Fantasy er tilbake og en av endringene foran denne sesongen er at den ene chipen er byttet ut. Denne artikkelen tar for seg de ulike chipsene og måter å bruke dem på.

Husk å meld deg på i vår liga: http://www.fotballsonen.com/2017/07/13/fantasy-premier-league-fotballsonen-201718/ 

I løpet av en FPL-sesong har man noen ekstra hjelpemidler for å hjelpe en med å klatre på rankingen, og riktig bruk av slike chips kan være avgjørende for hvor man til slutt havner. En klassisk tabbe er å svi av chipsene for tidlig, og ikke ta seg bryet med å planlegge hvordan disse skal brukes. Vi håper med denne artikkelen å kunne hjelpe våre lesere på veien mot å bruke chips på en best mulig måte, og starter med den eldste chipen, nemlig wildcardet. Deretter tar vi for oss bench boost og triple captain, før vi ser nærmere på årets nyvninning, free hit, som erstatter all out attack denne sesongen.

Wildcard
Et wildcard gir anledning til å bytte ut alle spillere uten å ta såkalte hits(de -4 poengene man får for å gjøre mer enn ett bytte per runde). Man har to wildcards per sesong, og en av fjorårets endringer var at man har et per halvår fremfor å ha et tilgjengelig i januar og et for hele sesongen. Dette forandret en hel del på strategien for bruk av wildcards, og nå når det første wildcardet må brukes før 23. desember kan det benyttes forholdsvis tidlig i sesong. Det er ofte vanskelig å ta ut et startlag og i fjor lykkes mange med å benytte det første wildcardet allerede etter 3/4 gameweeks, da man har mulighet til å ta ut et lag basert på tendensene man har sett i de første kampene. En del spekulerer i å benytte det for å bytte til seg de spillerne som øker mest i verdi i starten av sesongen, for å dermed ha et lag med større verdi utover i sesongen. Dette kan være en svært god strategi, men man kan også gå på noen smeller, som for eksempel med Gündogan i fjor. Bruken av wildcardet i første halvdel av sesongen bør benyttes litt avhengig av hvordan man gjør det. Får man en litt svak start bør man ikke nøle med å få byttet ut laget sitt for å komme seg ovenpå igjen, men leverer laget godt fra start er det fint å spare til for eksempel landslagspauser, hvor skaderisikoen er forholdsvis stor. Wildcardet man har tilgjengelig for siste halvdel av sesongen bør benyttes for å planlegge et lag inn mot doble gameweeks, slik at man har flest mulig spillere med to kamper på en runde inne på sitt lag. Om det skal brukes runden før den doble gameweeken(Obs: man ikke kan benytte to chips samme runde!) eller noen uker i forveien får være opp til den enkelte, og igjen avhenger det litt av hvordan laget ens ser ut i ukene før. Det å tenke på prisøkning bør også være i bakhodet for bruken av wildcardet etter jul, men her er det mest sentrale å legge opp laget for å få flest mulig spillere som spiller to kamper i de gameweeksene det er aktuelt.

Bench Boost
Bench boost benyttes for å få poeng fra spillerne man har på benken, og kan kun benyttes én gang per sesong. Den vanligste, og kanskje beste, strategien er å benytte dette i en dobbel gameweek. Dette er basert på sannsynligheten for at de skal få flere poeng på to kamper enn de gjør på én, men man er da avhengig av at flest mulig av de 15 spillere i troppen har to kamper den runden. Erfaringsmessig kan det være en del poeng å tjene på å benytte dette i en dobbel gameweek, og vi vil anbefale dette da det er vanskeligere å forutsi antall poeng benken får på én kamp fremfor to. En utfordring med doble gameweeks er rotasjonsfare og at man ikke er sikret at ens spillere spiller begge kampene, så sitter man på 15 spillere med gode kamper i en gameweek er det heller ingenting i veien med å ta en sjanse på å spille bench boost i noe annet enn en dobbelrunde.

Triple Captain
Normalt får ens kaptein doblet sin poengsum i den runden man velger ham som kaptein, men benytter man triple captain vil kapteinen i stedet få tre ganger poengsummen. I likhet med bench boost kan denne kun benyttes én gang per sesong, og igjen er det naturlig å sikte seg inn mot doble gameweeks. Dersom kapteinen din spiller to kamper den aktuelle runden er det langt flere minutter å score poengene på, samt at man sikrer seg seks ekstra poeng bare ved at spilleren spiller fra start og får over 60 minutter i oppgjøret. Her bør man sikte seg inn på å finne en runde hvor en toppspiss eller en målscorende midtbane spiller mot to forholdsvis svake lag, og her er det mye poeng å hente. Et alternativ er å bruke det når en spillers form tyder på at han skal score mye mot en svak motstander, men dette innebærer langt høyere risiko enn å benytte triple captain i en dobbel gameweek og er ikke noe vi vil anbefale.

Free Hit
Årets nyvinning gir deg anledning til å bytte ut hele laget ditt for én runde, før det settes tilbake til ditt opprinnelige lag foran den nesten runden. Som med bench boost og triple captain er den begrenset til å brukes én gang per sesong, og det er naturlig å tenke at den kan benyttes for å få på plass et lag som spiller til en dobbel gameweek. Utfordringen er at man, som tidligere nevnt, ikke kan benytte to chips i samme gameweek og at det som regel kun er to doble gameweeks i løpet av en sesong. Det er en mulighet for at det blir flere doble runder, og da kan free hit naturligvis benyttes inn mot en slik runde, men sannsynligvis vil det være to og da anbefaler vi å benytte disse til bench boost og triple captain. Dersom man skulle være i den uheldige situasjonen at man må benytte wildcardet for vårsesongen til noe annet enn å sette opp laget inn mot doble gameweeks ser vi dog på free hit som en mulighet til å få på plass et solid lag til en slik runde. Den mest anbefalte bruken vil dog være i såkalte blank-runder, hvor det er mange lag som ikke har kamp. Da kan free hit være en god løsning for å få et helt lag som spiller en slik runde, uten at det påvirker laget ditt i de påfølgende rundene. Vi har ingen erfaringer med å bruke denne chipen, men ser på dette som den beste løsningen på hvordan det bør benyttes.

Den nye chipen har forøvrig ført til en del spørsmålstegn vedrørende budsjettforandringer. Free hit vil ikke påvirke budsjettet ditt, og det er ens opprinnelige lag som vil følge normal prisutvikling selv med free hit i bruk.


På generell basis er vår anbefaling å være tålmodig med chipsene. Det første wildcardet kan benyttes tidlig, men de øvrige chipsene bør man holde på til slutten av sesongen og ha tilgjengelig når man skal legge opp til å hente flest mulig poeng i doble gameweeks, blankweeks og i de rundene sesongen avgjøres.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar