Det er sikkert delte oppfatninger av hvordan hverdagen til en norsk toppfotballdommer ser ut på denne tiden av året. Noen får sikkert assosiasjoner i retning slippers, taffelsticks og cola. Dette er langt fra sannheten i 2017.

Av Per Ivar Staberg, NordicBet-dommeren.

Kravene til toppdommerne har økt i takt med utviklingen av norsk toppfotball de siste 20 årene. Når spillet utvikles og går raskere, vil dette medføre økte fysiske krav til dommerne også. Det som var godt nok i fjor er ikke helt tilstrekkelig i år. Det samme er utviklingen i kravet til god mental styrke. Oppmerksomheten fra media øker, presset på dommerne likeså.

Så hvordan forbereder en Eliteserie-dommer seg inn mot seriestart; mentalt og fysisk?

 

SESONGAVSLUTNINGEN

 

Den norske sesongen avsluttes med cupfinalen på Ullevål. I forbindelse med denne helgen møtes også dommerne fra Eliteserien, Obos og Toppserien. Her er også ektefeller og samboere med. Dette er en fin avslutning på en lang sesong – hvor det sosiale står i høysetet. Da har man allerede gjennomført evalueringen av sesongen og man begynner å se frem til ny sesong.

I tiden frem til jul holder alle sin fysiske form vedlike. Så unner de fleste seg litt ekstra fri i julen uten å gå på en ribbesmell i Staberg-dimensjon.

 

 

OPPKJØRINGEN

Når jula er over er perioden med litt mindre treningsaktivitet definitivt forbi. I forrige uke var alle dommerne og assistentdommerne i Eliteserien samlet til en fem dagers samling på La Manga. Dette har vært et fast innslag i de siste omlag 10 årene.

Her gjennomføres det to fysiske treningsøkter hver dag og en eller to samlinger hvor forskjellige tema står på dagsorden.

I år, som i fjor, var de viktigste temaene:

1. Hvordan kan vi best mulig beskytte spillerne

2. Hvordan beskytter vi selve spillets ånd

3. Hvordan beskytter vi oss selv (både på og utenfor banen)

Min erfaring er at dette er veldig nyttig for å kunne sikre en størst mulig uniformitet når det gjelder hvordan man opptrer i gitte situasjoner. Her bruker man video i stor utstrekning. I tillegg til at man dømmer mest mulig likt har selvfølgelig samlingen en stor sosial verdi for gruppen.

De fysiske øktene er som regel balansert mellom fysisk intensive og mer rolige dommertekniske øvelser. På slutten av uka må alle gjennom en fysisk test. I år, som i de senere åra, har man benyttet seg av den såkalte yo-yo-testen (2×20 meter med økende fart).

Denne testen er mest for å måle den fysiske kapasiteten på det aktuelle tidspunktet og dermed tilpasse det individuelle treningsprogrammet hver dommer har gjennom hele året. Her føres det treningsdagbok. Oppfølging av den fysiske treningen har den tidligere OL-mesteren i håndball, Gitte Madsen.

I perioden januar – mars er alle Eliteserie-dommerne nede en gang til å dømmer kamper på La Manga i turneringene som foregår der. I tillegg til hjemlige treningskamper er dette kamptilbudet i sesongoppkjøringen for norske dommere.

 

TESTENE

Hva er så de fysiske testkravene til en Eliteserie-dommer? Dommerne blir testet både når det gjelder utholdenhet og sprint. Gjeldende test for 2017 er følgende:

Intervall-løp – 75 meter på maksimalt 15 sekunder så 25 meter gange på 18 sekunder. Intervallene gjentas minimum 40 ganger – alle innenfor tidslimitene.

40 meter – 6 stk 40-metere alle under 6,0 sek (dommere) og 5,8 (assistentdommere)

Jeg oppfordrer alle som har lyst til å teste eget nivå mot toppdommer-kravene om å alliere seg med en kamerat og oppsøke nærmeste friidrettsstadion og gjennomføre ovenstående tester.

For å klare dette med litt mer enn Staberg-margin trener de aller fleste hver dag i perioden fra jul frem mot seriestart. Den fysiske formen på dagens dommere er etter min mening imponerende. Foruten pre-testen på La Manga blir de fysiske testene gjennomført like før seristart og i august.

Før hver sesong må også alle dommerne gjennomføre en teoretisk test før seriestart. Dette er nettbasert og erfaringsmessig ikke et stort hinder. At årets dommere i Eliteserien stiller vel forberedt både fysisk og mentalt er jeg med andre ord ikke i tvil om.

Jeg gleder meg til seriestert!

 

HVORDAN FORBEREDER NORSK LAG OG DOMMERE SEG I VINTER? NORDICBET HAR STORT UTVALG TRENINGKAMP-ODDS

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar