Fantasysesongen nærmer seg med stormskritt, og mange er i siste fase av det å skulle ta ut et lag. Her får du et nærmere innblikk i hvordan verdens beste fantasyspillere gjør det.

Husk å meld deg på i vår liga: http://www.fotballsonen.com/2017/07/13/fantasy-premier-league-fotballsonen-201718/ 

Fantasy handler i stor grad om å ta ut et lag bestående av de spillerne som er i best form, men hvordan bør man fordele midlene for å få et mest mulig slagkraftig lag. Vi gir deg et innblikk i hvordan de 50 beste spillerne gjennom tidene har satt opp sine lag basert på pris, for å gå gi et innblikk i hvordan man bør prioritere sine midler.

Billige keepere
Statistikken viser at gjennomsnittsprisen på keepere er svært lav. De beste spillerne i verden har hatt en snittpris på 4,6 for den ene keeperen og 4,1 på andrekeeperen. Dette betyr at man har valgt en av de faste billigkeeperne, og muligens funnet et 4.0-alternativ som spiller. Dette er muligens noe kontroversielt, da det å ha en 4.5-keeper innebærer at man får en del kamper hvor man ikke kan regne med poeng. Totalt viser dog statistikken at keeperplassen er den det skiller minst poeng på, og treffer man godt med valg av 4.5-keeper kan det være et godt valg for hele sesongen. Finner man en 4.0-keeper som spiller fast bør man også ha han på laget, og slik bruke minst mulig av budsjettet på keeperplassen.

Jevn prisfordeling i forsvar
I snitt velger de beste spillerne å ha tre forsvarsspillere som er prissatt i midtsjiktet, og to forholdsvis billige alternativer. I snitt er det én 6.0-forsvarer og to til 5.0-5.5, mens man må finne to billige alternativer til 4.5 og muligens nede på 4.0. Dette betyr ikke at det å unngå de aller dyreste forsvarsspillerne er noe fasit, noe man til eksempel så med Chelsea-forsvarerne i fjor. Det er dog en god indikasjon på at det å prioritere dyre forsvarsspillere ikke er en taktikk som benyttes av de fleste toppspillere i fantasy, men dette kommer til dels an på formasjonsvalg. Dersom man deler inn i poeng per million spillerne koster så kommer forsvarsspillerne ut på topp og således kunne det være et godt alternativ å spille med flere bak, da forsvarerne er billigere enn angrepsspillerne. Utfordringen ligger dog i at det er mer uforutsigbart om et lag holder nullen enn om det kommer potensielle offensive bidrag fra angrepsspillere og midtbanespillere.

Ulike prisklasser på midtbanen
Midtbanen er den lagdelen med flest alternativer, og det største spranget i pris på potensielle poengplukkere. Statistikken tyder på at det lønner seg å ha én eller såkalt premium midtbanespillere. At en spiller er et premium-valg innebærer at det er blant de dyreste spillerne i den lagdelen, og i snitt har de 50 beste spillerne minst én midtbanespiller verdt over 10 millioner. Snittet tyder også på at de har en midtbane til omlag 9 millioner, hvilket også regnes som et premium-alternativ. Videre har man én mid-range(prissatt ca midt på) til et snitt på 7,5, én til 6,0 og et billigalternativ til 5.0 eller under. Med andre ord benyttes omlag 37,5 millioner på midtbanen, og det kan forsvares å legge opp mot 4/10-deler av budsjettet på midtbanen. Finner man midtbanespillerne med mye målpoeng er disse alltid blant de fremste poengplukkerne på fantasy, og kan være verdt vel så mye for laget som en toppspiss.

To premium og en billigspiller på topp
Når det kommer til spissene er statistikken svært tydelig. De beste fantasyspillerne velger to premium angrepsspillere, med én til 12.5 og én til 10,5 eller 11. Det innebærer at man denne sesongen kan ha eksempelvis Kane/Lukaku og en spiller i sjiktet 10-11 på topp fra start. Ved siden av de to toppspissene velger man i snitt å ha en spiss til 7,0, hvilket betyr at man ligger litt over de billigste billigspissene, men fortsatt er i det nedre sjiktet blant de som spiller. Da dette er gjennomsnittspriser er tendensen også svært tydelig, og mye tyder på at det lønner seg å ha to av spillets dyreste angrepsspillere på laget.

Hvordan fordeles midlene
Tar man utgangspunkt i tallene for hver lagdel ser man at totalen havner i overkant av 100, hvilket innebærer at jeg har rundet opp til hel og halvverdier da det kun er dette som er aktuelt fra start. Skal man følge verdens beste spillere bør man sette av 8,5 millioner til keeperduo, 25 millioner til forsvaret, i overkant av 37 millioner til midtbanen og omlag 30 millioner til angrepsspillere. Det gir en totalsum på 100,5, så får den enkelte finne ut av hvor man tar den siste halvmillionen fra, og hvordan man eventuelt prioriterer noen spillere for så å kutte kostnader på andre posisjoner.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar