Eliteseriens åttende runde ble mer målrik enn den forrige, der den aller beste festen fant sted på vestlandet.

Publikumsoppslutningen i Eliteseriens syvende runde var sesongens aller høyeste, mens målene ikke akkurat rant inn. Om det var den noenlunde tamme oppvisningen fra lagene i forrige runde som spilte inn, vites ikke. Men denne runden ble den dårligst besøkte så langt. Med bare 43 527 tilskuere på kamp kan man trygt si at publikumsoppslutningen fra forrige runde var midlertidig.

Ser man på tilskuertallene sammenlignet med i fjor, ser vi først og fremst at de første rundene i Tippeligaen, som det het den gangen, var langt mer stabile. Mens i år har det vært seriemester Rosenborg som stort sett har løftet tallene opp til akseptabelt nivå. Når trønderne spiller bortekamp faller tilskuertallene til under 50 000, mens dette ikke var tilfellet på samme tid i fjor.

Den røde linjen viser tilskuertallene fra første til åttende runde i fjor, og vi ser helt tydelig at de første rundene var langt mer stabile enn i år, men etter femte runde ser vi at mønsteret er stort sett det samme som i år.

Skåringsfest i saftbygda

I forrige runde fikk vi servert skuffende 13 mål fra de åtte kampene, og ingen kan beskylde lagene for å by opp til målfest. Helgens runde ble av det litt mer underholdende slaget, selv om vi også denne gangen holdt oss under 20 mål. Totalt fikk publikum servert 18 skåringer, hvor Vestlandet bydde på den beste undeholdningen. Sogndal, anført av en glimrende Gilbert Koomson, sendte Viking sørover til Rogaland med 0-4 i bagasjen. Koomson, fjorårets assistkonge med 10 målgivende, stod for tre av de fire målene og herjet med ligaens desiderte bunnlag. Det var forøvrig andre gangen Sogndal skårer fire på Fosshaugane denne sesongen, og Eirik Bakkes menn står nå med 10 mål i ligaen.

I nabofylket Hordaland var det et annet vestlandsderby som leverte varene så det holdt. Brann tok imot et presset Molde på Brann stadion, og etter en forsiktig start tok det seg kraftig opp mot slutten av første omgang, da Branns venstreback Ruben Kristiansen gjorde noe han ytterst sjeldent gjør: skåret mål. Med et fabelaktig langskudd sendte 29-åringen bergenserne til himmels, før Fredrik Brustad tok de røde brutalt ned på jorda igjen bare fire minutter senere med en utligning.

I andre omgang, derimot, handlet alt om Brann. Fjorårets sølvvinnere tok etter hvert mer og mer over kampen, og da Daniel Braaten satte inn et løp av de sjeldne og dunket inn en glitrende pasning fra Amin Nouri etter 87 minutter, stod det 4-1 på tavla.

Ellers vant både Odd og Sandefjord 2-0 over henholdsvis Strømsgodset og Haugesund.

Gilbert Koomson ble rundens toppskårer med hat-trick mot Viking på Fosshaugane. (Foto: Trond Tandberg/Getty Images)

Ingen endring i toppen

Rosenborg leder fremdeles Eliteserien med 20 poeng, fem poeng foran Odd og seks poeng foran Brann. Nederst finner vi Viking, som i de tre forrige rundene så ut til å ha karret seg litt opp fra sumpen. Men etter en god – men uheldig – forestilling mot Rosenborg og fire poeng fra møtene med Odd og Brann, nå kaver mer og mer i kvikksanden, med 0-6 på de to siste kampene. Siddisene har sluppet inn 14 baklengsmål, og det er heller ikke fyrverkeri fremover på banen for de mørkeblå. Bare fem ganger har de klart å finne nettmaskene, og klarer de ikke å slå Aalesund tirsdag kan det fort bli en lang vei opp til sikker plass.

Sarpsborg 08 er fremdeles det mestskårende laget med 17 mål, men Brann følger hakk i hjel med 15 skåringer. Deretter finner vi Rosenborg med 13. Om de ikke er målkongene, så er trønderne i alle fall det desidert gjerrigste laget med bare 3 baklengs. Laget tar imot Tromsø på Lerkendal i kveld, og kan fort pynte på målstatistikken. Brann tar imot høytflyvende Sandefjord, mens Sarpsborg 08 skal måle krefter med laget på nest sisteplass, Lillestrøm. Kanarifuglene lekker også ganske godt bakover, med 12 baklengsmål så langt. Laget har bare skåret seks, så alt burde ligge til rette for at østfoldingene stikker av med poengene på fotballens festdag.

Råtassene fra hvalfangerbyen

Sandefjord troner fremdeles på toppen av disiplinligaen med 14 gule og 1 rødt, som gir en samlet poengsum på 17. Lars Bohinens menn har fått selskap på toppen av Sarpsborg, som etter Anders Albechs utvisning mot Tromsø nå ligger med 17 poeng med 11 gule og 2 røde. Lillestrøm, som tradisjonelt har vært sett på som et tøft lag, har vært forbausende snille så langt. Laget fra Åråsen har bare samlet opp 8 gule kort så langt, men etter Bonke Innocents røde kort mot Kristiansund ligger de nå med 11 disiplinpoeng. Til tross for at de sett ut fra kortstatistikken fremstår som snille, så har de blitt avblåst for frispark flest ganger med 123. Så helt uskyldige er de ikke.

Kristiansund er de snilleste gutta i klassen med bare 7 gule kort. Stabæk er laget med flest gule kort (15).

Lars Bohinen og hans menn er definitivt ikke engstelige for å gå hardt inn i taklingene, noe som viser seg på disiplinstatistikken. 14 gule og 1 rødt er fasit etter åtte runder. (Foto: Anders Hoven, Digitalsport)

Kan toppskåreren utfordres?

Ohi Omoijuanfo er fremdeles toppskårer med sine 7 nettkjenninger. Stabæk-spilleren har likevel ikke skåret på de tre siste kampene, og tittelen hans kan etter hvert trues. Nærmest ligger Mostafa Abdellaoue med 5 mål, etterfulgt av Sarpsborg 08s Patrick Mortensen og Sandefjords Flamur Kastrati. Omoijuanfo og Stabæk drar til Drammen for å møte Strømsgodset, mens lillebror Abdellaoue besøker Viking. Tangotrøyene er favoritter mot tabelljumboen fra Rogaland, og Mos kan fort finne på å putte et mål eller to. Mortensen og Kastrati får det tøffere på Åråsen og Brann stadion, og det er lite trolig at de vil true toppskårertittelen denne runden.

Runden

Aalesund – Vålerenga 0-1 (Color Line Stadion, 7500 tilskuere)
Stabæk – Rosenborg 0-0 (Nadderud stadion, 4938 tilskuere)
Sandefjord – Haugesund 2-0 (Komplett Arena, 3167 tilskuere)
Sarpsborg 08 – Tromsø 1-1 (Sarpsborg stadion, 4395 tilskuere)
Kristiansund – Lillestrøm 1-1 (Kristiansund stadion, 3794 tilskuere)
Sogndal – Viking 4-0 (Fosshaugane Campus, 2512 tilskuere)
Odd – Strømsgodset 2-0 (Skagerak Arena, 6994 tilskuere)
Brann – Molde 4-1 (Brann stadion, 10 227 tilskuere)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Hægland

Stor fan av obskur fotball fra de rareste steder. Har en ekstra stor forkjærlighet for fotballen i USA, Salomonøyene og stort sett de rareste verdenshjørner. Stolt medlem av Fotballsonen siden 2012.

Legg igjen en kommentar