Stoke City er laget som alltid bare er i Premier League. De imponerer sjeldent, men de ryker også sjeldent på veldig store tap. Tradisjonelt en vanskelig lag å hente FPL-spillere fra, men hvordan blir det i år?

Hjemme på Britannia er de historisk kjent for å være litt av en utfordring, men etter at Pulis dro er Stoke ikke like solide som de en gang var. I sist sesong var de en skikkelig middelhavsfarer som kom midt på tabellen når det angår både hjemmeform og borteform, men også når det kom til antall mål sluppet inn og skåret. Det er ikke ventet at de skal eksplodere i år heller, men med flere unge spennende spillere og en mer offensiv tilnærming i 3-5-2 kan de plutselig overraske.

Pre season

dato: lag; resultat, målscorer (assist)…
10/7: Neuchatel Xamax; 1-0, selvmål(ukjent)
12/7: Young Boys; 2-2, Adam(Crouch), Muniesa(Adam)
15/7: AS Monaco; 2-4, Berahino(Shaqiri), Diouf(Cameron)
22/7: Amiens; 1-0, Diouf
25/7: Sheffield United, Shaqiri(Sobhi)
29/7: Bolton Wanderers, Joselu(Bojan), Joselu(Diouf)
30/7: Crewe Alexandra 1-3, Waddington
1/8: St.Pauli 2-4, Joselu, Joselu(Diouf)
5/8: RB Leipzig 2-1, Diouf(Shaqiri), selvmål(Shaqiri)

Stoke har spilt veldig mange treningskamper i år. Flere av kampene har blitt spilt med veldig kort mellomrom, og dermed har laget naturligvis blir forandret mye iløpet av sommeren. Noe å merke seg er at de sjeldent har klart å holde nullen, og at spillerne som er involvert i mål er de offensive spillerne deres, noe som tyder på at de kanskje ikke er det dødball-laget de var før?

Formasjon

Stoke har tradisjonelt sett spilt en 4-2-3-1 formasjon hvor fokuset har vært defensiv trygghet med to sittende midtbanespillere. I de siste årene har de hatt flere gode individualister på de øverste plassene på banen, spesielt i form av Shaqiri og Arnautovic, som har stått for mesteparten av det offensive. I sommer har formasjonen blitt forandret, og de har som mange andre i Premier League lagt om til tre bak. Gjentatte ganger i sommer har 3-5-2, eller mer presist en 3-4-2-1 blitt testet ut, og det virker som om det er denne formasjonen Stoke satser på i år.

Sannsynlig lagoppstilling

3-4-2-1: Butland – Zouma, Shawcross, Cameron – Pieters, Allen, Fletcher, Johnsen – Bojan, Shaqiri, Berahino/Joselu

Butland(5.0) er en spiller som tidligere har levert på høyt FPL nivå. Han var skadet i mesteparten av forrige sesong, og frem fra skyggene steg Grant(4.5) som leverte respektable tall. Butland kommer til å starte denne sesongen og vil helt sikkert levere mange redninger og gode kamper. Han har et håp om å spille seg inn i VM-troppen til England, og der har konkurransen blitt større etter året hans på sidelinjen. Han er en god keeper som redder mange skudd og leverer gode bonuspoeng, men til 5.0 er han kanskje litt dyr til å være keeper på usikre Stoke?

I forsvar legges det sannsynligvis om til en tre-backs linje. Zouma og Shawcross til 5.0 starter uten tvil, og det kan virke som om det er Cameron til 4.5 som har den siste plassen foreløpig. I flere av de siste kampene har dog Cameron spilt på defensiv midtbane, og det er da litt usikkert på hvem som tar den siste plassen i forsvaret.

Vingbacker er populære i Premier League, noe Stoke også har fått med seg. Pieters til 5.0 var populær forrige sesong, da med en pris på 0.5 mindre. Han er nok blant de aller tryggeste i laget og pleier å komme med mange offensive bidrag. Johnson på motsatt side er satt til 4.5 og er spennende om han begynner å levere sluttprodukt på alle involveringene sine. Diouf har spilt flere kamper her i sommer også, og han kan fort være aktuell fra start her etter å ha overbevist med overraskende godt spill og målpoeng. 4.5 på vingback kan være et kupp, og det blir nok noen irriterte FPL-managere om en angriper til 5.5 settes på backen istedenfor.

Stoke sine to sittende midtbanespillere blir fort Allen(5.5) og Fletcher(5.0). To habile spillere som kan gjør en god jobb på Stoke, men sannsynligvis ikke på FPL. Mange lot seg lure av Pirlo-kopien fra Wales i fjor da han ble sluppet litt fri offensivt, men i år blir det fort færre offensive bidrag. Som nevnt over kan Cameron blir flyttet opp på midtbanen enkelte ganger, og da er Allen aktuell til å spille mer offensiv, men dette blir nok ikke fra starten av sesongen. Charlie Adam(5.0) vil nok også stjele litt minutter, men han blir ikke yngre med årene, og spiller mindre og mindre.

Affelay(5.0), Bojan(5.5), Sobhi(5.0) og Shaqiri(6.0) konkurrerer om å spille offensiv midtbane, og dette er spennende spillere. Affelay er skadet fra starten av sesongen, men har vist at han er en habil spiller som prøver seg på mye offensivt. Bojan er tilbake fra lån i Tyskland, og han vil nok bevise at han kan levere jevnt i Premier League. Shaqiri må begynne å levere jevnere for å seile opp som en spiller man vil ha for 6.0 på FPL. Når han spiller gode kamper står han frem som stjernen på Stoke, og nesten for god for dette laget. Dessverre skjer dette alt for sjeldent, og det er vel grunnen for at han har havnet på Britannia. Sobhi til 5.0 er den store jokeren her. Kjapp, direkte og med en rå teknikk kan han skape mye på egenhånd. Er veldig flink til å komme til innlegg, og er likt av bonus-systemet i FPL. Starter han bra kan han være en attraksjon utover sesongen.

Berahino kan plutselig levere på fantasy igjen (Foto: Dave Thompson/Getty Images).

På topp har Stoke plutselig et luksusproblem om de ender opp med å spille med en ensom spiss. Berahino(6.0) har begynt å konsentrere seg om fotball på ordentlig igjen, noe som har resultert i gode kamper i sommerens treningskamper. Han er kjøpt inn for å spille, og han vil nok også vise at all praten om hans talent for noen år siden ikke er feil. Crouch(5.0) vil nok spille en litt mindre rolle enn i fjor, men vil som alltid være en spiller som putter litt i ny og ne fra benken og noen kamper fra start. En svært spennende spiller som plutselig har seilt frem fra intet er Joselu(5.5) som var på lån i Deportivo la Coruna sist sesong. Fire mål ble det på tampen av pre season, og om han har spilt seg inn på laget er det en billig tredjespiss. Vil nok være bak Berahino, men om Stoke heller spiller ren 3-5-2 vil han fort være partneren og da har han vist seg at han kan sette ballen i mål.

Kampprogram

everton, ARSENAL, west bromwich, MAN UTD, newcastle, CHELSEA, SOUTHAMPTON, man city

Dette er et brutalt kampprogram fra start, men etter dette ser det lysere ut. Vi kan nok ikke anbefale noen å ha Stoke spillere på i disse kampene, men man bør nok heller bruke disse rundene for å se hvem fra Stoke som kan være spennende.

Viktige spillere

Jack Butland 5.0
En svært populær keeper på spillet, og med god grunn. Han et en skikkelig skuddstopper, noe som passer bra når han spiller på et lag som slipper til mange skudd. Var skadet i fjor, og sprudler av energi før den nye sesongen har han uttalt. Her kan man vente seg en revansjesugen keeper som vil vise at han er soleklart førstevalg på Stoke og en konkurrent til landslagsplassen. Stoke slapp inn overraskende mange mål i fjor, men tradisjonelt sett blir det noen smultringer op Butland også, så ikke se bort ifra at han blir årets Tom Heaton.

Erik Pieters 5.0
103 poeng i fjor er greit for en forsvarsspiller for 4.5 fra Stoke. Nå er han flyttet fra back til vingback og opp til 5.0. Er trygg på laget og kommer veldig ofte på løp offensivt. Vingbacker er godt likt av bonussystemet, og om Stoke i tillegg presterer å holde nullen i kamper er nok Pieters en som vil levere gode poengsummer. Er også en offensiv trussel på dødballer, noe som ikke akkurat skader.

Xerdan Shaqiri 6.0
Dette er mannen som alltid imponerer for Sveits i mesterskap. Søker man han opp på YouTube ser det ut som om denne karen bare har skåret vakre mål i karrieren sin. Nydelig teknikk og driv når han er påskrudd, og sammen med en strålende skudd- og innlegsfot skal Shaqiri være som skapt for FPL. Dessverre har han vist seg fra en irriterende lite stabil side etter han kom til Stoke, noe som også skyldes at han har vært litt mye skadet de siste årene. Må vise at han kan være en stjerne i Premier League denne sesongen, og med prisen satt ned til 6.0 er han spennende.

 

Se opp for

Ramadan Sobhi 5.0
Denne unge Egypteren var involvert i 19 kamper i fjor, og var en nesten ren reserve for Arnautovic. Nå er Ibrahimovic kopien solgt til West Ham, noe som ikke skader Sobhi sine sjansen. Dessverre gjør den nye formasjonen til Stoke at sjansene igjen blir litt mindre, men om han klarer å kjempe seg inn på laget er han en mann som står for mye offensivt. Kan minne litt om Zaha i spillestilen, men enda mer opptatt av å komme til linja og legge inn til medspillerne sine. Spiller han fast utover sesongen bør flere ha han på sin watchlist!

 

Dødballtakere

Straffer: Bojan, Shaqiri
Frispark: Shaqiri, Adam
Corner: Shaqiri

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar