Blant de fleste rutinerte fantasy-spillere er det opplest og vedtatt at man aldri skal ta hits, men er det egentlig så enkelt?

De fleste som har spilt fantasy over litt tid har hørt rådene om å aldri ta såkalte hits, de fire minuspoengene det koster å få et bytte ekstra på fantasy. ”Det er ikke verdt risikoen, og sannsynligheten for at den du bytter inn skal få fire poeng mer enn den du bytter ut er ikke stor nok”. Dersom du lytter til podcasten Wildcard FC, eller lytter til andre fantasy-eksperter i ulike medier, kjenner du nok igjen denne type uttalelser.

Det er lite som er så frustrerende som å bytte ut en spiller som tar poeng, spesielt om den du setter inn ikke leverer noe som helst. Enda verre er det dersom du har tatt minuspoeng for å gjøre byttet. På sett og vis er tommelfingerregelen om å aldri ta hits forholdsvis god, men det ligger mer til det å spille fantasy på en god måte enn bare det å følge reglene. Jeg vil her se litt på når man bør bryte disse ”reglene”, og argumentere for hvorfor man skal ta hits fra tid til annen.

Den reelle kostnaden

Det første punktet på agendaen i en debatt med de som er totalmotstandere av hits er det å diskutere hva hits faktisk koster. Mange fantasy-spillere kommer ut for situasjoner hvor de ikke har elleve spillere som vil spille i den kommende runden, grunnet suspensjoner, skader eller valg av billige løsninger for å fylle benken med minst mulig andel av budsjettet. Dersom man er i den situasjonen at man bare har ti spillere som skal spille neste kamp vil det å ta en hit ha en lavere kostnad, da spillere vil få to poeng uansett dersom de spiller minimum 60 minutter og unngår kort/for mange baklengs.

I dette regnestykket må man også ta med sannsynligheten for at det leveres poeng fra den man bytter inn, og tar man en hit har man minimum to bytter for å endre på laget. Det bør innebære at man setter inn spillere man tror vil levere neste runde og gjør man god research på forhånd kan det å bruke to bytter gi god uttelling. Den reelle kostnaden for hits i en del situasjoner er altså to minuspoeng, samt at man får mulighet til å sette inn to spillere man tror vil levere i stedet for det ene byttet man normalt har til rådighet. I ukene som kommer dukker det opp flere runder hvor mange lag har runder uten kamp, og da kan man fort havne i den situasjonen at byttene bare koster to poeng reelt sett.

Større frihet

De fleste av oss har satt opp laget foran neste runde og sett på muligheten dersom man bare hadde hatt litt mer å rutte med. Tar man en hit byr det seg ofte en mulighet for å justere på laget og frigjøre litt mer midler til eksempelvis en spiss med et strålende kampprogram foran seg. I løpet av en sesong har man 35 gratis bytter, pluss to wildcards. Det gir ikke all verdens mulighet for å endre på laget gjennom en sesong og det å ta hits en gang i blant gir langt større frihet. Dersom du tar en hit for å sette opp et lag for de neste rundene gir det også mulighet for å spare opp et bytte neste runde, og slik kan man på mange måter få igjen byttet man har betalt for.

Tilbake til ”reglene” for hvordan man spiller fantasy er det å aldri ta hits på forsvarsspillere blant de man hører oftest. Har man en forsvarslinje med et tøft kampprogram foran seg kan det å ta en hit på å bytte en forsvarer både være en fin mulighet til å frigjøre midler og til å ha potensial for flere poeng. Som regel er det de fremste angrepsvåpnene man prøver å plukke ut på fantasy, men skal man gjøre endringer her kan det å bytte på en forsvarsspiller i samme slengen gi langt større handlingsrom.

Budsjett

Det viktigste argumentet jeg har for hvorfor man skal ta hits er ikke handlingsrommet eller poengmulighetene det gir, det er budsjettet. Man starter som kjent sesongen med 100 millioner til rådighet, og basert på hvor mange som bytter inn og ut de enkelte spillerne reguleres prisen for å justere deres markedsverdi. Ved å bytte ut de som synker i pris og ta inn de som øker i pris kan man øke budsjettet sitt gjennom sesongen, og slik ha mulighet til å ha flere spillere av høy verdi i laget. Her vil det å ta hits tillate en å få inn flere av spillerne som øker i verdi og slik ha mer å rutte med utover i sesongen.

Jeg er av den oppfatning at det spesielt i starten av sesongen kan lønne seg å ta hits for å øke budsjettet sitt, og det å ta inn sesongens stjerneskudd tidlig gir ofte god fantasy-økonomisk avkastning. Jeg avsluttet forrige sesong med over 109 millioner i budsjett, og denne sesongen har jeg 106.4 millioner til rådighet for øyeblikket. Dette innebærer at jeg har råd til å ha Alexis Sanchez i stedet for eksempelvis Theo Walcott, hvilket bør kunne gi langt flere poeng på lang sikt. Det å bruke bytter for å øke budsjettet sitt og tenke langsiktig er en undervurdert del av det å spille fantasy, og til slutt vil det kunne gi flere poeng.

Ikke overdriv

Poenget mitt her er at det å ta hits ikke er så dramatisk som mange fantasyspillere skal ha det til, og det kan gjøres ganske ofte. Man bør dog tenke seg godt om før man tar hits, og vurdere mulighetene for poeng på lang sikt. Tar man en hit for å få inn en spiller bør det være en spiller man ser for seg å ha over en periode på minst tre-fire kamper og gjerne en som kan øke i pris i løpet av denne perioden.

Det å ta en hit er ikke noe problem isolert sett, og jeg har tatt -4 i fem av de siste åtte rundene uten at det på noen måte har gått ut over min totale plassering på verdensbasis. Jeg er dog av den oppfatning at det å ta mer enn -4 i hit bør være forbeholdt virkelige krisetilfeller og har så langt unngått det denne sesongen. Man bør også ha i bakhodet hvor mange poeng det koster over en sesong, og tar du 15 hits tilsvarer det 60 minuspoeng, men gjør man det riktig kan det totale regnskapet godt ende i pluss. Man får gjort mye med et ekstra bytte og brukes hits på en god måte kan det gi verdifulle poeng i det lange løp. Det er tross alt det spillet handler om, til syvende og sist.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar