Sogndal har i mange år vært med i toppen av norsk fotball, tross at de er en liten bygd og har betydelig mindre ressurser enn de fleste andre klubbene.

Bygda Sogndal har knapt 4000 innbyggere, mens det bor i underkant av 8000 i hele kommunene. Likevel har Sogndal Fotball vært i de to øverste divisjonene samtlige år siden 1980. Hva er det som har gjort at de har klart å holde seg så stabile over en så lang periode?

Først og fremst er nok dette måten klubben har blitt drevet på over tid. I Sogndal har man alltid drevet sunt og fornuftig. En vesentlig del av dette er at man hele tiden har satset på unge spillere, og ikke brukt penger man ikke har på nye signeringer. Sogndal har aldri hatt noe spesielt bra økonomi i forhold til andre toppklubber, men vi ser likevel aldri Sogndal i rød sone når det kommer til økonomisk kontroll. Vi har de senere årene sett både Viking, Lillestrøm og Brann i slik rød sone. Dette er klubber som bruker vesentlig mer penger enn Sogndal på spillerkjøp, og når resultatene da uteblir over tid, bruker man ofte mer penger enn man har budsjettert med.

Gang på gang har vi sett at unge spillere får slippe til tidlig for klubben fra saftbygda. Dette er ofte spillere som tar nivået fort, og utvikler seg til å bli toppspillere i Norge. Gjennom mange år har Sogndal utviklet både toppspillere i Norge, og spillere som har blitt toppspillere internasjonalt.

Familiebedrift?
Når man er en så liten bygd som Sogndal, er det alfa og omega om man skal lykkes, at lokale spillere stadig står fram. Sogndal har hatt flere familier som har vært representert med flere spillere og gjennom flere generasjoner på A-laget.

Skal vi snakke om spillere Sogndal har utviklet, kommer vi ikke utom navnet Flo. Flo-familien har i flere generasjoner hatt nøkkelspillere på Sogndals A-lag, og i dag er Håvard Flo også sportslig engasjert i klubben. Håvard, Tore Andre og Jostein Flo har dessuten et drøss med landskamper, og alle tre har hatt stor suksess internasjonalt i tillegg. Ellers kan vi nevne i fleng fra Flo-familien som har vært viktige brikker for A-laget til Sogndal: Jarle, Håvard, Jostein, Per Egil, Ulrik og Tore Andre.

En annen familie som har vært viktige for Sogndal er Bakke-familien. Svein Bakke er kjent som en stor legende i Sogndal. Med sine 321 mål er han soleklart klubbens toppscorer gjennom tidene, og er dessuten tredjemann på lista over antall kamper for klubben. Han jobbet også i det sportslige apparatet i mange år etter at han la skoene på hylla. Bakkes sønn, Eirik er i dag hovedtrener i klubben. Eirik Bakke er en av Norges største fotballstjerner i nyere tid, og var en nøkkelspiller for Leeds i flere år når de lå i toppen av Premier League og kom til semifinalen i Champions League. Han sørget også for en drøss med penger i kassa da han ble solgt til Leeds for hele 45 millioner kroner i 1999. Eirik har også vært en viktig brikke for det norske landslaget og spilte sine to siste sesonger (2011 og 2012) som aktiv i Sogndal.

Flo-familien har etter hvert hatt veldig mange innom A-laget til Sogndal. Her er en av dem Tore Andre Flo i aksjon for Chelsea, hvor han spilte fra 1997-2000 (Foto: Clive Brunskill /Allsport)

Solgt mange de senere årene
Også i løpet av de siste sesongene har Sogndal solgt spillere til større klubber. Ingen har riktig nok gått for like mye som Eirik Bakke, eller hatt like stor suksess som Håvard, Jostein eller Tore Andre Flo. Sogndal har i alle fall kjent godt på spillersalg også de senere årene, og det burde ikke være noe problem å få klubben til å gå rundt.

Noe av grunnen til at Sogndal ikke rakner når de først rykker ned, bør kunne sies å være denne sunne og stabile håndteringen av klubben. Mange klubber får store økonomiske problemer med en nedrykk, mens man i Sogndal passer på å holde lønnsutgifter nede på et akseptabelt nivå, og kanskje viktigst av alt, man budsjetterer med at nedrykk er en mulighet.

Sogndal har aldri vært noe topplag i Eliteserien, og har en sjetteplass som beste plassering noensinne. Men med den samme driften og utviklingen av unge spillere som stadig tar nye steg, vil vi forhåpentligvis ha Sogndal i den øverste divisjonen også i mange år fremover. Dette er noe av sjarmen med fotball, og Sogndal er et prakteksemplar på at man også kan lykkes uten å investere store mengder penger i spillerkjøp.

Lovende fremtid
Av spillere som i dag er aktive har landslagsstopper Even Hovland, Eintracht Braunschweigs Gustav Valsvik, Slavia Prahas Per Egil Flo og Sarpsborg 08s Ole Jørgen Halvorsen alle vært i Sogndal i ung alder. Hovland, Valsvik og Flo er dog lokale, og man har også i dag noen lokale spillere som kan bli det neste store produktet fra klubben. Vi finner i dag Bjørn Inge Utvik (20) og Mathias Dyngeland (21) som begge allerede har spilt mye for A-laget tross deres unge alder.

Det ser med andre ord lyst ut også for fremtiden i saftbygda. Det skal bli spennende å se hva det hardtarbeidende laget til Eirik Bakke kan få til denne sesongen. I fjor var de i perioder veldig imponerende, og med det nivået og litt bedre stabilitet og flyt gjennom hele sesongen kan fort klubbens rekordplassering (6.) fra 1988 være truet.

Sogndal åpner årets Eliteserie borte mot Sarpsborg 08 2.april.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar