoppgjør, før de 2. juledag reiste til Sunderland for å møte David Moyes’ mannskap. To døgn er i utgangspunktet lite tid til å restituere seg på, tar du vekk fire timer blir det enda vanskeligere for spillerne å komme seg i fysisk form til neste kamp.

Så var det Arsene Wenger og Arsenal. Kamp 1. nyttårsdag mot Crystal Palace før Bournemouth ventet borte to dager senere. Det store problemet for Wenger var imidlertid at Bournemouth spilte kamp nyttårsaften, og derfor hadde ett døgn mer på å restituere seg. Når restitusjonstiden i utgangspunktet er så liten som den er, kan ett døgn utgjøre en kjempeforskjell i hvor klar spillerne klarer å bli til kamp fysisk sett. Det er derfor liten tvil om at Eddie Howe og hans gutter gikk til kampen mot ‘The Gunners’ med en viss fordel.

Det er nok ikke juleprogrammet i seg selv som er det store problemet. Som nevnt er dette i utgangspunktet et positivt konsept. Men visse justeringer må nok gjøres. Det enkleste er kanskje færre kampdatoer, slik at flere kamper enn nå spilles på samme dag. Da får man likere resitusjonstid for lagene, og hele systemet blir mer rettferdig. Det vil også bli enklere å fordele lagenes kamper utover et størst mulig tidsrom, slik at belastningen og slitasjen blir minst mulig for spillerne.

Så finnes det selvsagt enkelte logistiske utfordringer. Nord-London-klubbene Tottenham og Arsenal kan for eksempel ikke ha hjemmekamp samme dag. Men dersom ikke det kommer noen endringer i det hele tatt risikerer man at motstanden mot hele juleprogrammet blir så stor at det innføres en jule- og nyttårsferie også i Storbritannia. Da er det takk og farvel til kamper på både Boxing Day og nyttårsaften. Og slitne nordmenn må lide seg gjennom enda flere ettermiddager og kvelder med svigers, i stedet for å nyte fotball på TV.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Simon Moritz Andersen

Elev i videregående skole som er glad i fotball - spesielt Premier League.

Legg igjen en kommentar