Dagens fotballspillere er privilegerte mennesker som vi ikke behøver å ha for mye sympati med. En toppspiller i de europeiske ligaene mottar nemlig månedlige fantasilønninger som menigmann bare kan drømme om. I en moderne verden er det allikevel markedet som bestemmer, og de fantastiske TV-avtalene gjør at treet ser ut til å fortsette veksten inn i himmelen.
De fleste spillerne trekker seg tilbake i midten av 30-årene, og den vanlige karriereveien er at man enten prøver seg som manager eller TV-kommentator. Førstnevnte vei er blitt mye vanskeligere med årene, ettersom de forskjellige fotballforbundene stiller strenge krav til trenerutdannelse. Mange tidligere spillere ender opp som TV-eksperter, men det er allikevel bare en brøkdel som kan lage en karriere av dette. Mange blir således sittende igjen med mye penger mellom hendene, kombinert med mye fritid.

Poker er i vinden
Den tidligere storscoreren Teddy Sheringham er en av mange ex-spillere som har kastet seg på pokerbølgen. Sheringham er ofte observert i Las Vegas, hvor han har deltatt i mange forskjellige turneringer. Det er godt forståelig at han deltar i disse pokerturneringene, ettersom premien til vinneren kan komme opp i 80 millioner kroner. Sheringham er nok ikke helt på dette nivået foreløpig, og det spørs om vi noen gang kommer til å se ham i verdensmesterskapet i poker (WCOOP). Det virker uansett som den tidligere storscoreren har funnet seg en ny karriere etter et heller mislykket opphold som manager i fjerdedivisjonsklubben Stevenage.

 

Shortcut to Wembley Stadium.

Teddy Sheringham har gått fra storscorer i Premier League til manager i lavere divisjoner og endt opp som pokerspiller i Las Vegas.
Bilde: wonker

Poker er også et veldig populært spill i Skandinavia, og den tidligere danske storspilleren Jan Mølby har også kastet seg på bølgen. Mølby var en fantastisk midtbanespiller i sin tid, men han var ganske treg. Onde tunger hevder derfor at han endelig har funnet en karriere som passer det egentlige tempoet hans. De av oss som husker den originale Ronaldo, kan få gleden av å oppleve han rundt pokerbordet i disse dager. Karrieren hans på banen ble ødelagt av for mye mat og damer, men han har fortsatt nok penger til å delta i store pokerkonkurranser rundt om i verden.

Karriere som ekspert
Har man gode analytiske ferdigheter, kan man fort ende opp som TV-ekspert. Gary Neville fikk for eksempel mye ros for jobben sin for Sky Sport, men han falt totalt igjennom når han skulle trene Valencia. En annen som har utmerket seg på britisk TV er den tidligere Liverpool-stopperen Jamie Carragher. Utstråling holder allikevel ofte i massevis for å få jobb på TV, og det finnes vel strengt tatt ingen bedre eksempler enn Kris Kamara. Dette var en høyst begrenset spiller, som vel også har vist seg relativt begrenset som fotballekspert. Hans enorme utstråling og sjarmerende vesen har allikevel sørget for at han er blant de aller mest populære engelske TV-kommentatorene.

Totalt brudd
På den annen side har du spillerne som enten har fått fotballen i vrangstrupen eller som ikke får plass i media. Lee Bowyer var i sin tid kjent som en hissigpropp på banen, men i disse dager driver han et fiskeoppdrett i Frankrike. Ramon Vega spilte i sin tid for Tottenham, mens han i disse dager har en god jobb i finanssektoren. Fotballspillere er atletiske personer, og et par har også slått seg på boksing etter at støvlene ble lagt på hylla. Eksempler på dette er Curtis Woodhouse og Leon McKenzie, og begge disse tjener som eksempler på at også fotballspillere har evnen til å omstille seg til nye roller i livet.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar