Manchester United og Jose Mourinho sitt forhold har nå fått en sesong på seg til å komme i gang, og mange er spente på om medaljegrossisten Mourinho har fått orden på skuta denne sesongen.

Husk å meld deg på i vår ligahttp://www.fotballsonen.com/2017/07/13/fantasy-premier-league-fotballsonen-201718/ 

Fjoråret endte med en skuffende 6.plass i serien, men med seier mot Ajax i Stockholm sikret de seg allikevel Champions League-spill denne sesongen. Mourinho sa seg fornøyd med dette, noe han garantert ikke er i år, nå skal serien vinnes!

Flere bookmakere har tippet laget høyt oppe i år, og de må regnes blant favorittene til å gå hele veien. Spillere er hentet inn for å forsterke laget, og flere spillere som skuffet litt i fjor har nok mye å revansjere. De røde djevlene blir farlige! Tradisjonelt sett har Man Utd vært et lag som slipper inn lite mål, spesielt hjemme på Old Trafford. Slapp inn kun 12 mål hjemme i fjor og 17 mål borte, noe som er sterkt og interessant i FPL-sammenheng. Offensivt sist sesong gikk det litt verre, og de skåret bare 8.mest av lagene i Premier League. Dette er uvant for Man Utd. Verdt å merke seg at de hadde 4.mest skudd per kamp og 2.mest på hjemmebane. Over 15 skudd i snitt er normalt garanti på flere mål, men av en eller annen grunn var det flere keepere som spilte sin livs kamp akkurat på Old Trafford sist sesong. De bør forventes mange flere mål av dette laget i år.

Pre Season

Motstander; resultat, målscorer (assist)…
LA Galaxy; 5-2, Rashford (Lingard), Rashford (Mata), Fellaini (Lingard), Mkhitaryan (Martial), Martial (Fosu-Mensah)
Real Salt Lake; 2-1, Mkhitaryan (Lingard), Lukaku (Mkhitaryan)
Manchester City; 2-0, Lukaku (Pogba), Rashford (Mkhitaryan)
Real Madrid; 1-1, Lingard (Martial)
Barcelona; 0-1
Vålerenga 3-0, Fellaini(Mkhitaryan), Lukaku(Pereira), McTominay(Martial)
Sampdoria 2-1, Mkhitaryan(Darmian), Mata(Martial)
Supercup: Real Madrid

I sommerens kamper har mange spillere fått prøvd seg, og i flere av kampene har Mourinho byttet hele laget i pausen. De fleste kampene har Man Utd styrt i første omgang, men mistet litt grepet av kampen i 2.omgang med et annet lag på banen.

Formasjon

Mourinho har hovedsakelig prøvd ut to formasjoner denne sommeren.

4-3-3 og 3-5-2

Det har virket som om Mourinho sverger til 4-3-3 mot lag han ser på som bedre enn sitt eget lag. Da balanseres laget gjerne med en Carrick, og nå kanskje en Matic. De har sjeldent spilt med rene vinger i denne formasjonen. Mata, Mkhitaryan og Lindgard er som regel satt opp som vinger i 4-3-3, men er som regel å finne mer inne på banen bak spissen ved flere anledninger. Kontrasten er ganske stor når Martial eller Rashford blir plassert på kant og spillet fort blir mye mer direkte. De gangene laget skifter selve midtbanen om til å ha to dype er oftest tre av de nevnte spillerne på banen istedenfor å flytte en type som Pogba lengre fremover. Her kan ting fort se annerledes ut med tidligere nevnte Matic på plass.

I 3-5-2 har det vært Lukaku og enten Rashford eller Martial, og vi vil nok se flere ganger dette forsøkt i årets sesong. Her kan man også merke seg at Lindgard har vikariert som venstre vingback, noe han har løst godt med løpskapasitet og gode offensive løp. Kan fort være foretrukket fremfor en mer defensivt anlagt Blind eller Darmian i noen kamper om ikke Shaw vinner Mourinhos tillit.

Sannsynlig lagoppstilling

4-3-3

DDG
Valencia, Jones, Bailly, Blind/Darmian
Pogba, Matic, Herrera
Mkhitaryan, Lukaku, Lindgard

3-5-2

DDG
Bailly, Lindelof, Jones
Valencia, Pogba, Herrera, Blind/Darmian
Mkhiratyan
Rashford, Lukaku

Keeper er David De Gea(5.5). En av ligaens beste keepere, og om man vil ha en dyr keeper som sikrer mange poeng er han absolutt et godt valg!

David De Gea blir igjen viktig for Manchester United. Et trygt valg på FPL for de som velger premium-keepere. (Foto: Jan Kruger/Getty Images)

I forsvaret er det kommer mange midtstoppere nå, og det blir spennende å se hvordan Mourinho stokker rundt på disse. I starten av sesongen er Jones(5.0) og Bailly(6.0) suspendert i CL, og dermed er de to ganske sikre kort på laget. Lindelof er et spennende valg med en god pris på FPL, men har ikke imponert spesielt i sommer, noe Jones virkelig har! Utover sesongen vil vi nok derimot se Bailly og Lindelof spille mer ved siden av hverandre. I denne kabalen har vi også Smalling som om han ikke forsvinner før markedet stenger ønske å melde seg på. Per dags dato er han nok bakerst i køen av de nevnte. Blant midtstopperne er det også verdt å merke seg at Tuanzebe har imponert i sommer, og med en treer bak kan fort han få flere sjanser utover sesongen. Han er høyt verdsatt av Mourinho og virker som en spiller det er svært vanskelig å passere(eller hva Alexis Sanchez?).

Videre i forsvaret et nok Valencia et veldig sikkert kort i starten av sesongen. 6.5 er dog dyrt for en spiller som til å være svært offensiv ikke leverer stabilt nok med involveringer som ender i mål. Fosu Mensah har imponert mange med sitt spill her, og han nærmer seg å være en seriøs utfordrer på høyrebacken. Fosu Mensah har en voldsom fart offensiv og trøkk i spillet sitt, og blir fysikken hans blir ofte sammenlignet med et kjøleskap. Han er ifølge ryktene den raskeste spilleren i hele klubben, og kan fort ligne mye på Valencia i spillestilen sin. Kan fort bli en liten joker med sine 4.5 på FPL, men har til nå nesten alltid forårsaket unødvendige frispark og sanket gule kort. Også verdt å merke seg at det snakkes om å hente Sergio Aurier fra PSG, og da blir ting fort litt annerledes. På motsatt back vil det nok være lite offensivt å hente de første rundene og vanskelig å vite hvem som starter. Luke Shaw har vokst i Mourinho sine øyne, og til 5.0 kan han vise seg å være litt av en gavepakke om han finner tilbake til formen han hadde før benbruddet for to sesonger siden. Darmian har prestert bedre enn Blind i sommer, men er som kjent mest komfortabel med høyrebenet, så her er det vanskelig å se hvem Mourinho foretrekker.

På midtbanen i Man Utd kan det være mye FPL gull, og takket være(?) en dårlig sesong i fjor er flere ganske rimelig priset. Den som er den store sjefen i laget og også mest populær på FPL er Paul Pogba til 8.0. Med Matic på laget kan man nok vente å se Pogba ta flere tak fremover på banen, og da kan han være virkelig farlig. Hadde mye i stang i fjor og var så mye involvert at han fort kan eksplodere på FPL. Herrera, Matic, Fellaini og Carrick vil nok rullere som partneren til Pogba, men ingen av disse er nevneverdig gode poengsankere i FPL- sammenheng. Herrera har vært mer offensiv i sommer og har som kjent en god skuddfot, men får ofte gult kort og begynner å ligne mer og mer på en type som Kante i spillestilen. Finner bedre verdi til 5.5. En annen interessant spiller på midten til United er Andreas Pereira til 5.0. Han imponerte hos Granada på lån i fjor og for Man Utd i sommerens kamper, og kan fort melde seg på i løpet av sesongen, men det er tøff konkurranse. Mata(7.0), Lindgard(6.0), Mkhitaryan(8.0) og Martial(8.0) er også satt opp som midtbanespillere på FPL men med mer avanserte roller i laget. Det kan nok ventes at Mkhitaryan vil være en mer sentral spiller i år, og han har vært involvert i flere mål i sommer. Med tanke på at han leverte 50 målpoeng i Dortmund kan man forvente at han skal bidra i år. Han kan være en spiller som sammen med Pogba skal styre det offensive for de røde djevlene i år, men her vil nok også Mata ha et ord med i laget. Martial har vært frisk i sommerens kamper, og han kan virkelig være en spille å se opp for i år om det ikke handles inn en ny ving. Etter en sterkt førstesesong skuffet han nok mange i fjor, og det virker som om han igjen vil vise at han er en av verdens beste unggutter og fortjene en plass i Frankrike sin VM tropp. Lindgard har vært blant Mourinhos mest betrodde spillere og startet hver kamp i sommer. Sliter fortsatt med å sette sitt preg på kamper, men har vært litt overalt i sommerens kamper og gjort sakene sine veldig bra. Vil nok spille mye i år, men hvor han skal plasseres er det vanskelig å spå.

På topp er Lukaku en spiller man skal kunne forvente 25+ mål av. Big Rom kjenner Premier League, og vil nok vise at han kan levere like bra på et topplag som han gjorde i Everton. Et angrep alene på gode dager, og har spesielt vært en god hjemmebanespiller for Everton. Rashford er en annen spiller som fort kan være mye involvert. Var blant de spillerne Mourinho brukte mest sist sesong, og om formen fra sommerens kamper fortsetter kan det tyde på at Rashford begynner å ligne mer og mer på en habil målskårer. Sammen med Lukaku på topp kan det fort bli mye rom for unggutten å løpe i, og for 7.5 kan det være en billig vei inn i United sitt angrep.

Kampprogram

WEST HAM, swansea, LEICESTER, stoke, EVERTON, southampton, CRYSTAL PALACE.

Her er det absolutt overkommelig motstand for Man Utd, og minst en spiller fra de røde djevlene bør være inne på laget ditt. Gode muligheter for å holde nullen og skåre mange mål er det i de fleste av disse kampene. Det er også verdt å merke seg at juleprogrammet er veldig gunstig, og at de sjelden har mer enn to «vanskelige» kamper på rad.

Viktige spillere

David de Gea 5.5
Nesten litt kjedelig å nevne han, men DDG holder nullen ofte og leverer alltid varene. Vil man ha en keeper som står hele sesongen og som i tillegg har mange redninger er dette mannen din. Med De Gea trenger du nok ikke å tenke på keepervalget resten av sesongen. Leverer kanskje ikke like eksplosive poengsummer som 4.5 keepere i noen kamper, men i en lang sesong avslutter han alltid i toppen.

Paul Pogba 8.0
Verdens foreløpig dyreste fotballspiller trenger ikke mye introduksjon. Alltid involvert for United, og med Matic på plass kan han få enda mer frihet. Skyter mye og skaper mange sjanser for et lag som leverte over 15 sjanser hver kamp i fjor. Avslutter ofte fra sine dype løp og er også svært farlig på dødball med sin enorme fysikk. Slipper han løs offensivt vil han være spennende!

Romelu Lukaku 11.5
25 mål for Everton, spiller nå for United hvor han blir den som skal skyte dem til topps. Har en eierprosent på opp mot 50 %, noe som må få deg til å stille deg selv spørsmålet om du tør å klare deg uten. Har åpnet målkontoen sin i sommerens kamper, og lite tyder på at han skal stoppe opp.

Se opp for
Henrikh Mkhitaryan 8.0
Som nevnt tidligere hadde han over 50 målpoeng for Dortmund. Slår han ut i full blomst i United er han en spiller som bør være høyaktuell for FPL-lag. Kostet mye i fjor, og vil nok være ganske sikker på laget. Ser ofte etter gjennombruddspasning og skaper mange sjanser. Har høy feilprosent på pasninger, men når han treffer ender det nesten alltid opp som en stor sjanse. Kan også avslutte angrep med presise skudd. Levert en god sommer, vil han fortsette i PL?

Også verdt å nevne Luke Shaw til 5.0 som en liten joker når han er tilbake fra skade i august/september.

Dødballtakere

Straffer: Tradisjonelt sett tar spydspissen straffer for United, så Lukaku blir fort mannen her. Pogba har nok også lyst til å få prøve seg.

Frispark: Med Zlatan vekke er det Pogba som skal ta seg av frisparkene det kan skytes fra. Mata vil nok få prøvd seg om vinkelen er dårlig for Pogba. Lindelof og Lukaku er to andre som har krutt i støvelen og som kan ta frispark fra 25+ om det skal satses på kraft.

Corner/frispark: Andreas Pereira er fus på alle cornere om han er på banen. Alltid innoverskrudd med den foten som passer best. Om ikke han er på banen er det Rashford, Blind, Mata eller Herrera som tar ansvar.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar