Norges nest største by har absolutt noe på gang. Det er ikke finvær det er snakk om. Det er fotball. Det er Lars Arne Nilsen. En trener som har tatt Sportsklubben Brann fra Obosligaen til toppen av norsk fotball.

Starten på en nedtur
En nedtur kommer alltid som følge av flere årsaker. Når det kommer til norsk fotball er det nesten alltid en opptur som er starten på en nedtur. Etter den meget sterke sesongen Brann hadde i 2007, ble forventingene meget høye i Bergen. «Gullet ska Hem!», ropte Brann-supporterne i gledesrus på tampen av gullsesongen. Det samme gjorde de i 2008. Det samme gjorde de året etter, og det samme gjorde de i perioden fram til 2014. Året hvor alt raste sammen. De ble bare «nestenlaget» i perioden etter gullsesongen. De havnet som regel over midten av tabellen og de havnet flere ganger blant de 6 beste. Det føles på mange måter ikke godt nok.

Richard Norling var en mann som skulle ta laget tilbake til toppen. En sesong var ferdig og sannheten var en helt annen. Norges høyeste divisjon i fotball skulle spilles uten Brann i 2015. I likhet med Oslo, Trondheim, og Stavanger er det skyhøye forventinger til fotballbyen Bergen. Da er det kanskje enda verre at den lille bygda Mjøndalen med 8000 innbyggere, var laget som skulle avgjøre Branns skjebne. En kald høstdag i november ble en sensasjon i norsk fotball. Mjøndalen hadde slått Brann 3-0 i kvalifiseringen til tippeligaen. Hva nå? Var Branns tid i toppen av norsk fotball over? En klok herremann fra Stord hadde andre planer.

Den nye treneren
Lars Arne Nilsen var for mange en ukjent mann da han i 2015 skulle ta over jobben som trener. Var man ekstra observant, hadde man kanskje sett han før. Han hadde vunnet cupgull med 1. divisjonslaget Hødd. Mange hadde nok oversett cupfinalen i 2012. Kanskje var man mer opptatt av å snakke om det dårlige nivået i tippeligaen, enn å rose prestasjonen. Særlig media. Hødd var ikke et hvilket som helst 1. divisjons lag. Det var ikke tilfeldigheter som førte til cupgull. Ørjan Nyland, Fredrik Aursnes og Pål Andre Helland spilte for Hødd da cupbomben smalt for alvor i Oslo. De vant norgesmesterskapet i fotball. De fleste vet hvor disse spillerne befinner seg i dag. Men hvem var det egentlig som sto bak dette Høddprosjektet? Denne mannen skulle vise seg å bli ekstremt viktig i Bergen 3 år senere. Han skulle bli starten på noe nytt. Det var tid for revansj.

Veien mot stabile resultater
Ambisjonene var klare. Brann skulle opp igjen. Etter en sesong fylt med frustrasjon og manglende resultater, var det duket for kamper i Obosligaen. Brann og Obosligaen. Tenk litt på den. Det var nitrist. Selv om det ble en stusselig sesong, ble målet nådd. De rykket opp sammen med Sogndal. Det er vanskelig å sette preg på et lag i løpet av en sesong, men jeg er sikker på at Lars Arne Nilsen hadde klare tanker om hvordan Brann skulle fremstå. Selv om de endte på en 2. plass, 9 poeng bak Sogndal, var de tilbake i flytsonen. Den samme flytsonen som var med på å sikre seriesølv i fjorårets Tippeligacomeback. Uten forventninger ble fjorårssesongen en perfekt anledning for Brann å vise seg frem. Sesongen hvor flere av de spådde topplagene rotet det til da det gjaldt som mest. Selv om laget ikke sprudlet offensivt, kom resultatene. Med solide resultater og en flytsone som hadde pågått over tid, snek optimismen seg tilbake i Bergen by. Denne har de bygget videre på i årets sesong. Etter halvspilt Eliteserie 2017 er Brann for alvor med i gullkampen. De har bygget videre på den defensive tryggheten og har i år tatt steg i den offensive delen av spillet. De har scoret flest mål etter halvspilt eliteserie. 8 mer enn Rosenborg og Molde.

Nilsens Brann
Lars Arne Nilsen har tatt noen tøffe, men meget kloke valg under sin periode i Brann. Jeg kan nevne noen. Etter fjorårets sølv, har han solgt en tidligere storfavoritt blant fansen. Erik Huseklepp. Han har blitt erstattet med en potensiell storsignering i Torgeir Børven. En spiller som ikke har bidratt nevneverdig. Likevel tror jeg han kan prestere, dersom han holder seg skadefri.  Den mest sjokkerende avgjørelsen kom som en reaksjon på salget av den etablerte stopperkjempen Vadim Demidov. Han måtte erstattes, det var en selvfølge. Men at fjorårets Aalesund-komet Vito Wormgoor, skulle ta over Demidovs kapteinsrolle var en annen sak. Hvordan skulle et topplag takle en slik avgjørelse?

Alltid Engasjert: Vito Wormgoor under årets bortekamp i Sogndal. (Foto av Trond Tandberg/Getty Images)

Nilsen traff blink. Wormgoor er kaptein med stor K. Han er en del av Branns sentrallinje og presterer kamp etter kamp. Han skal ha mye av æren for at Brann fortsatt er et av ligaens gjerrigste lag. På midtbanen blomstret assistkongen Fredrik Haugen på ny. Han står bak mange av Branns 30 mål så langt. På høyrekant spiller Daniel Braaten. Ikke bare spiller han, men han presterer. 35-åringen som man på mange måter kunne ha avskrevet for en liten stund tilbake. Han har ofte blitt stemplet som av og på-spilleren som kunne gjøre utrolige kamper, men andre ganger være helt usynlig. Nå løper han opp og ned på høyresiden som en duracellkanin. Hvem kunne tro det? I Lars Arne Nilsens 4-5-1 formasjon har han sammen med resten av midtbaneleddet blitt selve symbolet for Branns gjenvinningsfase. Han spiller på bekostning av en Deyver Vega, som kanskje besitter større ferdigheter framover på banen. Nilsen ser ut til å ha funnet de riktige spillertypene i sin filosofi. Det er det som teller. Om Brann slår følge med Rosenborg resten av høsten, gjenstår å se. Om Nilsen er et fotballgeni skal ikke jeg avgjøre.

Kanskje får man svaret i slutten av november?

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Marcus Tømmerås

Studerer Samfunn og Idrettsvitenskap ved NTNU, Twitter: MarcusTmmers

Legg igjen en kommentar