Det er sykt deilig når laget ditt scorer i tilleggstiden og enda mer frustrerende når laget ditt slipper inn på overtid. Men den verste frustrasjonen kommer til syne når laget ditt trenger et mål og det ikke finnes nok tid i verden til at laget ditt skal få den sårt tiltrengte utligningen. Praktiseringen av overtid eller tilleggstid i fotball har blitt et hett debattema i sosiale medier og flere stiller seg nå spørsmålet om det er på tide med nye regler eller en total endring av spilletiden i sporten vi elsker.

Se for dere følgende scenario. Hjemmelaget leder 1-0. Lagene har spilt i 75 minutter. To bytter er gjort, et til hvert lag. Det ene byttet skyldes at bortelagets venstreback blir liggende etter en tøff duell og må bæres ut på båre. Bortelaget presser på, hjemmelagets keeper drøyer, spillere faller lett og dommer blåser på det meste. Bortelaget gjør et desperat forsøk. De tar ut venstrebacken og en av de sentrale midtbanespillerne. Disse blir selvfølgelig erstattet av to spisser. Hjemmelaget svarer med å sette inn en ekstra midtstopper. Stadion er på kokepunktet hver gang hjemmelaget får innkast eller frispark.

 

Hjemmelagets fans jubler og bortelagets fans piper og buer. Rundt om på puber  kastes mobiltelefoner og ølglass knuses. I de tusen hjem falmer familieidyllen. Twitter koker.

 

Dette er en relativt vanlig situasjon i dagens fotball. Hvis man legger til at hjemmelaget gjør sitt siste bytte i det 91. minutt, så er scenarioet komplett. Hva gjør dommeren når det nærmer seg 90 spilte minutter? Du tenker at dommer kommer til å legge til minst 3 minutter på grunn av de 6 byttene og kanskje 3-4 minutter for skaden på venstrebacken. Bortelagets fans er i hvert fall helt overbevist om at de skal få minimum 5 minutter til å utligne. Fjerdedommer løfter den store tavla si. Hjemmelagets fans frykter det verste. Plutselig stiger volumet på stadion. Hjemmelagets fans jubler og bortelagets fans piper og buer. Rundt om på puber  kastes mobiltelefoner og ølglass knuses. I de tusen hjem falmer familieidyllen. Twitter koker.

Dommeren har minimum lagt til 3 minutter! 3 m i n u t t e r ! Hvordan er det mulig spør du? Jo, et regelverk som ikke fungerer og som tolkes forskjellig fra dommer til dommer er svaret. Det heter seg at dommer legger til minimum antall minutter, noe som sjelden eller aldri praktiseres. Det hender seg sågar at dommer blåser FØR tilleggstiden er ute! Ikke en gang når det oppstår scoringer og skader i tilleggstiden, forlenges kampen. Når det har gått 3 minutter starter en av trenerne å rope og peke på klokka si. Publikum piper. Dette påvirker dommeren og han blåser av, uavhengig av hva som har skjedd i tilleggstiden.

Finnes det noen mulige løsninger på problemet?

Det finnes flere mer eller mindre aktuelle løsninger. Det enkleste hadde vært å innføre klare regler for dommerne. Bestemt at et bytte er det samme som 30 sekunder tilleggstid. Tilsnakk for drøying av tid gir automatisk et minutt tilleggstid. Mål og skader i tilleggstid gir et visst antall minutter osv. I dette tilfelle må det i så fall skisseres veldig mange mulige utfall av kampene og det kan bli en vanskelig øvelse for dommerne å huske alle disse reglene.

En annen mulig løsning er at det på hver kamp finnes en uavhengig komité som følger kampen med monitor fra tribuneplass. Denne komiteen ville få et helt annet inntrykk av kampen og ville ikke bli like påvirket av publikum og trenere som det dommeren blir. Med dagens teknologi er det ikke umulig å få gitt beskjed til dommer og fjerdedommer om antall minutter som skal tillegges. Likevel, denne løsningen vil igjen avhenge av menneskers sunne fornuft, forståelse og tolkning av spillet.

En siste og kanskje enda mer kontroversiell løsning ville være å innføre effektiv spilletid. Dette praktiseres blant annet i futsal, håndball, basketball og ishockey. Dette vil selvsagt kreve at spilletiden for en fotballkamp endres. Det mest naturlige ville nok være å tenke seg omganger som varer et sted mellom 20-30 minutter. Den egentlige varigheten vil variere fra omgang til omgang, avhengig av hvor mange stopp man får i spillet. Dette vil fjerne en god del sabotasjer av spillet, som drøying av tid og unødvendige frispark. Det i seg selv, vil være en seier for fotballen. Mange tenker kanskje at det blir vanskelig å planlegge TV-sendinger og besøk på stadion, men dette lar seg gjennomføre i alle andre sporter dette praktiseres, så hvorfor ikke i fotball?

Fotballen er konservativ. Mållinjetekonologi tok lang tid å innføre og debatten om videodømming går fortsatt. Utsiktene til en veldig omfattende regelendring, som omhandler hvordan tilleggstid praktiseres, ser ikke akkurat veldig lys ut. Det er likevel på høy tid at denne debatten føres frem i lyset og at det innføres en  klarere presisering av hvordan tilleggstid skal praktiseres.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar