Det er nå under en måned til Eliteserien sparkes i gang (1.april) med lokaloppgjøret Kristiansund – Molde, og konkurransen om de øverste plassene spisser seg denne sesongen med flere sterke kandidater. 

Rosenborg har uten konkurranse vært det desidert beste laget i Norge de siste sesongene. De har vunnet det som vinnes kan, og har tatt ¨the Double ¨ to år på rad. Foran årets sesong har Rosenborg gjort ganske mange endringer i spillerstallen, i tillegg til at flere av outsiderne har forsterket. Det er med andre ord lov å håpe på en tettere og jevnere Eliteserie enn de siste to sesongene, hvor Rosenborg har avgjort seriemesterskapet tidlig i sesongen.

Rosenborg har solgt unna flere av sine viktigste spillere fra forrige sesong. Midtstopper Holmar Eyjolfsson har dratt til Maccabi Haifa, toppscorer Christian Gytkjær har dratt til 1860 München og årets forsvarsspiller forrige sesong i Norge Jonas Svensson har dratt til AZ Alkmaar. Dette setter selvfølgelig spørsmålstegn med om laget fra Trondheim er svekket foran årets sesong, og selv om disse spillerne er forsterket kan det ta tid før de kommer inn i systemet og blir like samspilte som RBK har vært med de tre nevnte. Rosenborg må nok også finne seg i å være suveren gullfavoritt også denne sesongen, og med signeringer som Vegar Eggen Hedenstad, Birger Meling, Jakob Rasmussen og Marius Lundemo har man fortsatt en utrolig bred og sterk tropp i Trondheim. I tillegg ryktes fortsatt Vegard Forren sterkt til Rosenborg, og dette vil naturlig nok også være med på å gjøre stallen enda sterkere, og mest sannsynlig 11eren bedre.

Molde satser hardt denne sesongen for å ta opp kampen med sin erkerival fra Trondheim. Laget fra rosenes by vant serien tre ganger mellom 2011 og 2014, og har forsterket både laget og trenerapparatet. Mark Dempsey er igjen inn i det sportslige apparatet, og har vist tidligere at han fungerer optimalt sammen med manager Ole Gunnar Solskjær. på spillerfronten har man forsterket med spillere som Etzatz Hussain, Sonni Ragnar Nattestad og det islandske stortalentet Ottar Magnus Karlsson. Etter en skuffende fjorårssesong har Molde for alvor planer om å vippe RBK ned fra tronen. Med den stallen Molde mønstrer inn mot seriestart, bør man kunne ta medalje, og Molde er kanskje det laget som har størst sjanse til å utfordre Rosenborg. Det gjelder å få en god start, og klare å prestere jevnt gjennom hele sesongen om man skal ha en mulighet for dette. Molde har vært altfor ustabile de siste to sesongene, og dette er mye av grunnen til at avstanden til Rosenborg har blitt så stor. Ambisjonsnivået i Molde er det imidlertid ingenting å si på, og det blir utrolig spennende å se hva de får til denne sesongen. Molde kan absolutt matche Rosenborg på sitt beste, så gjelder det å holde hele sesongen ut.

Brann overrasket stort forrige sesong og ble nummer to som nyopprykket lag. Det er heller ingenting å si på ambisjonsnivået i Bergen, og man er som alltid både positive og forventningsfulle før sesongen. Brann har også forsterket troppen med blant andre Peter Orry Larsen, Torgeir Børven og Vito Wormgoor. Sistnevnte er hentet inn for å erstatte Vadim Demidov som dro til MLS etter forrige sesong. Alle disse tre har potensial til å bli meget gode signeringer for Brann, og i Torgeir Børven har man en toppscorer-kandidat i ligaen om han finner tilbake til toppformen. Brann er nok ikke blant de heteste objektene til å utfordre Rosenborg om gullet, men at Brann kan være med i medaljekampen også denne sesongen er absolutt et realistisk mål. Så gjenstår det å se om man klarer å gjennomføre ¨den vanskelige andresesongen ¨og følge opp andreplassen fra i fjor. Det ser i alle fall ganske lovende ut også i år for Brann, og forhåpentligvis har klubben fra Norges nest største by nå etablert seg som et topplag i Norge. Det trenger norsk fotball med den interessen og atmosfæren man kan skape på Brann stadion.

Odd må også nevnes når det snakkes om medalje. Klubben til Dag Eilev Fagermo har vært stabile i toppen av norsk fotball mange år på rad nå, og er også i år blant de største kandidatene til å ta medalje. Foran årets sesong er kanskje Odds viktigste signeringer nye kontrakter med Rafik Zekhnini og Fredrik Oldrup Jensen. Førstnevnte regnes som ett av Norges største fotballtalenter, og kan virkelig komme til å dominere Eliteserien om han holder seg skadefri denne sesongen. Odd har også hentet Torbjørn Agdestein fra Haugesund. Agdestein scoret ti mål forrige sesong, like mange som Odds toppscorer Olivier Occean, og de to sammen kan både skape sunn konkurranse på topp og bøtte inn mange mål for laget fra Skien i 2017. Det ser også i år veldig spennende ut i Skien, og Odd er absolutt et lag som kan ta medalje, og til og med kanskje utfordre Rosenborg.

Strømsgodset er en annen kandidat til medalje denne sesongen. Fjorårets sjuendeplass var veldig skuffende for seriemesteren fra 2014, og tapet i semifinalen i cupen mot 1.divisjonslaget Kongsvinger satte prikken over i`en. Tor Ole Skullerud tar fatt på sin første hele sesong som trener i Drammen, og med han som sjef kan Godset fort kaste seg inn i medaljekampen. Skullerud ledet Molde til ¨The Double ¨ i 2014, så han har resultater. Strømsgodset har hentet flere meget spennende spillere foran årets sesong. Stian Ringstad (venstreback) er hentet tilbake fra Braga. Han var meget god sist han spilte i Norge, da for Lillestrøm, og kan fort komme inn i landslagsdiskusjonen om han kommer i toppform. Ringstad får tøff kamp om plassen fra Jonathan Parr som ble årets spiller i Godset forrige sesong, og vi kan fort få se disse to sammen på venstresiden flere ganger i årets sesong, med den ene på back og den andre på ving. Pontus Engblom er en annen nysignering. Han kommer fra Sandnes Ulf hvor han ble kåret til årets spiller i OBOS-ligaen forrige sesong. Svensken blir spennende å følge i Eliteserien, og er nok tiltenkt å danne spisspar med Marcus Pedersen. De to kan fort bøtte inn mange mål denne sesongen, og da kan Godset fort være helt der oppe. I tillegg til disse to er Henning Hauger hentet hjem fra Sverige. Hauger har flere landskamper for Norge, og har spilt i Elfsborg i Allsvenskan i flere sesonger.

Vålerenga kan også komme til å melde seg på i kampen om medalje. Når Ronny Deila skal lede klubben fra hovedstaden denne sesongen, tørr man ikke overse VIF når det kommer til diskusjonen om lag som kan ta medalje. Deila ledet som kjent Strømsgodset til et overraskende seriegull i 2013, og har nå kommet hjem etter et opphold i Celtic. Kjetil Rekdal var egentlig tiltenkt en rolle sammen med Deila, men har gått over til å være ekspert på TV, og trukket seg tilbake fra vervet i klubben. Ronny Deila er en trener som kan å bygge lag, og hans mål er uten tvil å få Vålerenga helt til toppen av norsk fotball. Det spørs om det skjer allerede denne sesongen, men Vålerenga er absolutt en outsider i medaljekampen i år.

Det blir spennende å se hvilke lag som tar grepet om de øverste plassene utover våren. Undertegnede tror ingen kan utfordre Rosenborg om gullet denne sesongen heller, men kampen om sølv- og bronse-medaljene kan bli jevnere enn på lenge. Det er flere lag som kan kaste seg inn i kampen om de, og om Rosenborg får en liten formdupp, får vi også forhåpentligvis også en tettere og lengre gullkamp enn vi har hatt de to siste sesongene.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar