Søndag kveld møtes PSG og Monaco til toppkamp i Frankrike. PSGs trener, Unai Emery, trenger virkelig en seier for å overbevise fansen om at han er rett mann til å videreføre PSGs suksess. 

Av Jonas Giæver (@CheGuevara)

«Emery satte på så mange videoer at jeg til slutt gikk tom for popcorn. Han er avhengig av fotball, det er praktisk talt en sykdom», sa Joaquín, som i tre sesonger spilte under Emery i Valencia, i et intervju da han ble spurt om sitt forhold til Unai Emery. PSGs spanske trener har en tilnærming til de små detaljene som ytterst få i dagens fotball kan matche.

44-åringen har innrømmet at han gjerne ser kamper tre-fire ganger på nytt for å få med seg alt. Og som om dette ikke var nok, får han sine assistenter til å se like mange kamper som ham selv.

For Unai Emery er ikke treneryrket bare en jobb, men et kall.

KRAVSTORT PUBLIKUM I VALENCIA

Som spiller var ikke Emery noen stor profil, og som 33-åring la han opp etter en alvorlig skade. Samtidig tok han over den vesle klubben Lorca og ledet klubben nesten til La Liga-spill på to sesonger. Etter at Emery dro, rykket Lorca rett ned igjen, og i dag har klubben opphørt. Almería ble neste stoppested, og med sin nesten maniske tilnærming fant han ikke bare måter å frustrere de største lagene på, men avlet frem stjerner som Álvaro Negredo, Felipe Melo og Diego Alves.

Den første storklubben som åpnet sine dører for Emery var Valencia i 2008. Tidlig på 2000-tallet hadde Héctor Cúper ledet «Los Che» til to strake Champions League-finaler, mens Rafael Benítez ledet klubben til seriegull i 2002 og 2004. Likevel var dette et Valencia som manglet identitet og veiledning. David Villa var den store stjernen, og under Emerys ledelse ble spillere som David Silva, Éver Banega og Juan Mata meget sentrale.

Til tross for tre strake tredjeplasser var ikke det godt nok for et kravstort Valencia-publikum som for kun få år siden hadde sett både Real Madrid og Barcelona falle for deres helter. Baskerens stil om å slå nedenfra og opp ble omsider gjentagende og kjedelig for Valencia, samt Emerys tidvis defensive kampledelse. Ved flere anledninger mistet Valencia viktige poeng da Emery bestemte seg for å gjøre defensive bytter i håp om å sikre poeng. I tillegg var det flere som mente Emery ikke turte å satse ungt, hvilket igjen ledet til at supertalentet Isco (nå i Real Madrid) forsvant til Málaga.

Dermed sa Emery opp jobben i 2012. Siden har ikke Valencia vært i nærheten av å oppnå de samme resultatene.

 

IKKE NORDICBET-KUNDE ENDA? FÅ 100% BONUS PÅ OPPTIL 4000 KR

EUROPA LEAGUE-SPESIALISTEN JAKTER CHAMPIONS LEAGUE-TROFEET

Den engelske forfatteren John le Carré sa en gang at «hjem er dit du går når du ikke lenger har noe hjem». Etter et katastrofalt opphold i russiske Spartak Moskva fant Emery det som skulle bli hans virkelige hjem, nemlig Sevilla. Med en fotballromantisk sportsdirektør ved navn Monchi i ryggen, bygget de to et av fotballens mest elskede lag. Spillere som Ivan Rakitić, Vitolo, Carlos Bacca og Kévin Gameiro kom til sin rett, men det var først her Emery fikk vist sin evne til å bygge lag. År inn og år ut forsvant lagets beste spillere til store klubber. Rakitić til Barcelona, Bacca til AC Milan og Negredo til Manchester City, men sammen med Monchi viste Emery sin unike evne til å vedlike struktur og system.

For med Monchis stødige hånd på overgangsfronten og Emerys evne til å erstatte viktige brikker, så skapte de et slags europeisk hegemoni. Sevilla vant Europa League tre år på rad fra 2014 til 2016. Emery hadde funnet sitt hjem.

Til spanske Marca fortalte spanjolen nylig at han rett og slett ikke kunne si nei til utfordringen i Paris Saint-Germain da klubben tilbød ham jobben i 2016. Den franske storklubben betalte store penger da de sparket tidligere trener Laurent Blanc for å kunne ansette den suksessrike spanjolen.

Målet? Å vinne Champions League. Likevel gikk ikke ting knirkefritt i startfasen. Sommeren på overgangsmarkedet har vist seg å være en fiasko etter at Grzegorz Krychowiak ikke har fungert, Jesé ikke har funnet formen, og Emery selv har slaktet Hatem Ben Arfas innsats. I tillegg har Emery måtte finne seg i en hverdag der hans lag er forventet å dominere enhver kamp. Tidligere har strukturen, kontringer og høyt press vært oppskriften for å sjokkere motstanderne i La Liga.

KULTURKRASJ I DEN FRANSKE HOVEDSTADEN

Når Laurent Blanc i tillegg etterlot seg en klubb som satset på stort ballinnehav, ble kulturkrasjen åpenbar i den første perioden. Likevel har Emery funnet balansen i forsvar. På ti hjemmekamper i Ligue 1 har PSG kun sluppet inn tre, og to av disse kom i toppkampen mot Nice. Faktisk har ikke PSG tapt på eget gress i ligaen denne sesongen. Man må nå tilbake til midten av desember sist PSG tapte en kamp, den gangen borte mot Guingamp.

Selv mener Emery det er en berikelse for fransk fotball at både Monaco og Nice kjemper om tittelen, men han må nok fortsatt overbevise sine kritikere. Det hører også med til historien at i Champions League venter Barcelona, et lag Emery kun har slått én gang på 23 forsøk. Kjøpene av spennende unggutter som Julian Draxler, Gonçalo Guedes og Giovani Lo Celso gir grunn til optimisme, det samme gjør den stigende formkurven til Edinson Cavani.

En seier over tittelrival Monaco, foran egne supportere i Paris, vil nok gjøre at den franske hovedstaden trykker Emery enda nærmere brystet i håp om at han er den som kan løfte PSG-prosjektet enda et hakk i deres ønske om europeisk dominans.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar