Vi nordmenn snakker stadig om det elendige nivået på vår fotball, og at vi ikke er i nærheten av toppnivå i Europa.

Senest nå for tre dager siden publiserte Kjetil Kroksæter en kommentar hvor han kritiserte norsk fotball.

Ja, det er nok sant at norsk fotball er meget dårlig sammenliknet med de beste. Vi har et landslag som ikke er i nærheten av å kvalifisere seg til mesterskap, Rosenborg har vært usedvanlig suverene her hjemme de siste par årene og vi har ikke hatt et klubblag (sett bort fra Molde i 2015/16) som har prestert ute i Europa.

Når det er sagt kan ingen si noe på underholdningsverdien i Eliteserien så langt denne sesongen. Det scores mye mål, og interessen rundt er høyere enn på lenge med Eurosports store satsing med blant annet Fantasy-spillet. Mange av Eliteseriens kritikere klarer selvfølgelig da å rette fokus mot at forsvarsspillet i Eliteserien er altfor dårlig, og ikke snakke noe om bra offensiv fotball og gode angrepsspillere. Hadde det vært få mål i serien, hadde nok angrepsspillerne heller fått kritikk enn forsvarsspillerne skryt, så dette er vel noe vi må leve med så lenge de internasjonale resultatene uteblir.

Det skal sies at også undertegnede er helt enig i at nivået i Norge må bedres. Rosenborg begynner nå å stabilisere seg opp mot et respektabelt nivå, og det må da jobbes knallhardt i fotball-Norge for at konkurransen blir større for trønderne. Vi skulle gjerne hatt to-tre lag til opp mot samme nivå for både å øke spenningen i Eliteserien og nivået på norske spillere. Dette er dog ikke et stykke arbeid som er gjort over natta, men med langsiktig og tålmodig arbeid fra klubbene rundt omkring. Nivået økes absolutt null og niks av at journalister og andre fotballinteresserte skal kritisere alt de finner, i stedet for å faktisk nyte underholdningen.

Målrike kamper – det vi vil ha?
Når de fleste fotballinteresserte hyller offensiv og sjanseskapende fotball er det for meg et mysterium at de samme personene også kritiserer norsk fotball for svakt defensivt arbeid etter for eksempel en kamp som Haugesund-Vålerenga, som endte 4-3. Ja, begge lag kunne sikkert forsvart seg bedre, men slike kamper er de som gir mest underholdning for publikum. Sju mål og spenning helt inn er ikke dagligdags, så kan vi egentlig be om noe mer? Likevel greier mange å rette fokus mot det dårlige forsvarsspillet i stedet for å hylle lagene for å gå offensivt til verks. Nils Arne Eggen sa det en gang så fint: ¨det er en klar fotball-filosofisk forskjell på om man går på banen for å score mer, eller slippe inn mindre enn motstanderen¨. Når da en kamp ender med 4-3-sifrene går det også for en gangs skyld an å faktisk rette fokus mot god angrepsfotball, og to lag som er villige til å angripe, og går for å score mer enn motstanderen.

Til slutt vil jeg bare si at det selvfølgelig også bør være et stort fokus for norsk fotball å bedre det defensive fremover, det ser vi bare på landslaget. Likevel er min mening at vi som tilskuere og fans, heller bør glede oss over hurtig, angrepsvillig fotball, fremfor å kritisere forsvarsspill for enhver pris. Om vi ønsker oss offensiv og sjanseskapende fotballkamper, blir det å kaste stein i glasshus om vi med en gang vi får en slik kamp som Haugesund-Vålerenga skal klage på det defensive.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar