Av Per Ivar Staberg, NordicBets husdommer

I min aktive karriere ble jeg av og til konfrontert med utsagn fra spillere som: ”I forrige kamp, gav du jo rødt kort for noe som du nå gir kun gult for. ” Dette gikk ikke spesielt hardt inn på meg den gang. Jeg brukte noen nano-sekunder til å konkludere med følgende: ”Dette, gutten min, er nok ikke helt ditt fagfelt – konsentrer deg om det du kan, så fortsetter jeg å briljere med verdensklasse-dømming.”

I ettertid har jeg imidlertid sett at mange av disse konfrontasjonene hadde litt mer rot i virkeligheten enn hva jeg trodde der og da. Fotballspillere og til en viss grad supportere er i bunn og grunn veldig opptatt av en ting – rettferdighet. Og da er slike eksempler veldig naturlig å benytte for å illustrere skjevheter og dermed urettferdighet.

Etter å ha gått gjennom en rekke kamper spilt i tidsrommet 4. desember til 4. januar i Premier League denne sesongen, har jeg funnet en rekke eksempler på at dommere ikke har vært mer konsekvente enn jeg klarte å være i min tid.

Eksemplene

Her er en oversikt over tre dommere som alle bedømmer en relativ lik situasjon veldig ulikt i en periode på noen få dager.

CRAIG PAWSON

 14.DESEMBER 2016: CRYSTAL PALACE – MANCHESTER UNITED

 

 

Marcos Rojo fikk gult kort etter en tofotstakling av Wilfred Zaha.

Stabergs dom: Feil dommeravgjørelse, det burde vært rødt

17.DESEMBER 2016: STOKE CITY – LEICESTER CITY

 

Jamie Vardy utvist etter å ha kommet inn i stor fart i en duell med Mame Biram Diouf.

Stabergs dom: Feil avgjørelse. Strengt med rødt, hadde vært nok med gult kort

NB! Samme dommer var i en ny kontrovers en drøy uke etter Vardy-utvisningen da han unnlot å gi Middlesbrough-back Fabio Da Silva rødt kort etter en stygg takling på Burnleys Steven Defour 2.juledag. Tidligere toppdommer Dermot Gallagher var krystalklar ovenfor Sky Sports: «Du kan ikke forsvare det der. Fabio er ikke nær ball og treffer motspiller med knotter i knehøyde. Jeg kan ikke se noe annet enn et rødt kort».

 

MICHAEL OLIVER

 4.DESEMBER 2016: EVERTON – MANCHESTER UNITED

 

 

Marcos Rojo kommer inn i voldsom fart med en tofotstakling på Idrissa Gueye.

Stabergs dom: Feil avgjørelse. Burde vært et klokkeklart rødt kort

4.JANUAR 2017: BOURNEMOUTH-ARSENAL

Bournemouths Simon Francis kommer inn i stor fart og feller Aaron Ramsey.

Stabergs dom: Meget tvilsom avgjølse. Hadde holdt med gult 

 

MIKE DEAN

 19.DESEMBER 2016: EVERTON – LIVERPOOL

 

 

Evertons Ross Barkley inn i stor fart og takler Liverpool-kaptein Jordan Henderson.

Stabergs dom: Feil avgjørelse. Skulle utvilsomt vært rødt kort.

NB! 28.desember hadde Mike Dean en tredje omdiskutert dommeravgjørelse på to uker, da han valgte å vise ut Southamptons Nathan Redmond etter en løpsduell med Tottenhams Dele Alli. Sistnevnte gikk i bakken, Dean ga straffespark og rødt kort.

 

 2.JANUAR 2017: WEST HAM UNITED – MANCHESTER UNITED

 

West Hams Sofiane Feghouli mister kontroll på ballen og kommer inn i stor fart i et desperat forsøk på å unngå å miste ballen til Phil Jones.

Stabergs dom: Feil avgjørelse. Hadde holdt med gult.

HVORFOR BLIR DET SLIK?

Vi er alle enige om at i en perfekt verden skal alle behandles likt. Lik forseelse skal gi lik straff. Dette gjelder for så vidt også i samfunnet forøvrig.

Slik er det imidlertid ikke.

Med hobbypsykolog-frakken på en noe overvektig kropp med 20 års toppdommer-erfaring, drister jeg meg påfølgende forklaring på hvorfor det er slik.

1. Dommere ønsker å lære av sine feil.

Når du har gjort en feilbedømmelse i en kamp som har blitt behørig bemerket av media, fans, klubb og sist men ikke minst dommerveilederen på kampen, ønsker du for alt i verden å unngå den samme feilen ved neste korsvei. I eksemplene over kan det være en årsakssammenheng her. Problemet er at læringen noen gang er for ”stor” – det vipper over i en motsatt feil.

2. Dommere er også best med selvtillit.

Alle vet at en toer på spillerbørsen etter kamp gjør noe med en spillers selvtillit. Slik er det selvsagt for dommere også. Mye tyn i media etter en kamp er sjelden den beste bagasjen man tar med seg inn mot neste kamp. Når man er usikker gjør man flere feil som dommer enn når man er inne i en god flow. Jeg vil også gå sa langt som å si at andre dommer-kollegaers prestasjoner kan gi innvirkning på din egen trygghet. Når det er oppstyr rundt kollegaers kampledelse, vil de fleste tenke før sin neste kamp: ”Nå må ikke jeg også kødde det til.” I måneden jeg analyserte var det ikke akkurat stille rundt PL-dommerne som gruppe – det var mye støy fra eksperter og managere som sådde tvil om kvaliteten på dommerstanden i ligaen.

3. Dommere tenker konsekvenser.

I flere av eksemplene over rammer feilene mindre klubber og mindre kjente spillere. Vi har ofte hørt at de store klubbene favoriseres. Både i England og her hjemme og helt sikkert i alle lands ligaer. ”Du tør ikke dømme straffe mot RBK på Lerkendal”, er et utsagn mang en norsk dommer har fått høre. Begrepet Fergie-time i England er til og med tatt inn som begrep i Wikipedia. Er dette myter eller har det rot i virkeligheten? I et slikt minelandskap skal man være utrolig forsiktig. Men jeg drister meg likevel til å hevde at alle dommere er klar over at oppstyret med en feil begått mot Mourinho og United blir litt større enn om man gjør den samme feilen mot Howe og Bournemouth. Og enkelte av dommerne vil av og til ubevisst la seg påvirke av denne forskjellen i konsekvenser som følge av en og samme feil.

4. Man oppfatter situasjonene ulike der og da.

Ingen dommere gjør feil med vilje. De prøver alltid å gjøre sitt beste. I mange av klippene over er det forståelig at dommeren gjør som han gjør. I hvert fall når man husker at dommeren selv har kun en synsvinkel inn i situasjonen. Og at han med meget høy sannsynlighet hadde en annen synsvinkel i den andre lignende situasjonen. Jeg oppfordrer alle lesere til å legge merke til neste gang du ser laget ditt på TV og legge merke til hvor forskjellig en og samme situasjon kan oppfattes avhengig av hvilken kameravinkel som benyttes. Om du ikke har gjort det før – forvent en aldri så liten aha-opplevelse.

Konklusjonen blir derfor:

Ja, fotballdommere er uberegnelige, men det har sine naturlige forklaringer. 

De er bare mennesker de også.

 

 

Per Ivar Staberg er en tidligere norsk toppdommer som har dømt over 250 kamper i Eliteserien i perioden fra 1995 til 2014. Han ble kåret til årets dommer av eliteseriespillerne i 2012 og 2013 – og har flere oppdrag som FIFA-dommer mellom 2003 og 2006. I tillegg dømte han cupfinalen i 2007 mellom Lillestrøm og Haugesund.

Hver uke fremover skal han ta oss med inn i dommernes verden på NordicBet-bloggen, som vår egen husdommer.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar