Så var det den tiden av året igjen. Den nervepirrende innspurten i Premier League avbrytes av kåringer, og fansen får noe nytt å krangle om. Årets lag fra PFA er her.

Laget ser slik ut, i klassisk 4-4-2: David de Gea (Manchester United) – Kyle Walker (Tottenham Hotspur), David Luiz (Chelsea), Gary Cahill (Chelsea), Danny Rose (Tottenham Hotspur) – Eden Hazard (Chelsea), Dele Alli (Tottenham Hotspur), N’Golo Kanté (Chelsea), Sadio Mané (Liverpool) – Harry Kane (Tottenham Hotspur), Romelu Lukaku (Everton).

Et raskt blikk på laget viser at det, ikke overraskende, er Chelsea og Tottenham som dominerer. I skrivende stund står kampen om seriegullet mellom de to London-rivalene, som begge har skilt seg et ut som et lite hakk bedre enn de andre topplagene denne sesongen. Ellers er Manchester United, Liverpool og Everton representert med én spiller hver, og dermed er hele laget å finne innenfor topp syv.

Keeper: David de Gea
For tredje strake sesong er det Manchester Uniteds David de Gea som er valgt som keeper. Spanjolen blir av mange sett på som ligaens best keeper, selv om mange nok vil argumentere for at Hugo Lloris og Thibaut Courtois er vel så gode. De siste sesongene har de Gea fremstått som det eneste lyspunktet i et tungtrådd United-maskineri, og hans bidrag for laget har nok sånn sett vært større enn hva Lloris og Courtois kan slå i bordet med. Likevel har både Lloris og Courtois flere rene bur denne sesongen, i tillegg til at Lloris har sluppet inn færrest, både totalt og per 90 minutter. Lloris har dessuten flere redninger per innslupne mål, men franskmannen drar naturlig nok stor nytte av å ha ligaens mest solide forsvar foran seg.

I andre enden av tabellen finner vi navn som Tom Heaton og Jordan Pickford, som begge har fremstått solid denne sesongen. Heaton har flest redninger av alle denne sesongen, og har unektelig vært en svært viktig bidragsyter til Burnleys bunnsolide hjemmeform. Pickford har på sin side ikke kunnet gjøre stort for å holde Sunderland over streken, men det hadde nok sett enda verre ut for The Black Cats uten 23-åringens bidrag. Pickford fremstår som et megatalent, og vil nok gi Jack Butland sterk konkurranse om å være «England’s number one» i fremtiden.

Totalt sett vil jeg si at valget av de Gea så absolutt kan forsvares. Likevel ville nok jeg ha valgt Tom Heaton, da jeg tror hans bidrag har vært mer avgjørende for de respektive klubbers tabellposisjon (så får vi håpe det ikke går troll i ord og Burnley rykker ned).

Mitt valg: Tom Heaton
Andre alternativer: Hugo Lloris, Thibaut Courtois, Jordan Pickford

Tom Heaton har hatt en god sesong for Burnley. Foto: Michael Reagan/Getty Images

Høyreback: Kyle Walker
Jeg er kanskje ikke helt nøytral, men jeg sliter med å finne argumentasjon for at Kyle Walker ikke har vært den beste høyrebacken i Premier League denne sesongen. Walker har gått fra å være en utskjelt tabbemaker til en svært viktig del av ligaens beste forsvar, og han har også vist at han er like god som vingback i en trebackslinje som en mer tradisjonell back i en firer. Walkers ekstreme fart her dessuten avgjørende for at Tottenham kan stå høyt med backrekka, som igjen er en viktig del av Mauricio Pochettinos taktikk.

Fjorårets innehaver av høyrebackplassen, Héctor Bellerín, har på sin side ikke klart å leve opp til forventningene på bakgrunn av fjorårssesongen, og må derfor se seg skjøvet ned fra tronen. Bellerin spiller imidlertid i et langt mindre velfungerende forsvar, og backene blir ofte sårbare punkter i en uorganisert backrekke. Noen vil kanskje dra frem Victor Moses, som unektelig har vært en viktig brikke for Chelsea denne sesongen, men Moses er mer ving enn back, og ville aldri fungert i en firer. Antonio Valencia er da et bedre alternativ, og en spiller som har vært jevnt god i mange sesonger, men der Manchester United er gode bakover er de tilsvarende tannløse fremover. Det samme kan ikke sies om Tottenham, og backene deres er svært viktige i det offensive så vel som det defensive, og derfor blir Kyle Walker også mitt valg.

Mitt valg: Kyle Walker
Andre alternativer: Antonio Valencia, Hector Bellerin, Seamus Coleman

 

Venstreback: Danny Rose
Jeg tar venstrebacken i samme slengen, for argumentene for Rose er omtrent identiske som de for Walker. Sammen utgjør de ligaens beste backpar, mye takket være en fart og løpskapasitet som er helt avgjørende for vingbackrollen de innehar. Rose er et konstant uromoment, og bidrar gang på gang med å sette motstandernes forsvar ut av balanse med sine løp langs krittet, i tillegg til at han plutselig dukker opp på stikk motsatt side av banen.

Marcos Alonso har vært god for Chelsea denne sesongen, og gir så absolutt Rose konkurranse, mens sterke navn fra fjorårssesongen, som Christian Fuchs og Aaron Cresswell har falt fra. James Milner har vært overraskende solid som venstreback for Liverpool, men Milner innehar lite av uforutsigbarheten til Rose. Mitt valg blir derfor identisk med PFA også her.

Mitt valg: Danny Rose
Andre alternativer: Marcos Alonso, James Milner

Kyle Walker og Danny Rose har fremstått som ligaens beste backpar denne sesongen.
Foto: Tony Marshall/Getty Images

Stopperpar: David Luiz & Gary Cahill
Denne er ikke lett. Man kunne nærmest tatt stopperne til Chelsea, Tottenham og Manchester United, i tillegg til outsidere som Laurent Koscielny, Joel Matip, Virgil van Dijk og Jose Fonte og puttet i en tombola, og resultatet ville vært like godt som noe annet. Jeg er likevel ikke helt enig i det valget som er tatt. David Luiz har returnert til Premier League med brask og bram, og ingen forstår noe som helst av at brasilianeren plutselig er god. Mye av grunnen til det er nok at Luiz nå har fått en rolle som passer ham, nemlig i midten av en treer. Det er et system som også passer César Azpilicueta godt, og i mine øyne er det han som er Chelseas beste forsvarsspiller. Spanjolen er ikke like god som midtstopper i en firer, men det er heller ikke Luiz, så det spiller liten rolle akkurat i den vurderingen.

Gary Cahill var kanskje det navnet som overrasket meg mest, for selv om han er en høyst habil stopper, er det mange andre i ligaen jeg heller ville hatt på laget mitt. De viktigste er nevnt i avsnittet over, og siden jeg nå på død og liv må plukke ut noen, blir det Toby Alderweireld. Han har ikke vært like suveren i Tottenham-forsvaret denne sesongen som i den forrige, men det skyldes fortrinnsvis at forsvaret som helhet har blitt bedre. Mange Spurs-fans vil nok også hevde at Jan Vertonghen har vært bedre enn Alderweireld denne sesongen, men Alderweireld er i mine øyne limet som holder Tottenhams forsvar sammen, og belgieren ville vært selvskreven på de fleste lag i verden.

Mitt valg: César Azpilicueta & Toby Alderweireld
Andre alternativer: Jan Vertonghen, Eric Bailly, Chris Smalling, Joel Matip, Laurent Koscielny, Virgil van Dijk, José Fonte

Toby Alderweireld har vært med på å forvandle Tottenhams forsvar. Foto: Dan Istitene/Getty Images

Vinger: Eden Hazard & Sadio Mané

Plutselig dukket den Eden Hazard vi har vært vant til å se opp igjen, og da er han kanskje Premier League beste spiller. Han har også vært en uunnværlig brikke i Chelseas sesong, og gitt mang en back mareritt med sine ustoppelige raid nedover korridorene. Mareritt er det mange som har fått av Sadio Mané også, som virkelig har vist seg overgangssummen verdig, da han gikk fra Southampton til Liverpool i sommer. At Mané var god visste vi, men at han skulle være god hadde i hvert fall ikke jeg sett for meg.

Mané har vært Liverpools viktigste spiller denne sesongen, og da senegaleseren var opptatt med Afrikamesterskapet, ble det dårlig med poeng på Jürgen Klopp og hans menn. Personlig ville jeg nok likevel heller ha gått for Alexis Sánchez, som i likhet med Hazard er å regne blant ligaens tre beste spillere. Sánchez har sin beste sesong til nå i Premier League, men mange av disse kampene har han spilt som spiss. Derfor er det litt vanskelig å skulle finne en plass til ham på årets lag, men jeg velger altså å skvise ham inn på kanten. Disse tre spillerne har i mine øyne skilt seg nokså klart ut, men jeg kan ikke avslutte dette avsnittet uten å også ha nevnt Raheem Sterling og Son-Heung Min. Sterling har for alvor våknet til liv igjen under Pep Guardiolas ledelse, og ser endelig ut som den spilleren Manchester City betalte 50 millioner pund for. Son har på sin side vært litt ut og inn av Tottenhams lag, men har vært i storform på denne siden av nyttår. Det holder likevel ikke helt for noen av dem, men om formkurven fortsetter kan det godt hende de er inne neste år.

Mitt valg: Eden Hazard & Alexis Sánchez
Andre alternativer: Raheem Sterling, Son-Heung Min, Willian, Michail Antonio, Henrikh Mkhitaryan

Jeg skviser Alexis Sánchez inn i en kantrolle på mitt lag. Foto: Shaun Botterill/Getty Images

Sentral midtbane: N’Golo Kanté & Dele Alli

N’Golo Kanté er selvskreven, og jeg tror ikke jeg vil finne mange som har sett Premier League de siste to sesongene som vil krangle på akkurat det. Franskmannen er i ferd med å ta to strake seriemesterskap, og det for to ulike klubber. Bare syv spillere har vunnet Premier League for to forskjellige klubber (Henning Berg er utrolig nok blant dem), men ingen har så langt klart den bragden i to sesonger etter hverandre. Jeg drister meg faktisk til å påstå at om N’Golo Kanté aldri hadde gått til Leicester, ville Tottenham tatt sitt andre strake seriegull denne sesongen.

Dele Alli er et ikke fullt så åpenbart valg, og jeg kan dra frem en ganske lang liste over alternativer. Blant annet Allis lagkamerater, Christian Eriksen og Mousa Dembélé, som i mine øyne begge er mye viktigere spillere for Tottenham som helhet, men det er selvfølgelig vanskelig å ikke la seg blende av Allis individualisme. Skulle jeg velge bare én av de tre til en Tottenham-ellever, ville jeg nok likevel valgt Eriksen, som har fremstått som en av ligaens beste playmakere denne sesongen. Den beste playmakeren er nok likevel Kevin de Bruyne, og det er også han som blir mitt valg som makker til Kanté. Navn som Philippe Coutinho og Mesut Özil bør òg tas med i diskusjonen, men de er i mine øyne altfor ustabile til å få være med på laget.

Mitt valg: N’Golo Kanté & Kevin de Bruyne
Andre alternativer: Christian Eriksen, Mousa Dembélé, Philippe Coutinho, Mesut Özil, Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye

Kevin de Bruyne må også med. Foto: Stu Forster/Getty Images

Spisspar: Harry Kane & Romelu Lukaku
Konkurransen på topp er hard, men her mener jeg PFA har truffet blink. Romelu Lukaku har scoret flest, mens Harry Kane har det høyeste scoringssnittet. I skrivende stund er det dessuten bare de to som har bikket 20 mål, en bragd Kane har oppnådd for tredje sesong på rappen – noe bare Alan Shearer, Thierry Henry og Ruud van Nistelrooy har greid før ham i Premier Leagues historie.

Diego Costa lå lenge an til å være sikker her, men spanjolen har ikke vært den samme etter krangelen med Antonio Conte i januar. Zlatan Ibrahimovic og Sergio Agüero er også gode kandidater, og om jeg ikke hadde dyttet Alexis Sanchez ut på kant hadde han vært et godt alternativ her. Verdt å nevne er også evigunge Jermain Defoe, og ikke minst vår egen Joshua King.

Mitt valg: Harry Kane & Romelu Lukaku
Andre alternativer: Diego Costa, Zlatan Ibrahimovic, Sergio Agüero, Jermain Defoe, Joshua King

 

Hele laget:

Tom Heaton (Burnley) – Kyle Walker (Tottenham Hotspur), César Azpilicueta (Chelsea), Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Danny Rose (Tottenham Hotspur) – Eden Hazard (Chelsea), Kevin de Bruyne (Manchester City), N’Golo Kanté (Chelsea), Alexis Sánchez (Arsenal) – Harry Kane (Tottenham Hotspur), Romelu Lukaku (Everton)

Totalt ble det altså fem endringer, der noen føles mer nødvendige enn andre. Gary Cahill er nok den jeg føler har minst å gjøre på årets lag, og jeg mistenker også at Dele Alli er med fordi han er ung, og ikke fordi han er god. Ikke at han ikke er god altså, men andre har vært bedre. Det føles strengt å utelate Sadio Mané, men jeg synes Alexis Sánchez må med, og da blir det sånn. Det innebærer at hverken Liverpool eller Manchester United er representert, og det faller vel neppe i god jord overalt, men jeg påberoper meg selvfølgelig ingen fasit. La debatten rase i kommentarfeltet, og utelat gjerne alle Tottenham-spillerne om dere vil!

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Gjermund Holøyen

Jeg er en 25 år gammel sivilingeniør fra Alvdal, for tiden bosatt i Oslo. Jeg ble bitt av basillen under VM i 1998, og har siden den gang i varierende grad fulgt med på de store europeiske ligaene. Til slutt var det England og Premier League som stakk av med den store interessen, mye takket være en voksende forhold til Tottenham Hotspur. Jeg er også FM-entusiast, og kan blant annet skryte av å ha vunnet Premier League med Grimsby.

Legg igjen en kommentar