Siste avdeling i 3.divisjon inneholder flest lag fra Nord-Norge, men vi tror et lag fra sør stikker av med opprykket.

Av Jørgen Tjærnås

Ni lag fra Troms og Finnmark, samt fem fra Akershus. Fra Skjervøy i nord til Lørenskog i sør er det rundt 180 mil – én vei! Da må det være lov å si at ”Regionsligaen” ikke er et ytterst passende navn. Slik ble det fordi det for lagene i nord er enklere med fly til Gardermoen enn å reise til for eksempel Mosjøen eller Mo i Rana, og lagene fra Akershus holder til nær flyplassen. Som betaling for reisebelastningen får dog lagene fra Akershus gode opprykkssjanser.

DETTE ER FAVORITTENE

Lørenskog har vært i 2.divisjon hele årtusenet, med unntak av ett år på nivået over. Derfor er det naturlig nok en nedtur å spille i 3.divisjon nå. Men det har ligget litt i kortene. Etter å ha vært et stabilt topplag endte de på nedre halvdel også i 2013, 2014 og 2015. Julian Madsen kommer fra Førde og har tatt over trenerjobben. Han må finne erstattere for de mange som forsvinner. Den gode keeperen Kamil Olsztynski har signert for Grorud, mens Sami Loulanti er klar for Strømmen. Andreas Nordby, Yassin Rfifi og Omar Fonstad viser seg samtidig fram for klubber på høyere nivå. Har en god og bred junioravdeling, og mange av de unge fikk prøve seg i 3.divisjon for andrelaget allerede i fjor. En naturlig opprykkskandidat.

Skedsmo er den andre store favoritten fra Akershus. Tapte kun tre kamper og vant sin 3.divisjonsavdeling klart, til tross for at det var en av de tøffeste. Store, sterke Didrik Mostue ledet vei med 32 mål, og sammen med Lars Jørgen Mork har han nå vist seg fram for engelske Swindon. Et godt besatt lag som må regnes med helt i toppen, noe oddssetterne har tatt høyde for.

Også Fu/Vo er et mulig topplag fra Romerike. Har en ekstremt viktig og god spiss i Kim Brenna som scoret 41 mål i år, og som har over 100 mål de tre siste årene. Ser ut til å beholde det meste av stallen, og har så langt forsterket seg med Julian Risvik Paulsen (Ull/Kisa) og Sindre Bentsen (Mandalskameratene). Har nok et lite stykke opp, men ikke mer enn at de bør regnes med blant de aller beste.

OUTSIDERE

De to siste lagene fra Akershus er levnet små sjanser til toppkamp. Lillestrøm 2 varierte stort i år, slik andrelagene gjør. LSK har knappe midler nå, og kommer nok neppe til å sende veldig rutinerte tropper til de ni kampene i nord. Hjemme bør de imidlertid kunne matche de fleste. Opprykk blir det neppe, men at de er rangert nest lavest føles for lavt. Skjetten til 45 i odds bør også kunne matche flere av de som er gitt høyere vinnersjanser i avdelingen. Har foreløpig holdt seg rolige på overgangsmarkedet, men har signerte nye kontrakter med flere nøkkelspillere.

Hva så med lagene fra nord? Harstad bør være et lag som kjemper om tabellens aller øverste plassering. Endte på 8.plass i 2.divisjon i år, men avstanden til trygg grunn var lang. For å kunne kjempe i toppen har laget tittet mot Øst-Europa. Hele elleve utlendinger var nylig og viste seg fram for klubben, og Harstad vurderer å hente så mange som seks spillere med andre pass for å kjempe om opprykk. Offensive Nikica Kosutic (Serbia) og polakken Rafal Zaborowski topper ønskelista. Samtidig kan en haug av spillere forsvinne ut. Kaptein Kristian Ellefsen legger opp, Torkild Nilsen tenker kun på trenerjobben, og Alex Jensen og Truls Torblå forsvinner også. Viktige spillere som Marucs Ingebrigtsen og Thomas Windstad er blant de mange som teller på knappene, så utskiftningene kan bli mange.

TUNGT I NORD?

Også Senja kommer ned fra 2.divisjon og ser ut til å miste flere. Trener David Lundblad har tatt over Fløya, og erstattes av Thomas Hagerupsen. Keeper Fredrik Bakkelund er ønsket av Alta, Nardo og Finnsnes. Preben Yttergård Hanssen gir seg, mens Fredrik Allertsen og toppscorer Sebastian Jensen er blant de mange som sjekker ut andre muligheter. Viktige Eirik Bertheussen får en rolle i trenerteamet, men klubben håper han også vil spille videre. Klubben drømmer om at Kråkeklubb-helten Christer Johnsgård kommer tilbake, og trenger nok at de fleste tvilerne blir med videre om de skal være med i toppen.

Lundblad, som tar over etter trenernestor Tore Rismo, prøver samtidig å lokke blant annet Allertsen og Bakkelund med seg til Tromsø-klubben Fløya. Også Øyvind Garfjell, med erfaring fra 1.divisjon, er ønsket. Beholder trolig de fleste, men kaptein Martin Indal Andersen mister vårsesongen fordi han skal være utvekslingsstudent i Italia. Vant 3.divisjon med 15 poengs margin i år, og oddssetterne har dem som en outsider i toppen.

Avdelingen inneholder ytterligere to andrelag. Tromsøs samarbeid med NTG gjør at andrelaget deres bør kunne bite greit fra seg, og de fleste av juniorene har hatt et godt kamptilbud i 2016, hvor TIL hadde lag i 2. og 3.divisjon. At Alta 2 endte topp fire var mer overraskende. Jobber med å forlenge med nøkkelspillere for førstelaget, men spørs hvordan bredden blir. Kommer nok til å få en tung sesong.

Jeg tror de fire siste lagene fra nord kommer til å være et godt stykke fra toppen. Det tidligere storlaget Mjølner har så langt tenkt mest på å fornye med spillerne de hadde i år. En duo fra Beisfjord i 5.divisjon har så langt vist seg fram. Flere av Sortlands spillere har vært ønsket av de andre nordnorske lagene, men viktige Marius Jørgensen signerte nylig ny kontrakt. Leter først og fremst hos naboene etter forsterkninger akkurat nå.

Skjervøy har heller ikke vært aktive på markedet. Men de mister forsvareren Ole-Martin Tjosaas, som trapper ned, mens Brage Fjellheim Wiik trolig forsvinner til USA etter vårsesongen. Salangen overrasket i 2016, etter å ha vært et bunnlag året før. Kun 19 baklengs er oppsiktsvekkende sterkt. Kan neppe håpe på mange forsterkninger utenfra, men ser ut til å beholde de fleste. Deriblant viktige Erik Lomås, som samtidig satser på løping ved siden av.

Kort oppsummert: Skedsmo, Lørenskog og Harstad er de tre naturlige favorittene, men hos de to siste er det mange brikker som ikke er på plass ennå. Dette er også en avdeling hvor det kan skille en god del mellom de beste og de dårligste. Fu/Vo kan ikke helt avskrives i toppen, og 10 i odds på dem frister hvertfall mer enn å gå for en av favorittroikaen nå.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar