Bayern München fikk flere dommeravgjørelser mot seg i kampen mot Real Madrid.

Etter kampen blusset diskusjonen om videodømming opp igjen, og ett av argumentene som ble brukt var pengesummene som stod på spill og de store økonomiske konsekvensene dommerfeil kan medføre. Fotballsonen har derfor sett nærmere på hvor mye Bayern München kan ha tapt i utbetalinger fra UEFA.

Kan ha kostet €25 millioner 

Hvis man antar at Bayern München hadde vunnet turneringen, kunne klubben ha sikret seg totalt €80,8 millioner i utbetalinger fra UEFA denne sesongen. De kommer derimot til å motta omtrent €55,8 millioner for å ha nådd kvartfinalen i turneringen, basert på informasjon fra UEFA.

I tillegg kommer inntekter fra billetter og muligens bonusutbetalinger fra sponsorer.

Slik er regnestykket

Bayern München sikret seg millioner for seiere i gruppespillet(€1,5 millioner for hver seier, €0,5 millioner for hver uavgjort), €12,7 millioner for deltakelse i gruppespillet, samt €6 millioner for å nå åttedelsfinalen, samt ytterligere €6,5 millioner for å nå kvartfinalen. Totalt €32,1 millioner i rene premiepenger.

I tillegg mottok Bayern München ytterligere millioner fra markedspotten. Markedspotten blir delt opp på landsbasis basert på den relative størrelsen av landets TV-avtale i forhold til verdien på de andre landenes TV-avtaler. Lag fra land med store TV-avtaler vil altså motta en større andel av UEFAs markedspottutbetalinger.

Den tyske markedspotten er €68,3 millioner.

Halvparten av hvert lands markedspott fordeles etter ligaplasseringen forrige sesong. Som regjerende tyske seriemestere, mottok Bayern München mest av de tyske lagene med €13,7 millioner for dette. Den andre halvparten, den variable delen, fordeles etter hvor mange kamper klubben spiller i turneringen relativt til de andre lagene fra samme land.

Borussia Mönchengladbach spilte seks kamper og mottok €6 millioner for dette, Bayer Leverkusen mottok €8 millioner av dette for å nå åttedelsfinalen, mens hver av Borussia Dortmund og Bayern München mottok €10 millioner for de ti kampene de spilte i turneringen.

Så mye kunne de tjent

En plass i semifinalen hadde sikret Bayern München €7,5 millioner mer i premiepenger, mens en seier i finalen ville skaffet ytterligere €15,5 millioner. Et finaletap ville derimot betydd €11 millioner ekstra, sammenlignet med å kun nå semifinalen.

I tillegg ville Bayern München, hvis de hadde gått videre, mottatt en større andel av den variable delen av den tyske premiepotten.

Det betyr at Bayern München kunne fått følgende summer fra UEFA, avhengig av hvor langt i turneringen de hadde nådd.

Finaleseier: €80,8 millioner
Finaletap: €76,3 millioner
Ryke ut i semifinalen: €64,7 millioner
Faktisk sum: €55,8 millioner

Men det vil uansett være umulig å si hvem som hadde gått videre uten dommerfeil i oppgjøret mellom Real Madrid og Bayern München. Men vi vet at Bayern München hadde et vanskelig utgangspunkt etter første kamp. Faktisk har det bare skjedd seks ganger i løpet av Mesterligaen og Serievinnercupens historie at en klubb har klart å gå videre etter å ha tapt på hjemmebane i første kamp, ifølge Independent.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar