Leicester magi har ikke bare gått i stå, den har forsvunnet. For batteriet fra fjorårets eventyrsesong er plassert i Chelsea. Etter tapet for Manchester United er Leicester kun ett poeng foran nedrykksstreken og to poeng over jumboplass.

 

Av Jakob Genz

La oss starte med å spole tilbake til den 23.serierunden forrige sesong. Leicester er ubeseiret i de med siste kampene og innehar førsteplassen i Premier League med 47 poeng.

Så skrur vi tiden frem til i dag. Leicester har ikke scoret et eneste mål i Premier League i 2017 og dermed selvfølgelig heller ikke vunnet en eneste kamp. Der fjorårsseieren over Manchester City på bortebane fikk folk til å virkelig tro at de kunne vinne serien, er 0-3-tapet for Manchester United med på å få folk til innse at Leicester kan spille Championship-fotball 15 måneder etter å ha blitt engelske seriemestere.

Forskjellen på de to øyeblikkene, med et års intervall, er ikke til å ta feil av. Leicester eventyrlige mesterskapssesong er blitt forvandlet til en barsk virkelighet, som kan ende med nedrykk.

Jaja, det gjenstår 14 kamper av sesongen og det er 42 poeng å spille om. Men den alvorlige situasjonen for de regjerende Premier League-mesterne skyldes fraværet av én spesiell spill, som siden i sommer har løpt rundt på Stamford Bridge.

 

ET KOLLEKTIV PÅ INDIVIDETS SKULDRE

Det sies at Leicesters ligagull kom som en følge av et stort kollektiv, Leicester var et lag med stor L. En ydmyk og hardtarbeidende organisme, som gang på gang bekreftet myten om at David kan slå Goliat. Som visste at det ikke er opp til økonomiske muskler og at det er andre veier til suksess enn gjennom å betale store summer til verdensstjerner.

Claudio Ranieri brukte litt over en kvart milliard norske kroner på å skape et eventyrlig kollektiv, som teoretisk sett var satt opp i en 4-4-2-formasjon, men som i praksis spilte 4-1-3-1-1 med N`Golo Kanté alene på den defensive midtbanen og Riyad Mahrez som en falsk 11`er like bak, eller skrått til høyre for, Jamie Vardy.

Det er nettopp disse tre spillernes prestasjoner forrige sesong som er med på å modifisere det glorifiserte bildet av Leicester, som utelukkende handlet om kollektivet. For den velsmurte helheten fungerte kun i kraft av disse tre superindividene, hvor to av dem tydeligvis spilte langt over evne. Det kan vi i alle fall konstatere i dag.

Forrige sesong scoret Jamie Vardy 24 mål på 3140 minutter i 36 kamper. Denne sesongen har 30-åringen fem mål på 18 kamper, fordelt på 1524 minutter.

Og Riyad Mahrez, som sist sesong ikke bare scoret 17 mål, men som hadde 11 assist – primært til Vardy – har denne sesongen fem målpoeng fordelt på tre mål og to assist.

 

IKKE NORDICBET-KUNDE ENDA? FÅ 100% BONUS PÅ INNTIL 4000 KRONER

 

VAR KANTÉ NØKKELEN TIL SUKSESS?

En spiller som dog ikke spilte over evne i tittelsesongen er N`Golo Kanté. Den 25 år gamle franskmannen, hentet for snaut 60 millioner fra Caen, var batteriet i laget. Et batteri som holdt Leicesters kollektiv kjørende og som i dag er drivkraften bak lagets forvandling fra et eventyr til et mareritt.

Den 169 centimeter høye og snaut 68 kilo tunge Kanté dekte en imponerende mengde av banen og med sin konstante – og kontante – involvering i duellspillet utgjorde han en nesten ubrytelig mur for Leicesters midtforsvar,

Bak denne muren sto betongklossene Robert Huth og Wes Morgan, som fikk rom og ro til å løse deres primæroppgaver: nemlig få ballen unna farlig område. Kanté-murens gunstige arbeidsbetingelser smittet også keeper Kasper Schmeichel positivt, som hadde en lettere oppgave med å posisjonere seg og håndtere de få ballene som faktisk gikk forbi Huth og Morgan.

N`Golo Kantés prestasjoner på den defensive midtbanen, som leder tankene til en miniatyrutgave av en ung Claude Makélélé med trommestikkben, var også et fundament for Leicester offensive spill.

Ikke kun fordi franskmannen erobret den ene ballen etter den andre og kunne sette i gang kontringene Leicester ble så farlige på, der de scoret brorparten av målene sine. Men også fordi hans blotte tilstedeværelse ga spillere som Vardy og Mahrez mot til å ta noen sjanser offensivt. For de visste at de hadde Kanté i backup dersom de mistet ballen i omstillingen.

 

VI ER ÉN MANN I UNDERTALL

Den samme følelsen har Eden Hazard, Pedro og Diego Costa denne sesongen i Chelsea, hvor manager Antonio Conte ikke er i tvil om viktigheten av den lille franskmannen.

Og Antonio Contes landsmann i Leicester har heller aldri lagt skjul på Kantés betydning for hverken mesterskapssesongen eller nåtidens tunge tider.

For siden Chelsea utløste frikjøpsklausulen i sommer, har Ranieri uttalt seg flere ganger om savnet av N`Golo Kanté;

«Vi gråter over tapet av Kanté», lød det i juli. «Vi vil denne sesongen føle at vi spiller med en mann mindre», lød det i august. Og like etter nyttår kom Ranieri med følgende uttalelse: «Kanté var vårt batteri, men nå skal vi gjenopplade resten av laget».

Claudio Ranieri er en formidabel manager og fjorårstriumfen skal på ingen måte rakkes ned på. Men til tross for at Ranieris Kanté-savn er både forståelig og fullt ut berettiget, så illustrerer det en liten ripe i managerens lakk.

For i løpet av to transfervindu har man ikke klart å finne en erstatter. Og hva verre er: Claudio Ranieri har ikke klart å opprettholde Leicesters kollektiv etter å ha mistet ett viktig individ.

Leicester blir nok aldri engelske mestere igjen. Det var det vel heller ingen som hadde forestilt seg foran denne sesongen. Likevel kan man godt forvente mer av de regjerende mesterne, enn at de skal blande seg inn i nedryksstriden.

Med tap i bunnkampen mot Swansea til helgen, kan Leicester ikke bare være under streken. For i et worst case scenario kan Leicester ligge helt sist i Premier League førstkommende søndag.

Nå skal Claudio Ranieri og resten av Leicester vise omverden at kollektivet også fungerer i motgang – nå når eventyret er erstattet med realitet.

 

VINNER LEICESTER NESTE KAMP? SPILL PÅ PREMIER LEAGUE HER

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar