I min siste artikkel anklaget jeg Chelsea for å være heldige. Det er sant. Men vi må også huske at man må ha alltid ha litt flaks med seg for å toppe Premier League. Chelsea er et meget godt fotballag og taktikken Antonio Conte implementerer, er ny og unik i nærliggende Premier League-historie.

Det finnes flere saker som gjør Chelsea spesielle. Én er at de spiller med en veldig tydelig 3-4-3-formasjon. Det synes til og med i pasningsnettverket fran kampen mot Stoke. Hvert par spillere som sentret ballen minst fem ganger seg i mellom er koblet sammen med en pil. Pilen begynner fra det punktet der spilleren som sentret var posisjonert (i gjennomsnitt) og pilen tar slutt ved posisjonen mottakeren hadde da han tok i mot ballen.

 

Chelsea_1_900

 

Forsvarstrioen utgjør et solid forsvar, samt kontrollerer spillet i oppbyggingsfasen. De sentrale midtbanespillerne N`Golo Kanté og Cesc Fabrégas (selv om det oftere er Nemanja Matic som spiller der) gir støtte til Eden Hazard og William, som i sin tur skaper sjanser for Diego Costa.

Vi kan se samme mønster om vi ser på pasningskartet så langt denne sesongen. Her er Chelseas pasninger i løpet av de 30 siste sekundene før en avslutning fra farlig posisjon.

Les også: HAR DETTE VÆRT PREMIER LEAGUES BESTE LAG?

 

Chelsea_2_900

 

Tross at mange pasninger går gjennom Hazard, leder nesten alt frem til Diego Costa i enden. Den store sirkelen ved Costas navn indikerer hans gjennomsnittlige posisjon da han har avsluttet, ofte fra den aller farligste sonen rett foran mål.

Chelsea har vært sterke offensivt, men det er framfor alt deres defensiv som har bidratt til suksessen den første halvdelen av sesongen. De har kun sluppet inn elleve mål i åpent spill, har den laveste andelen forventede mål i mot, med 11,2. Nedenfor har jeg markert den typiske sonen der hver Chelsea-spiller vant ballen i matchen mot Stoke.

 

Chelsea_3_900

 

Jeg kommer til å gå i mer detalj på disse figuerene i en kommende artikkel. For nå kan dere se dem som representative for den delen av banen hver spiller forsvarer. Jo tykkere linjen, desto flere ganger har spilleren vunnet tilbake ballen i det området. Når motstanderen har ballen, spiller Chelsea nærmest en 5-3-2-formasjon, med Alonso og Moses som sidebacker. Hver eneste spiller i Chelseas lag forsvarer godt, til og med Eden Hazard og Diego Costa har viktige roller i gjenvinning av ballen.

Antonio Conte har skapt et meget overbevisende spillsystem. Akkurat som Claudio Ranieri forrige sesong, har han bygget laget bakfra. Han har anvendt Kanté som ballvinner på midten og for å kjapt spille ballen fremover. Chelsea er langt i fra en underdog, slik Leicester var i fjor. Men det er en overraskelse at de topper Premier League etter nyttår.

Prognose for resten av sesongen: Jeg skrev i siste artikkel at Chelsea, Liverpool og Manchester City har prestert omtrent like bra den her sesongen. Chelsea har en klar ledelse, men tross deres overbevisende spillsystem, har jeg mine tvil. De skaper ikke like mange farlige sjanser som Liverpool og Manchester City, heller til og med Manchester United og Arsenal. Og de er veldig avhengige av Diego Costa.

Jeg sier at Liverpool kommer til å ta en historisk første Premier League-tittel, Chelsea blir nummer to. Manchester City blir nummer tre.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar