Norges A-landslag forbereder seg i disse dager på kvalifiseringskampene mot Aserbajdsjan og Tyskland. Aserbajdsjan er første motstander, og kommer til Ullevaal fredag. Våre beste menn gjester Tyskland mandag om en uke. 

Vi ser fortapte ut når det kommer til å kvalifisere oss til neste års VM i Russland. Dermed er den største oppgaven for Lagerbäck og hans team, å spille inn et lag som har størst mulig sjanse til å spille oss inn i EM 2020.

De glemte stjernene fra Heerenveen
Når det kommer til uttak av troppen foran disse to kampene, har nok støtteapparatet gjort en meget god og solid jobb i forkant. Likevel finnes det alltid meninger ute blant folk, om spillere som burde vært i troppen. De to det har blitt snakket mest om at er utelatt denne gang, er Alexander Søderlund og Martin Ødegaard. Førstnevnte har slitt med tilliten i Saint Etienne, og er ute av troppen grunnet manglende spilletid. Da er det derimot større diskusjoner om hvorfor Ødegaard ikke er med, en mann som fort kan komme til å spille en stor rolle om Norge skal til EM 2020. Ødegaard kunne også vært med å gjort en solid jobb i hjemmekampen mot Aserbajdsjan, hvor Norge etter alle solemerker må spille store deler av kampen mot etablert forsvar. Her ville Ødegaards teknikk og kreativitet kunne kommet godt til nytte.

En annen spiller som har prestert godt den siste tiden, er Ødegaards lagkamerat i Heerenveen, Morten Thorsby. I siste kamp før landslagspausen, scorte han to mål i Heerenveens seier over ADO Den Haag i den nederlandske toppdivisjonen. En formspiller, som scorer og presterer for et lag i Nederland, bør absolutt være aktuell for det norske landslaget, og han var nok også blant de som ble heftigst diskutert blant Lagerbäcks team også før denne samlingen.

Uten å ha for hensikt å kritisere landslagsledelsen, mener undertegnede at Ødegaard og Thorsby skulle vært inne i denne troppen. Begge disse er unge, lovende spillere, som med stor sannsynlighet kan hjelpe oss mot målet om EM 2020, og da mener jeg at disse allerede bør få være med å kjenne på nivået. Thorsby har i tillegg til å spilt seg inn og vært god i Heerenveen, spilt godt for Norges U21-landslag over en lengre periode.

Formasjon?
Like sikkert som at det kommer flo etter fjære, er det at Lagerbäcks lag går ut i 4-4-2. Spørsmålet er dog om dette er den formasjonen som får mest ut av den norske troppen? Et eksempel er den gode sentrale midtbanen til Norge, hvor vi har spillere som Stefan Johansen, Sander Berge, Ole Selnæs, Anders Konradsen og Anders Trondsen med i denne troppen, samt Morten Thorsby og Fredrik Midtsjø som andre alternativer. I en 4-4-2 får man bare plass til to av disse spillerne, og foran de to kommende kampene vil det nok stå mellom Johansen og Selnæs, om å ta plassen ved siden av sikre Sander Berge. Et moment som taler for 4-4-2, er dog at to av Norges beste sentrale midtbanespillere (Selnæs og Berge), begge egentlig bør spille som sittende i en midtbanetrio, ergo får man kanskje ikke plass til begge disse da heller.

Det blir uansett moro å følge det norske laget videre, og med enda litt mer tid til å innarbeide relasjoner, formasjon og å bli bedre kjent med spillergruppa, er det lov å forvente resultater av Lagerbäcks menn. Tre poeng bør absolutt forventes hjemme mot Aserbajdsjan, mens alt annet enn tap borte mot Tyskland vil være en stor skrell. Følgende er et forslag til startellever i 4-4-2, i den første kampen hjemme mot Aserbajdsjan:

Keeper: Rune Jarstein
Sterkt utfordret av Andre Hansen, som har levert strålende for Rosenborg i lang tid. Bundesligas beste målvakt fra i fjor har dog på ingen måte spilt seg ut, og det er dermed ingen grunn til å bytte her. Det ser ut til at Norge for første gang på lang tid, har flere gode alternativer helt bakerst.

Høyre back: Omar Ellabdellaoui 
Nesten 50/50 mellom Omar og Jonas Svensson her, men Omar går inn på grunn av solide prestasjoner på et godt europeisk lag over tid. Selv om hans tid i Hull, langt fra ble noe supervellykket opphold, har han de siste årene vist både for Norge og Olympiakos at han er en god back i europeisk målestokk, og har vært blant Norges beste i de kampene han har spilt for landslaget de to-tre siste årene.

Høyre midtstopper: Håvard Nordtveit
Et uheldig selvmål mot Liverpool i kvalifiseringen til Champions League, og har i tillegg fått en del kritikk for sin start i hans nye klubb Hoffenheim. Likevel er ikke Norges forsvar bedre enn at rogalendingen mest sannsynlig starter som stopper. Sist han var i Bundesliga var han god i flere år for Gladbach, og kommer han opp på det nivået igjen, vil både Norge og Hoffenheim ha god bruk for den tidligere Arsenalspilleren.

Venstre midtstopper: Jørgen Skjelvik
Den vanskeligste plassen å plassere en spiller. Tore Reginiussen ville vært bankers her om han hadde vært skadefri, men han måtte dessverre melde forfall til disse kampene. Da står denne plassen mellom Skjelvik, Gustav Valsvik og Reginiussens erstatter Sigurd Rosted, de tre andre midtstopperne i denne troppen. Skjelvik foretrekkes foran Valsvik og Rosted på grunn av sin ekstreme fart, og sin gode form i det siste for Rosenborg.

Venstre back: Birger Meling
Norge har god dekning på backene denne gangen, og som på motsatt side er det nærmere 50/50 mellom Meling og Haitam Aleesami her. Relasjoner er ofte undervurdert i fotball, og spesielt i et landslag som trener forholdsvis lite sammen, er dette en viktig faktor. I og med at Jørgen Skjelvik spiller venstre stopper, settes Birger Meling opp som venstre back. Meling har også vist god form for Rosenborg, og har spilt mye back til venstre for Skjelvik denne sesongen.

Høyre midtbane: Mohammed Elyounussi
Selvskreven på laget. Meget god forrige gang det norske landslaget spilte kamp, samt at han har en stor sesong i Basel bak seg. En av Norges beste offensive spillere, som det blir viktig å sette opp i gode situasjoner i en kamp Norge skal styre.

Sentral midtbane: Sander Berge
Også selvskreven. Det ryktes for tiden at den spanske storklubben Sevilla skal ha lagt inn et stort bud på det norske vidunderbarnet. Berge har allerede utviklet seg til å bli en av Norges viktigste spillere, og nå begynner virkelig den enorme skryten han har fått av Kjetil Rekdal opp gjennom, å vise seg verdig.

Sentral midtbane: Ole Selnæs
Som tidligere nevnt står nok denne plassen mellom Selnæs og Stefan Johansen. Selnæs har vært god for Saint Etienne i sesongåpningen, og ingen andre norske spillere matcher Selnæs på det som blir veldig viktig mot Aserbajdsjan, å finne rom med strøkne pasninger mot etablert forsvar.

Venstre midtbane: Mats Møller Dæhli
Her kunne tre spillere som ikke er i troppen fort gått rett inn (Ødegaard, Thorsby og Midtsjø). Spesielt Fredrik Midtsjø kunne gått inn her, på grunn av relasjonen bakover til Meling/Skjelvik, samt inn til Ole Selnæs. Møller Dæhli blir foretrukket av de som er med i troppen denne gang, på grunn av sine offensive ferdigheter, og sin spisskompetanse 1 mot 1. Andre alternativer her er Jo Inge Berget, Tarik Elyounussi og Martin Linnes.

Høyre spiss: Alexander Sørloth
Formspilleren Sørloth foretrekkes fremfor Bjørn Maars Johnsen og Tarik Elyounussi på dette laget. Han har scoret tre mål på de to siste seriekampene for danske Midtjylland, og er en spillertype som forhåpentligvis passer godt i tospann med en mer bakromssøkende Joshua King.

Venstre spiss: Joshua King
Ikke den åpningen i Premier League man hadde håpet på, sett med norske øyne. Likevel har man fjorårssesongen godt i minne, og med så mange scoringer i Premier League, er man selvskreven på et landslag som det norske. King er mannen som skal score mål jevnt og trutt for Norge i årene fremover, og forhåpentligvis skyte oss til EM.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar