Kan noen tukte regjerende mester Seattle Sounders eller forhåndsfavoritt Toronto i MLS 2017? Og hvordan klarer Vadim Demidovs Minnesota United og Atlanta United seg i debutsesongen?

Les deg opp foran seriestarten på verdens beste Yankee soccer-league.

 

Av Tor Henrik Stensland, Josimar

 

MILLIONKAMP I MLS-FINALEN

Fotball er fortsatt en idrett i vekst i USA, og det har det siste året tatt landet med storm. ESPN hadde en økning på 25% seere per kamp i løpet av forrige sesong, og også FOX Sports merket oppgangen med 37% økning. Finalen i 2016 mellom Toronto FC og Seattle Sounders ble sett av nesten 1.5 millioner i USA. Sammenligner man det med fjoråret tall så var det kun 700 000 som så finalen, så sporten er definitivt på vei opp.

TV-selskapene satser stort på MLS i år, og forventer at økningen skal fortsette. Det kjøres jevnlig ut mye mer reklame enn tidligere år om MLS, og man kunne faktisk se en reklame om sesongåpningen under All-Star kampen i NBA. Det viser at mediene ser verdien og viser at de interesserer seg.

 

«ALLTID» MÅLRIKE KAMPER I USA

Ligaen er kjent for kamper med mye mål, og underholdningsverdien er enorm for de som liker offensiv fotball.

Etter 170 kamper spilt i fjorårssesongen endte over 60% av kampene med at begge lagene som var involvert scoret mål. På de samme 170 kampene endte også 98 av dem med tre mål eller mer.

Drar man det et steg videre kan man se at over 40% av kampene endte med fire mål eller mer. Forklaringen er ganske enkel; Stort sett alt av midler brukes på offensive spillere.

 

LØNNSTAK

MLS har et helt eget lønnssystem. Klubbene har i utgangspunktet 3.49 millioner dollar til lønninger, og man kan ikke gi en spiller mer enn 436 250 dollar av de pengene. Som et unntak kan man ha tre “designated players” (utvalgte spillere). Disse spillerne kan man gi så mye man vil og kan selv. Disse regnes ikke med i lønnstaket. Derfor ser man blant annet verdensstjerner som Kaka, Giovinco og Pirlo i ligaen.

Landon Donovan er et kjent navn for de aller fleste. Han har vært på utlån til både Bayern München og Everton, samt at han har spilt over 150 kamper for USA. MLS går inn i sitt tjueandre sesong, og Donovan har scoret 315 mål på 340 kamper i ligaen. Det er nesten hundre mål mer enn Jeff Cunningham som besitter andre plassen.

 

NORSK TOPPSCORER?

I fjor vant Bradley-Wright Phillips “The golden boot” med 24 mål. Rett bak han havnet den litt mer kjente David Villa med 23 mål. Den største favoritten til å vinne i fjor var Giovinco, men skader gjorde at han “kun” scoret 17 mål på 28 kamper. Han delte tredjeplassen med en annen som spiller fotball i Canada, nemlig Pablo Piatti.

Sebastian Giovinco regnes som favoritten til å vinne tittelen denne sesongen, og om han holder skal skadefri kommer han garantert til å være i toppen. Det stilles også høye forventninger til vår egen Ola Kamara, som scoret 16 mål på 25 kamper i fjor. Det snakkes ofte om at det andre året i MLS er det vanskeligste, men Ola Kamara kan melde seg på i toppen her.

 

HVORDAN GÅR DET MED DEMIDOV & CO?

Hvert eneste år er «tidenes» MLS sesong, og i år er intet unntak. Det forventes store ting, med mange nye talenter inn dørene i de forskjellige klubbene. Til forskjell fra andre år har det i år blitt satset mer på unge og lovende spillere. De store navnene har uteblitt, men det demper ikke forventningene for sesongen. Héctor Villalba i Atlanta forventes det at skal gjøre det godt, 98-modellen Yangel Herrera er hentet på lån fra Manchester City for å utvikle seg på midtbanen til New York City og vi får også se Strømsgodset-duoen Mohammed Abu og Bismark Adjei-Boateng spille for Columbus Crew og Colorado Rapids

Noe annet som er spesielt i år er at to nye lag har blitt lagt til i ligasystemet. Minnesota United og Atlanta United skal begge forsøke seg for første gang. Begge disse byene er typiske «sportsbyer» med lag i de tre andre store idrettene i USA. Kvaliteten på spillerne blir bedre og bedre for hvert år, og det samme er det på trenerfronten. Tata Martino skal trene det nye laget til Atlanta, noe som blir en helt ny oppgave for den tidligere Barcelona- og Argentina-manageren. Han er uten tvil den mest kjente og mest meritterte manageren i ligaen, og det forventes store ting fra Atlanta i år.

De har også hentet en del kjente spillere i løpet av vinteren. Kenwyne Jones er et navn de fleste som følger Premier League kjenner igjen, samt at de har hentet Josef Martinez og Anton Walkes på lån fra henholdsvis Torino og Tottenham. En annen spiller som vil friske liv i karrieren et steg er Carlos Carmona. Han har over 200 kamper i Serie A for Regina og Atalanta, og 50 kamper for A-landslaget til Chile. Han debuterte på seniornivå når han var 15 år, og nå har han altså endt opp i USA. Dette blir definitivt et interessant lag å følge denne sesongen.

 

DETTE ER DE STØRSTE MLS-PROFILENE

Det blir flere profiler i ligaen hvert år, men man har ikke hentet de samme navnene i år som man har gjort tidligere år. Den mest meritterte spilleren som har signert i år er Romain Alessandrini fra Marseille. Navn som Andrea Pirlo, Ashley Cole, Kaka, Jozy Altidore, Giovanni dos Santos, David Villa  og ikke minst Sebastian Giovinco er kjente navn for de som følger fotball i Europa.

Giovinco er den aller største stjernen og regnes som den beste spilleren i ligaen akkurat nå. Den tidligere Juventus-spilleren ble skadet før sluttspillet i fjor, men hans Toronto tok seg fortsatt til finalen, som de tapte etter straffesparkkonkurranse mot Seattle Sounders.

Disse to lagene blir fortsatt sett på som de to sterkeste i ligaen, og mange forventer en reprise av fjorårets finale når vi skal summere opp i desember.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar