Første kvalifiseringsrunde til cupen var en ypperlig mulighet til å kickstarte årets sesong med flere folkefester for de små lagene i breddefotballen. Isteden valgte NFF igjen et helt ulogisk oppsett.

Av Jørgen Tjærnås

La det først være sagt at det selvsagt er en vanskelig jobb å skulle sette opp 94 kamper i første kvalifiseringsrunde, og samtidig få kun ros for oppsettet. Men det virker ikke som om NFF en gang har forsøkt å gjøre oppsettet til noe ekstra. Tydeligvis er det ingen der som bryr seg om å ha flest mulig oppgjør som, i tillegg til billett til neste runde, inneholder noe ekstra.

For over det ganske land har NFF nesten konsekvent valgt vekk kamper mellom naboer og/eller erkerivaler. Kamper som ville sørget for ekstra spenning, ekstra motivasjon og ekstra tilskuere. Isteden har forbundet sørget for noen ekstra bussturer og mange skuldertrekk der de kunne skapt entusiasme.

Det er kanskje forståelig at man i NFFs lokaler på Ullevaal Stadion mangler ekstremkunnskapen om hvilke oppgjør som vil være de mest attraktive i hver krik og krok av landet. Men har man ikke tilgang til Google Maps? Eller er det telefonnummerne til fotballkretsene som er rotet bort? Med en liten dose sunn fornuft eller et par telefoner kunne man sørget for å få til et par oppgjør som flere ville gledet seg til i to måneder. Isteden velger NFF en døll løsning.

 

Oppsett hadde betydd mye for så mange, og her er avstandene ikke altfor store – men hvorfor gjøre oppsettet verre enn det er?

 

FARVEL NABOOPPGJØR

Ta oppgjøret Midtbygden – Staal. Sistnevnte er storebror på Jørpeland, Midtbygden er lillebror og nabo. Et oppgjør som kunne blitt en real bygdefest med flere hundre tilskuere. Og lagene har heller ikke møttes i tellende kamper dette tiåret, så variasjon er ingen forklaring her. Isteden sendes Midtbygden til Jæren og et møte med Frøyland, mens Sandnes-laget Austrått må ta turen for å møte Staal, et lag de også møttte i kvalifiseringen for to år siden.

Og for å bli værende i Rogaland et avsnitt til – hvorfor settes ikke nabooppgjørene Hinna – Vaulen og Vardeneset – Brodd opp? La gå, de kan ikke møtes hvert år. Men sist Hinna og Vaulen møttes i cupen var i 2011, de to andre i 2012. I et fylke hvor det faktisk er en del som bryr seg om fotballen på dette nivået har NFF langt på vei gjort oppsettet så lite spennende som mulig. Her lå alle ingrediensene på bordet for å lage flere oppgjør som kunne skape spenning og trekke noen hundre tilskuere.

Drar man til Trøndelag, så lå det også til rette for en rekke små lokaloppgjør. Heimdal, Tillerbyen, Kattem og Kolstad holder alle til sør i byen, og selv for en med sju år bak seg i Trondheim var det tilnærmet umulig å skjønne hvor grensene gikk mellom noen av disse bydelene. Møtes noen av dem nå? Nei, selvsagt ikke. Orkla møter selvsagt ingen av naboene Meldal eller Buvik, her har NFF isteden sørget for tre oppgjør totalt uten noen x-faktor.

 

NORDICBET ER BEST PÅ BREDDEFOTBALL! MED ODDS FRA 3. TIL 9.DIVISJON. SJEKK DET UT HER!

Eller ta turen til Romerike. Storebror Eidsvold Turn (3.divisjon) skal selvsagt møte Eidsvold IF (4.divisjon), mens de to lagene fra Nes kommune, Raumnes & Årnes (4.divisjon) og Fu/Vo (3.divisjon) også møtes? Neida, hos NFF valgte man heller Eidsvold IF – Fu/Vo og Raumnes & Årnes mot Eidsvold Turn.

Fire oppgjør med lag fra Østfold mot lag fra Oslo er også umulig å forstå. Ikke det at Oslojuvelene – Rilindja eller Kråkerøy – Sparta Sarpsborg nødvendigvis hadde blitt eventyrlige kamper som det ville blitt snakket om i flere tiår, men hva er vitsen? Er man bekymret for at Østfolds busselskaper ikke har nok å gjøre, eller er NFF så opphengt i at oppsettet skal være uforutsigbart, sånn at det isteden blir ulogisk? Også i Vestfold og Buskerud er det fire oppgjør med ett lag fra hvert fylke. Det er langt fra sikkert at et enklere

Oppsett hadde betydd mye for så mange, og her er avstandene ikke altfor store – men hvorfor gjøre oppsettet verre enn det er?

PÅ KRYSS OG TVERS I OSLO

Selv om jeg tror det hadde blitt bedre om kretsene fikk komme med innspill, så er det ikke alltid lett å skjønne hvordan det tenkes her. For eksempel i Oslo fotballkrets, som har satt opp avdelingene fra 4.divisjon og nedover. Noen av valgene er så ulogiske at det er fristende å tro det er satt opp på pur faen.

Noen eksempler: I 2017 har 10 av de 36 lagene i 4.divisjon hjemmebane i Groruddalen. Disse er selvsagt fordelt jevnt utover alle tre avdelingene. I 4.divisjon deler Fjellstrand og Nesodden 2 hjemmebane, men er likevel plassert i hver sin avdeling. Og de fem lagene fra Bærum kommune er selvsagt spredd utover. Det hadde jo være for ille om Bærumsløkka kunne reise kort og møte Bærums Verk eller Fossum, så da sendes de heller til Furuset og Vestli. I 6.divisjon er Simensbråten, som mange kjenner igjen som endeholdeplass for bussen under Norway Cup, plassert i en annen avdeling enn nabo Bækkelaget.

Små saker isolert sett, og det er ikke sikkert lagene så langt nedover i divisjonene bryr seg. Men hadde det ikke vært litt stas, hvertfall så langt det er mulig, å la naboer få lov til å møte hverandre? Alle som har et forhold til fotball, som spiller, trener eller supporter, vet at det er litt ekstra stas å slå naboen. De man har gått på skole med, spilt sammen med, eller som man har kjempet mot helt fra miniputtalderen. De små, lokale oppgjørene som gjør at man kan være kjepphøy i ukene før kamp, og som sørger for retten til å hovere i dagene etter.

Det er de små oppgjørene man kan glede seg til gjennom tre måneder med intervalløping, treningskamper og kveldstreninger i sludd. Det er de oppgjørene NFF virker å ikke bry seg særlig om.

 
Jørgen Tjærnås er NordicBets breddefotballorakel, kjent fra breddefotballpodkasten Toppfotball. Han har bakgrunn som sportsjournalist i Adresseavisen, Aftenposten, TIPS og NTB. I tiden inn mot sesongstart kommer han til å servere oss det vi trenger å vite foran den norske fotballsesongen 2017.

 

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar