Lagene i årets 4.divisjon i Finnmark må tilbakelegge en distanse tilsvarende nesten to ganger rundt ekvator for å spille årets kamper.

 

#UKASBREDDEKAMP: KIRKENES-SØRØY GLIMT / BJØRNEVATN – SØRØY GLIMT

 

At det er lange avstander i Finnmark er velkjent. For oss som kommer fra Oslo var lange borteturer definert som å møte Lommedalen eller Kolbotn – to turer som utenom rushtiden gikk på en halvtimes tid. For lagene i Finnmark er det derimot vanlig med hele dager med reising for å komme fra den ene delen av det enorme fylket til den andre.

Jeg har tatt for meg årets 4.divisjonsavdeling, som består av 12 lag. Noen lag holder til relativt nær hverandre, og disse kampene ble satt opp på 16.mai. Kirkenes – Bjørnevatn er en mil, Indrefjord og Hammerfest deler hjemmebane, både Bossekop og Tverrelvdalen er lag fra Alta – men det stopper der.
Totalt må lagene tilbakelegge en distanse på 74.526 kilometer for å reise tur/retur til årets bortekamper.

Rundt ekvator er det like over 40.000 kilometer, så lagene i Finnmark må dermed reise nesten to ganger rundt jorda for å spille årets kamper.
Samtidig er det noen variabler inne i regnestykket som ikke vises i svaret. Sørøy Glimt er fra øya Sørøya, slik at alle lag er avhengig av båt for å komme seg hit – slik Glimt er på sine bortekamper. For Indrefjord og Hammerfest betyr det en båttur på nær fire timer, mens de andre slipper unna med halvannen. Det er selvsagt også mulig at andre lag bytter ut noen mil med bil mot båt også på noen andre kamper.

Den lengste distansen er på 60 mil – en vei! – mellom Sørøy Glimt og hjemmebanene til Kirkenes og Bjørnevatn, nabostedene helt øst i Finnmark, like ved russergrensa. Etter halvannen time ferge venter over åtte timer kjøring for å komme til kampene.

 

 

 

ALLE MANN MED

For lagene er av og til helt nødt til å spille to kamper over en helg for å klare å komme seg gjennom det tøffe reiseprogrammet. Det finnes flere historier om lag som har fylt opp med veteraner eller guttespillere for å i det hele tatt kunne stille lag på noen av de lengste turene.

En av historiene er fra forrige sesong. Et av lagene fra Vest-Finnmark hadde to kamper på to dager på østkysten. Sesongen hadde vært tung så langt, og de klarte med stort og smått å lokke med 13 spillere på turen, som sportslig ville ha liten betydning for utfallet. Den første kampen endte med et stygt tap, og det hjalp ikke at en av lagets spillere ble utvist.

Fram til neste kamp dagen etter var det ikke kun proteinbarer og restitusjonsdrikke som var lagets påfyll av føde ifølge fortellingen. Om det var motivasjon, gårsdagens kamp eller hvileperioden som gjorde utslaget skal være usagt, men i søndagens kamp lå de under 0-4 da fem minutter var spilt. Hjemmelaget roet ned, men vant med tosifret til slutt.

DOBBELTKAMPER

Disse dobbeltoppgjørene er det flere av i år. Norild fra Vadsø har møtt Sørøy Glimt og Bossekop i 1.mai-helgen, og tok med seg 6 poeng hjem. Neste helg skal Nordlys fra Kautokeino gjøre unna sine to kamper i Hammerfest på 22 timer, mens Norild og Kirkenes gjør det samme de to påfølgende helgene.

Avstandene gjør at klubbene er velvillige med hverandre for å få belastningen ned, noe som gir noen merkelige utslag for oss terminlistenerder. Eksempelvis er kun én av de seks kampene i runde 1 spilt – de to siste skal ikke spilles før 10.juni. Og lagene spiller heller ikke siste serierunde samtidig, slik det ser ut nå – noe som er vanlig de fleste andre steder.

Samtidig er det blitt bedre for en del av lagene denne sesongen etter omleggingen av 2. og 3.divisjon. Kirkenes, Bjørnevatn, Bossekop, Hammerfest og Tverrelvdalen spilte alle i 3.divisjon sist sesong.

Da var fire turer til Tromsø og én reise til Salangen på programmet. Reisen fra Salangen til Bjørnevatn/Kirkenes var på 850 kilometer én vei, og da går turen gjennom Sverige og Finland. Til Tromsø var det ”bare” 790 kilometer for de to lagene fra østkysten.

SØRØY GLIMT

Denne uka er det Sørøy Glimt som får litt ekstra fokus, siden de legger ut på en strabasiøs ferd østover. I 2014 var de oppe i 3.divisjon, hvor de endte klart sist. Ellers har laget fra Hasvik på store Sørøya holdt til i 4.divisjon de siste årene.

3-5 og 0-5 for Hammerfest og Norild hjemme er ikke mye å skryte av, men borte mot Nordlys vant de 2-0. Dermed er fasit 3 poeng på like mange kamper.

Nå venter årets lengste tur. Dermed blir neste helg barnemat – med 54 mil med bilkjøring og 3 timer ferge for å komme seg til og fra Kautokeino.

God kamp og god tur!

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar