Årets overgangsvindu nærmer seg slutten, og Europas storklubber er i ferd med å få de siste brikkene på plass i spillerstallene. Dette innebærer ofte panikkjøp og overprisede spillere, men en beklagelig trend denne sommeren har vært at spillere rett og slett har gått ut i streik for å tvinge gjennom en overgang.

Det nyligste eksempelet er islandske Gylfi Sigurdsson, som ga ledelsen i Swansea klar beskjed om at han ikke lenger følte seg mentalt forberedt til å spille for waliserne. Klubbene ble nylig enige om en overgang verdt en halv milliard kroner, noe som er et greit plaster på såret, men Swansea har allikevel tapt de to første kampene seriekampene denne sesongen.

Kan noen klubber bli for dominerende?

De stadig høyere lønningene og overgangssummene gjør at både klubbene og spillerne fjerner seg stadig mer fra publikum som liker å se og vedde på fotball live. Billettinntekter utgjør en stadig mindre del av storklubbenes budsjetter, noe som gjør at oddsen blir høyere for at en liten klubb skal kunne vinne seriemesterskapet i store ligaer som Bundesliga, Serie A, Ligue 1 og La Liga. Særlig de tre førstnevnte domineres fullstendig økonomisk av én klubb, noe som kan føre til de reneste parademarsjene i årene som kommer.

Streik og beleilige skader er i vinden

Store klubber benytter seg i større grad av agenter og stråmenn til å påvirke meningen til en spiller. Det mest kjente eksempelet denne sommeren er brasilianske Philippe Coutinho som for tiden er kontraktsfestet til Liverpool. Barcelona behøver en erstatter for Neymar, og katalanerne vet at alle søramerikanske spillere drømmer om å spille for en av de to store spanske klubbene. Dette fører til at Coutinho kan gå fra å uttale at framtiden hans er hos Liverpool i januar til å utføre tidenes U-sving syv måneder senere.

Det er allikevel vanskelig å få for mye sympati med Liverpool, som prøvde seg på samme taktikk i forsøket på å signere forsvarsspilleren Virgil van Dijk fra Southampton. Laget fra sørkysten nekter å selge, men dette har ført til at van Dijk nekter å spille for klubben og er henvist til å trene med reservelaget. Dette svekker naturligvis Southampton betraktelig defensivt, samtidig som det garantert fører til mye uro i spillerstallen. En lignende situasjon finner vi på Emirates, hvor Alexis Sanchez prøver å tvinge gjennom en overgang til Manchester City før overgangsvinduet stenger 31. august.

©2015 Paul Currie / BPI all rights reserved

Jürgen Klopp og Liverpool har fått smake sin egen medisin på overgangsmarkedet denne sensommeren.

Løsningen er enkel

Den enkle løsningen er selvsagt å flytte overgangsvinduet fram før alle de store europeiske ligaene starter. Utfordringen er selvsagt at alle de store europeiske ligaene må bli enige om en felles dato. Spillere og agenter må også gå litt i seg selv og kanskje ta et oppgjør med den stadig sterkere grådighetskulturen som hersker i europeisk toppfotball. Det er tross alt vanskelig for den jevne mannen i gata å få for mye sympati med spillere som tjener fantasisummer hver måned på å utøve hobbyen sin. Et lønnstak kan således tvinge seg fram, og det kan også bli aktuelt å se mer på eierstrukturen til de forskjellige klubbene i årene som kommer.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar