Rosenborg la opp til en fantastisk ramme til sin hjemmekamp mot Ajax, når de tok 0-1 seieren i Amsterdam. Et fullsatt Lerkendal fikk oppleve en thriller av en fotballkamp i gårsdagens oppgjør, hvor Rosenborg tok seg til Europa League etter å ha vunnet 3-2.

Innledning:

I utgangspunktet var dette den verste trekningen den trønderske klubben kunne fått, nemlig å møte finalistene fra fjorårets Europa League. Nivåforskjellen skulle være for stor, selv med Ajaxs tap av sentrale spillere i sommerens overgangsmarked.  Rosenborg spilte svært bra i første kamp mot den nederlandske klubben og kom seg hjem med et godt utgangspunkt etter sin kamp på Johan Cruijff Arena. En ettmålseier på bortebane er svært sterkt, og enhver fotballsupporter har sett betydningen av et bortemål i europaspill. I tillegg gav kampen spillerne en mye større selvtillit og optimismen bygget seg opp i Trøndelag. Lerkendal var fylt av omtrent 21 500 supportere og stemningen på stadion var til å ta og føle på i det dommeren blåste i fløyta for første gang.

Sammendrag av kampen:

Den nederlandske storklubben startet kampen veldig godt og produserte en rekke muligheter. Andre Hansen var i aksjon gang på gang, og hjemmelaget slet lenge med å komme seg inn i kampen. Birger Meling, som hadde levert en veldig god kamp mot Haugesund tidligere i uken, sleit veldig med å holde følge med stortalentet Justin Kluivert. Gang på gang kom Ajax seg innlegg, skudd og andre farligheter på sin høyreside. Etter hvert kommer RBK mer inn i kampen og lykkes bedre i kontringsspillet. I det 13. minuttet ble Kluivert og Meling involvert nok en gang, men denne gangen var det nordmannen som ble felt og dette på en veldig usportslig måte. Det førte til en pipekonsert uten sidestykke og Lerkendal viste for første gang frem hva den 12. mann betyr.

Rosenborg red av stormen og stabiliserte kampen inn mot midten av førsteomgangen, hvor mulighetene for bortelaget forsvant i stor grad. Midtbanen til Ajax begynte å gjøre noen feil og i det 25. minuttet gjorde van de Beek en stor tabbe. Konradsen plukker opp ballen og sender den til Midtsjø ut på høyresiden, som legger inn på bakerste stolpe. Der er det ingen andre enn Nicklas Bendtner, som sender ballen i nettmaskene og hjemmelaget går opp i 1-0. Begge lag skaper noen farligheter utover i omgangen, men den største skaper Rosenborg i det 37. minuttet når Bendtner igjen er på bakerste stolpe. Denne gangen er det et fantastisk innlegg fra de Lanlay, men den høyreiste dansken når akkurat ikke ballen.

Den andre omgangen startet som den første, nemlig med full kontroll fra bortelaget. Denne gangen klarer ikke trønderne å ri av stormen. Her viser flere av spillerne til Ajax stor ro og gode fotballferdigheter. Ballen spretter ut i returrommet, blir rullet videre et par ganger og når hele Rosenborgforsvaret ser på ball, chipper Joël Veltmann ballen til Amin Younes som utligner til 1-1. Som det ikke var nok med det går det bare noen få minutter før Younes viser seg frem igjen. Denne ganger slår han inn til Schöne som befinner seg på bakerste stolpe, og nå ligger Rosenborg under 1-2. Lerkendal blir helt stille og skuffelsen er tydelig.

Rosenborg har gjort noen endringer allerede, og det samme har Ajax. Klaas-Jan Huntelaar kom inn i pausen for den nederlandske klubben, og rett før målene kom Matthias Vilhjalmsson inn for hjemmelaget. Men det soleklart viktigste byttet skjedde i det 68. minuttet hvor den nyankomne Samuel Adegbenro kommer inn. Det tar ikke langt tid før han viser frem sine kvaliteter, hvor han utfordrer mot to Ajax-spillere og skaffer Rosenborg et frispark i god posisjon. Frisparket blir slått inn av de Lanlay som treffer godt, men etter litt klabb og babb forsvinner ballen ut til kast.

Yann-Erik de Lanlay befinner seg igjen ute på siden med ballen i beina i det 80. minuttet og bestemmer seg for å slå inn. Ballen suser inn i boksen og Adegbenro utligner til 2-2 med et strålende hodestøt. Nok et fantastisk innlegg av de Lanlay og nok et mål av Adegbenro. Taket på Lerkendal løfter seg og alle de fremmøtte tar helt av. Stadion rister og ikke lenge etter at roen har senket seg, synes nysigneringen til Rosenborg at to mål mot Ajax ikke er nok, så i det 89. minuttet scorer han sitt tredje over disse to kampene. En stemning som det var i Trondheim denne torsdagen skal man lete lenge etter. Rosenborg tok seg videre til Europa League og Ajax skal ikke spille i en Europa-cup for første gang siden 1965, hvilket beskriver Rosenborgs prestasjon på en god måte.

Kåre Ingebrigtsen og hans mannskap har slått ut fjorårets finalister i en av fotballens største klubbturneringer. I dag ble også det klart hvilke lag Rosenborg skal møte i gruppespillet. Gruppe L består av Zenit, Real Socidad og FK Vardar Skopje i tillegg til Rosenborg, og det blir med andre ord flere storoppgjør på Lerkendal utover høsten.

Lagoppstillinger

RBK(4-3-3):

Andre Hansen

Midtsjø – Bjørdal – Skjelvik – Meling

Jensen – Lundemo – Konradsen

Jevtovic – Bendtner – de Lanlay

Ajax(4-3-3):

Onana

Veltman – de Ligt- Viergever – Djiks

Schøne – van de Beek – Ziyech

Kluivert – Dolberg – Younes

 

BB:

Nicklas Bendtner: Det var tre spillere som utmerket i svært stor grad. Amin Younes leverte solid gjennom hele kampen og skaffet seg to målpoeng. Den andre er Samuel Adegbenro som også skaffet seg to målpoeng, men han klarte det på så lite som 25 minutter. Den siste og den som blir kåret til banens beste denne kampen er Nicklas Bendtner. Han leverte 90 minutter med ren og skjær kvalitet. Det at han har en stor ro med ball og klarte å holde mye på den i riktige tidspunkt, gjorde få personlige feil og i tillegg knyttet sammen angrepet til Rosenborg på en svært god måte er hovedgrunnene til at han ble kåret som banes beste denne gangen. Han ble direkte matchavgjørende med scoringen på 1-0 og innlegget til 3-2, og gjennom kampen viste dansken at han har ferdigheter et nivå over alle andre som var i aksjon.

Verdt å merke seg:

Rosenborg vant denne kampen med en enorm innsats og glød. Ingebrigtsen har fått frem en kjerne i dette laget som virkelig springer til krampen tar de og trøkker til i duellene, og det ser ut til at trønderne har truffet med formtoppen til dette oppgjøret. Med sin overlegne posisjon i Eliteserien har Rosenborg hatt råd til å ikke være på maks før nå, og i dette oppgjøret viste Rosenborg en kapasitet man ikke var i nærheten av å se tidlig på sesongen. Kaptein Jensen går foran som et glimrende eksempel og setter presset, men en som virkelig imponerte med sin kapasitet var Milan Jevtovic. Den innleide serberen er ikke videre kjent for sine defensive ferdigheter, men i dette oppgjøret la han ned en enorm innsats på sin høyrekant og var en viktig brikke for å hindre at Midtsjø ble overløpt i uvant posisjon på høyrebacken.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

@VebSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar