Etter 1-1 og en positiv forestilling mot Tsjekkia merkes optimismen igjen i norsk fotball. 

Lars Lagerbäck har nå vært landslagssjef en stund, og fått satt sitt preg på det norske A-landslaget. Mot Tsjekkia i går burde vi også fått med oss tre poeng, noe bare en usedvanlig sløv og egoistisk Tarik Elyounoussi sto i veien for. Tsjekkia er ingen dårlig motstander, så at Norge er så nær å slå dem, lover meget godt.

Norges hovedjobb fremover nå blir å danne et slagkraftig lag frem mot kvalikken til EM 2020. Å nå VM nå er bortimot umulig, og da bør fokuset ligge på neste sluttspill som er EM, som skal arrangeres i 13 ulike land. At vi da bruker en Sander Berge fra start i alle kamper, bør være selvskrevent. I tillegg til at han er 19 år, og vil kunne utvikle seg mye frem mot den kvalikken, er han en meget god spiller allerede, og i mine øyne allerede god nok for dette laget. En slik spiller er det lenge siden vi har sett i norsk landslagsdrakt, og dette er en spiller som kommer til å nå langt.

Spissplassen – er Ohi god nok?
En av de store snakkisene etter dette uttaket var de to spissene som ble tatt med, Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo og Hearts spiss Bjørn Maars Johnsen. Begge disse sto helt uten erfaring fra dette nivået tidligere. Når det gjelder Ohi, burde han i mine øyne ikke engang vært i troppen til landslaget. Ohis styrke i Eliteserien har vært hans fart og hodespill, men han er ikke veldig overlegen i Eliteserien fysisk, så jeg er ganske sikker på at han faller gjennom på europeisk nivå. Ohi har riktignok ni mål på 12 kamper så langt for Stabæk, men seks av disse har kommet etter hans to hat trick. Det betyr at han uten de to hat trickene har scoret tre mål på ti kamper. Dette viser at stabiliteten ikke er all verden, og det sett i sammenheng med at han før denne sesongen aldri har levert noe i nærheten av landslagsklasse, gjør at jeg mener han ikke er i nærheten enda. Jeg ser gjerne at han beviser meg feil, for en så fin og jordnær type unner man alt godt. Men per dags dato er jeg ikke nok imponert over Stabækspissen til å ville ha han inn i denne troppen.

I den grad Ohi kan kalles en overraskelse i troppen, tok i alle fall en annen nykommer på topp kaka når det kom til overraskende uttak denne gangen. Det var få nordmenn som hadde hørt om Bjørn Maars Johnsen før dette uttaket, men han ble med og fikk også debutere mot Tsjekkia. Den høyreiste norsk-amerikaneren spiller til daglig i Hearts, hvor han ikke akkurat dunker inn mål hver helg. Han har scoret fem mål denne sesongen, og vært på banen i 34 kamper. Dette er ikke veldig imponerende tall, men hans spisskompetanse i lufta gjør at jeg sier meg tilstrekkelig enig i dette uttaket, spesielt nå som vår desidert beste spiss Joshua King ikke kunne være med. Det er alltid spennende med nykommere i en landslagstropp, og man så også mot Tsjekkia at Johnsen er en meget god hodespiller, men han er vel ingen spiller som går rett inn i en startellever og forsterker Norge. I mine øyne er han er fin spiller å ha i en tropp, spesielt for å endre et kampbildet med sin store hodestyrke.

Vi dro et godt stykke ut i Atlanterhavet og hentet en spiss fra de britiske øyer ved dette uttaket. Jeg mener vi også burde tatt turen over hele dette havet, og hentet en fra den amerikanske ligaen, MLS. Ola Kamara har scoret mange mål for Columbus Crew i den amerikanske toppserien den siste tida, en serie som stadig vekk øker i nivå. Forrige sesong scoret han 16 ligamål på 25 kamper, og denne sesongen står han med åtte mål på 16 kamper. Dette er en spiller som også tidligere har vist, både i Strømsgodset og i Molde at han scoret jevnt og trutt, og burde i mine øyne vært med i troppen denne gang på bekostning av Ohi. Kamara har også, til forskjell fra både Ohi, Johnsen og Søderlund som alle er i troppen denne gang, sin styrke i å gå på løp i bakrom, og skape sjanser og farligheter på dette.

Ola Kamara (nr.17) i aksjon for sin klubb Columbus Crew hvor han har scoret mål jevnt og trutt. Dette er en mann som burde vært på det norske landslaget, og at han ikke er med, er i mine øyne den største skuffelsen i Lagerbäcks tropp til disse to kampene (foto: Fred Kfoury III/Icon Sportswire via Getty Images)

Hva med det defensive?
En ting er diskusjonen om angrepsspillere, men et tema som har vært mye kritisert er det norske forsvarsspillet, og spesielt midtstopperne. Mot Tsjekkia i går startet vi med Håvard Nordtveit og Tore Reginiussen som midtstopperpar. I mine øyne var dette et riktig valg. Reginiussen er Norges beste midtstopper for tiden, og har vært enestående for Rosenborg så langt denne sesongen. At han måtte ut med skade allerede etter halvtimen i går, var meget synd for laget. Inn kom Gustav Valsvik, som slett ikke gjorde seg bort, men hadde spesielt et par stygge feilpasninger. Jeg mener at å satse på Reginiussen og Nordtveit som stoppere er det rette fremover, men disse må få tid til å bygge relasjonene, og å spille seg varme sammen. Nordtveit har spilt på et høyt nivå over flere sesonger, både Bundesliga og Premier League, og bør begynne å ha så my rutine og erfaring etter dette. Reginiussen har denne sesongen vist hvilken klassespiller han kan være, og når han er i form bør han også figurere i en ellever for Norge.

På backene er det også åpent og konkurranse om plassene. I går spilte Jonas Svensson hele kampen på høyreback, mens Haitam Aleesami spilte hele på venstre. Spesielt Svensson får hard konkurranse når Omar Elabdellaoui er tilbake i troppen, en spiller som har spilt det meste for Norge de siste årene, og vært god. Jeg synes høyrebacken er en meget sterk posisjon i Norges lag, uansett hvem av Svensson og Omar som spiller. På venstre derimot har jeg ikke latt meg imponere like mye av Aleesami på landslaget. Jeg syns innleggskvaliteten har vært for dårlig, men ser absolutt potensiale i han, spesielt med mange gode offensive løp og involveringer. Han har konkurranse fra Per Egil Flo og Birger Meling som er i troppen denne gangen, og eventuelt en høyreback som ikke starter på den sida. Jeg tror derimot at vi kommer til å stille med en høyrefotet høyreback og venstrefotet venstreback i alle kamper, så de to posisjonene vil skilles når det kommer til spillerutvalg. At Aleesami nå velges er forståelig, men en spiller jeg ville prøvd som venstreback nå når vi møter Sverige i en treningskamp, er Anders Trondsen. Sarpsborg-spilleren har vært meget god denne sesongen som sentral midtbane, men i mine øyne er hans potensial til å lykkes ute i Europa minst like stort på venstre back. Han har en løpskapasitet, spilleforståelse og ikke minst en fantastisk venstrefot som gjør at jeg har lyst til å se han på backen mot Sverige, og i flere landskamper fremover. Jeg tror nemlig at dette er posisjonen han kommer til å bli satset på om han drar til en større klubb i Europa.

Alt i alt er jeg meget positiv etter å ha sett kampen mot Tsjekkia, så får vi håpe inntrykket er det samme etter Sverige-kampen. Det hadde smakt godt med en landslagsseier igjen, og da spesielt mot vår nabo i øst. Det er selvfølgelig bare en treningskamp, så noe vil vel testes ut her også, men i en hver landskamp er seier viktig og jeg håper Lagerbäck får enda flere svar etter denne samlinga så vi kommer enda et stykke på veien mot et lag som skal kvalifisere oss til EM 2020, slik at vi igjen får en ny mesterskapssang og ikke lenger trenger å synge på ¨Bønda fra Nord¨ og mimre tilbake.

Anders Trondsen har spilt godt for Norges u21-lag ved flere anledninger. Nå er han i A-troppen, hvor han etter sine prestasjoner nå hører hjemme, og i mine øyne bør prøves som venstreback (foto: Octavio Passos/Getty Images)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar