Med knappe tre måneder igjen av overgangsvinduet er noen norske klubber nesten ferdighandlet, mens andre har mange plasser igjen å fylle. Her er oversikten over hva klubbene bør jakte på overgangsmarkedet.

Av Jørgen Tjærnås, NordicBet

LES OGSÅ: HER ER ALLE OVERGANGENE FØR ELITESERIEN 2017

(Lagene er sortert etter fjorårets plassering)

Rosenborg

Har vært svært aktive på nyåret, og i rask rekkefølge er Arild Østbø, Milan Jevtovic og Jacob Rasmussen hentet inn. Dermed er nok stallen langt på vei komplett. Men har de hentet godt nok? I likhet med allerede ankomne Marius Lundemo er nykommerne nok først og fremst hentet inn som utfordrere til de som sikret The Double i fjor.

En stopper er likevel naturlig å kunne forvente at kommer inn. Det spørs om unge Rasmussen er tenkt å erstatte Holmar Örn Eyjolfsson allerede nå. Når klubben i tillegg er åpen for å la Johan Lædre Bjørdal spille fotball et annet sted, så bør det være rom for en spiller av høy kvalitet her. Utover det er stallen såpass fylt opp at det nok neppe blir flere inn – om ikke noen europeiske klubber lokker vekk noen av trøndernes nøkkelspillere i januar.

Brann

Har erstattet Vadim Demidov med Vito Wormgoor, og kommer neppe til å gjøre store krumspring i de tre bakerste leddene. Offensivt er det mer interessant hva klubben velger å gjøre. Med Erik Huseklepp ut er man noe tynne på kantene, og det er her bergenserne bør være på jakt nå. I tillegg er det usikkert om Torgeir Børven blir – og om Brann da ønsker seg en ny spiss, eller er fornøyd med trioen Skålevik/Orlov/Karadas. Trolig lander man på at det er nok.

Odd

Har flere spillere i stallen som får lov til å forlate Telemark om de vil. Ardian Gashi og Zakari Messoudi virker å være svært langt bak i køen om spilletid. Har noe tynn dekning på høyreback og stopperplass når anvendelige Lars-Kristian Eriksen har forlatt klubben. Og med både Bentley og Ole Jørgen Halvorsen borte er det ingen tvil om at en god høyrekant bør være førsteprioritet. Rafik Zekhnini er et selvsagt valg til venstre, men var mye skadd i fjor. Urutinerte Stefan Mladenovic er nærmest å ta høyrekanten nå. Nysignerte Martin Broberg kan spille her, mens Riku Riski ikke imponerte som kant i høst.

Haugesund

Har allerede gjennomført store endringer i stallen. Med David Myrestam, Kristoffer Haraldseid og William Troost-Ekong er det liten tvil om at det er forsvaret som først og fremst må forsterkes. Spesielt at rogalendingene nå skal spille 4-4-1-1, mens de i fjor brukte tre stoppere, gjør det interessant å se hvordan de tenker her. Er Alexander Stølås regnet som god nok defensivt til å brukes til back? Skal Vegard Skjerve spille back eller stopper? Er Tor Arne Andreassen god nok ennå til å være mer enn backup? Er behov for minst to forsterkninger i forsvaret, slik jeg ser det.

Lengre framover er dekningen bedre. Men de fleste midtbanespillerne (Kiss, Hajradinovic, Mæland, Tronstad, Leite) er best sentralt, så det blir interessant å se hvem som tar kantplassene i årets FKH-mannskap.

Molde

Erstatter fjorårets førstevalg Ethan Horvath og Vegard Forren med Even Barli (ennå ikke helt klar) og Sonni Nattestad. I tillegg er unge, meget spennende Ottar Magnus Karlsson hentet inn på topp.

Molde har en veldig bred tropp akkurat nå, og må slanke den. Spesielt med tanke på at de har flere utlendinger enn de ni de kan registrere. Andreas Linde, Joona Toivio, Christoffer Remmer, Isak Ssewankambo, Babacar Sarr, Mattias Moström, Björn Bergmann Sigurdarsson, Thomas Amang, Agnaldo, Amidou Diop og Thompson Ekpe, i tillegg til nye Nattestad og Karlsson utgjør fremmedlegionen. Agnaldo, Diop og Ekpe er nok de mest nærliggende å tro at klubben kan kvitte seg med – og er det nødvendig med to utlendinger (Remmer og Ssewankambo) til å dekke høyrebackplassen?

Etter to skuffende sesonger, og med flere spillere langt unna sitt beste i fjor, er det selvsagt også mulig at Molde vil jakte forsterkninger for å igjen være en gullkandidat. Men det bør da være en stjernesignering, for bredden er god nok nå.

Sarpsborg 08

Har en bred stall som neppe krever store endringer i vinter. Det kan være godt etter fjorårets totalrenovering. Sist uke sa sportssjef Thomas Berntsen at klubben vurderte å hente inn en kantspiller. Nå har de funnet løsningen ved å hente Ole Jørgen Halvorsen hjem til Østfold. Har tre gode venstrebacker i Alexander Groven, Kristin Jonsson og Joachim Thomassen, og som i 2016 må nok noen av dem også regne med mye tid på kanten, eller kan en forsvinne ut?

Med Arild Østbø solgt til Rosenborg må klubben også ha inn en erstatter for ham på keeperplass. På topp ser det ut til at Pål Kirkevold ikke erstattes, men at man heller håper ungguttene Amani Mbedule og Kachi skal ta opp kampen om spilletid. To spennende spillere, men samtidig et valg som sier litt om klubbens økonomi og ambisjoner.

Strømsgodset

Skal spille 4-4-2 i år – men har de stall til det? Må hvertfall hente inn en keeper til å utfordre Espen Bugge Pettersen etter å ha kvittet seg med en liten håndfull burvoktere i julestria. Godt dekket på backplass, men kunne hatt bruk for en stopper, selv med tre gode alterrnativer. På midtbanen er det spennende å se hvordan de tenker. Blir Jonatan Parr kantspiller? Tokmac Nguyen kan bli flyttet opp på kantplass?

Jeg er ikke helt overbevist om at de har typene til å danne en virkelig god duo sentralt, selv om Mohammed Abu og Francisco Junior defintivt har kvaliteter. Og hvem skal spille sammen med Marcus Pedersen på topp? Tommy Høiland kan være på vei ut. Det skal nok inn minst én forsterkning i de to fremste leddene uansett. Kan en spiller som Bodø/Glimts Fitim Azemi havne i Drammen? Har den rette profilene og kvalitene, men spørs om Glimt krever for mye for toppscoreren.

Viking

Har, som flere andre, en økonomi som tillater få spektakulære trekk på overgangsmarkedet. Men det som må på plass er en midtstopper som kan være et klart førstevalg. Klubben er enig, og har nå Finnsnes-stopper Quint Jansen på prøvespill. Ellers har man også hatt inne flere lokale spillere fra 2. og 3.divisjon på prøvespill – men uten at det virker å være snakk om kontrakt for noen av dem.

Aalesund

Ser så langt svært svekket ut, og trenger flere nye spillere inn. Men det spørs om det blir slik. Til Sunnmørsposten sier avtroppende klubbdirektør Henrik Hoff at klubben kun har råd til å lønne 15 utespillere. Det betyr i utgangspunktet at det er stopp for nye spillere når klubben har hentet inn en ny midtstopper. Det trengs med Vito Wormgoor og Edvard Skagestad ut.

Samtidig er det liten tvil om at klubben kunne trengt å erstatte Peter Orry Larsen, Flamur Kastrati og Franck Boli offensivt med hvertfall én ny spiller. Klart i minus så langt, og ser ut som et bunnlag om ikke de henter tydelige forsterkninger nå.

Vålerenga

Har erstattet Sander Berge med lovende Felix Horn Myhre. Så spørs det om man skal kunne forvente at unggutten fra Ullern tar opp tråden allerede i vårsesongen. Har også Magnus Lekven i bakhånd, som bør kunne vise seg fra en bedre side enn i høst. Midtbaneplassene har nok uansett ikke førsteprioritet.

En midtstopper kan man være trygg på at kommer inn, etter at Kjetil Wæhler og Simon Larsen har forsvunnet ut. Skal Ronny Deila lede et lag som skal kjempe om de fem-seks øverste plassene bør det også skje noe i det fremste leddet. For hvor lenge blir Ghayas Zahid? Kan Mohamed Abdellaoude holde seg skadefri? Og er Simen Juklerød/Daniel Fredheim Holm godt nok målt mot de aller beste?

Sogndal

Har vært veldig sogndalske i valget av forsterkninger så langt. Eirik Schultze og Bendik Bye har vært gode på nivået under, mens Kasper Nissen var spennende på nivå tre. Men så langt er klubben i minus. Tynt bakover med den finske duoen Jukka Raitala og Hannu Patronen ut, og mister masse rutine i sistnevnte og Rune Bolseth. Om Gilbert Koomson nå også forsvinner ut har laget også en midtbane hvor det er mye løpsstyrke, men som da i veldig stor grad mangler x-faktor.

En midtstopper og en kreativ midtbanespiller bør stå først på innkjøpslista. Og med to spisser ut og kun én inn så langt er det også rom for forsterkninger her.

Lillestrøm

Har mistet mange i vinter, og først og fremst er det de kreative kreftene på midtbanen som er uerstattet så langt. Her har både Basel Jradi, Marius Lundemo og Malaury Martin forsvunnet ut, og Fredrik Krogstad er så langt eneste som har kommet inn. Når høstens åpenbaring Sheriff Sinyan i tillegg er ute med skade en god stund er det åpenbart at midtbaneleddet må forsterkes. Også en utfordrer til Arnold Origi på keeperplass synes åpenbart at skal inn.

På backplass har klubben trolig god nok dekning, men en midtstopper bør også være høyaktuelt å hente inn. På topp er Thomas Malec, Erling Knudzon, Arni Vilhjalmsson og Bajram Ajeti nok i bredde, men holder det i kvalitet? LSK har ikke mye å rutte med, men supporterne hadde garantert ønsket seg et mer fryktinngytende alternativ på topp.

Tromsø

Har brukt penger på å hente spissen Slobodan Vuk fra slovensk fotball. Dermed er det offensive på plass for klubben. Skal hente inn en forsvarsspiller, og da er det trolig en midtstopper som kommer inn. Høyrebackplassen styrkes i sommer når Tom Høgli kommer hjem.

Har ennå ikke bestemt seg for om 4-4-2 eller 4-3-3 blir utgangsformasjon i år – uansett bør det kunne være aktuelt å finne en spiller til midtbanen i løpet av vinteren.¨

Stabæk

Har med Sindre Mauritz-Hansen, Tonny Brochmann og Franck Boli sørget for å forsterke godt offensivt. Men mister samtidig mange mann ut, og både midtbanen og spesielt forsvaret må ha inn nye ansikter. På stopperplass forsvinner Marcus Nilsson, mens Morten Skjønsberg ikke har bestemt seg for om han vil bli værende. Må da uansett ha én eller to forsterkninger i dette leddet – og kanskje enda en om ettertraktede Birger Meling forsvinner.

På midtbanen forsvinner både Giorgi Gorozia og Cole Grossman, og begge disse bør erstattes av nye fjes. Dermed kan Stabæk fort trenge både fire og fem nykommere i vinter. Og kommer de tidsnok? Inge André Olsen har ofte funnet gode forsterkninger like før overgangsvinduet stenger – tør man sitte på gjerdet også i år?

Sandefjord

Opprykkslaget skriker etter en spiss. Med Kjell Rune Sellin ut er det kun aldrende Peter Kovacs, unge Håvard Lorentzen og de opprinnelige midtbanespilleren Erik Mjelde og Flamur Kastrati som kjemper om de to plassene helt fremst. Skal vestfoldingene overleve bør spissen som kommer inn være av høy kvalitet – men hvor finner de han? Skal ha inn minst én spiller til, men har ikke kommet i havn med Fredrikstads Ludvig Begby. Victor Demba Bindia holder døren åpen, og kan være en annen ”forsterkning”.

Kristiansund

Skal for første gang prøve seg i Eliteserien. Må nok sikre seg flere forsterkninger enn allerede ankomne Sean McDermott og Benjamin Stokke om de skal overleve. Er i manko i forsvar med Espen Næss Lund ut, dermed er det naturlig å regne med en stopper. På midtbanen kan Moldes Amadiou Diop være aktuell – det må hvertfall inn minst én forsterkning også her.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar