9-0 i målforskjell, seks poeng og godt forsvarsarbeid. Lars Lagerbäck har god grunn til å være fornøyd med de to siste kampene i VM-kvalifiseringen.

Det var allerede klart før samlingen, at Norge ikke hadde noen som helst mulighet for å kvalifisere seg til VM i Russland. Derimot hadde Lagerbäcks menn en god mulighet til å spille på seg både selvtillit og FIFA-poeng mot gruppas soleklare jumbo-lag (San Marino) og gruppetoeren (Nord-Irland).

Hjemmekampen mot San Marino tidligere i kvalifiseringen, ble en parodi, og mange norske fotballfans dro på smilebåndet da gjestene utlignet på Ullevaal. Norge vant likevel kampen klart til slutt, men uten å imponere i det hele tatt, mot laget som sies å være på nivå med et norsk 2.divisjonslag. Bortekampen under denne samlingen derimot, viste klasseforskjellen mellom de to lagene, og Norge vant hele 8-0. En oppløftende kamp for det norske landslaget, hvor også viktige offensive spillere som Joshua King, Moi Elyounoussi og Markus Henriksen fikk vist seg frem på en meget god måte.

Nord-Irland var andre motstander. Laget som allerede før gårsdagens kamp var sikret å bli nummer to i pulja, var også Lagerbäcks første motstander som norsk landslagssjef. Den kampen endte med 2-0 til hjemmelaget i Belfast, og en begredelig norsk forestilling. Før gårsdagens kamp hadde Nord-Irland kun sluppet inn mål mot Tyskland i kvalifiseringen, men Norge skulle få en meget god avslutning og vant kampen 1-0, i tillegg til å få to annulerte scoringer, som begge ble meget omdiskutert. Alt i alt nok en meget sterk seier for Norge, og en meget oppløftende avslutning på denne VM-kvalifiseringen.

Viktige spillere må stå fram
En ting som er viktig for et landslag, er at de beste spillerne står frem og viser hvor gode de er på landslaget. For Norge blir dette naturlig nok de spillerne som spiller i de største ligaene, per dags dato Joshua King, Håvard Nordtveit og Rune Jarstein. Spesielt Nordtveit har vært en gjenganger blant kritikerne, og han fikk absolutt vist seg frem under denne samlingen. Rogalendingen spilte to solide 90-minuttere, og begynner å vise hvorfor han spiller for et lag som er med i Champions League (Hoffenheim), og bør kunne bli en viktig brikke i Norges lag fremover.

Joshua King, som hadde en kanonsesong i Premier League forrige sesong, ble dessverre skadet mot San Marino, og kunne ikke spille mot Nord-Irland. Likevel fikk han med sine to scoringer vist seg fram mot lilleputtnasjonen, og han sa også i et intervju etter kampen at han har et mål om å bli mestscorende på det norske landslaget gjennom tidene. Dette er gode nyheter for Norge, i og med at en topp motivert King, fort er forskjellen på om man tar seg til EM eller ikke. King er rett og slett Norges viktigste spiller, og vi har ingen andre spillere med de samme kvalitetene som Bournemouth-spissen.

Håvard Nordtveit (t.v) og Joshua King var begge gode for Norge under denne samlingen, og viste at de kan bli viktige under kvalifiseringen mot EM 2020 (foto: Trond Tanberg, Getty Images).

Fått mange gode svar
Landslagssjefen har etter disse to kampene fått flere gode svar, og mye han kan jobbe med inn mot EM-kvalifiseringen som starter neste høst. At det ikke blir VM på Norge til sommeren, har vært klart lenge, derfor har fokuset vært på å få satt laget inn mot neste kvalifisering.

Noe som har vært kraftig kritisert hos det norske landslaget, er stopperplassen. Lagerbäck har også prøvd ut mange ulike kombinasjoner her, og nå ser det omsider ut til at han har funnet en duo som fungerer. Nevnte Nordtveit, spilte sammen med Tore Reginiussen mot Nord-Irland, og de spilte en strålende kamp, og bidro til at Norge holdt buret rent og vant kampen. Om ikke noe veldig rart skal skje det kommende året, er nok også dette stopperparet som vil bli satset på inn mot EM-kvalifiseringen, og forhåpentligvis vil disse to kunne spille landskamp etter landskamp fremover, og bli bedre og bedre kjent med hverandre.

Midtbanen fungerte også godt under disse to kampene. Landslagskapteinen, Stefan Johansen kunne ikke spille mot San Marino, og her dannet Markus Henriksen og Sander Berge den sentrale duoen. Berge er nok uansett bankers i det norske laget med sin enorme fysikk og spilleforståelse, men at Henriksen gjorde en så god figur som han gjorde, er meget godt nytt. Duoen fungerte så godt, at man ikke så grunn til å forandre på dette inn mot Nord-Irland, noe som betød at kapteinen Johansen måtte nøye seg med kantplass fra start i den kampen. Det endte dog på en god måte, både gjennom at Berge/Henriksen fortsatte å fungere, og at Johansen slo innlegget som West Brom-spiller Chris Brunt greide å somle i eget nett. Også midtbanen til Norge ser ut til å ha satt seg mye bedre nå, og vi må heller ikke glemme Moi Elyounoussi som scoret hele tre ganger mot San Marino fra kantposisjonen. Konkurransen om de fire plassene på midtbanen er nå meget stor, og det er også tvilsomt at spillere som Ole Selnæs, Martin Linnes og Tarik Elyounoussi er tilfredse med å sitte på benken. I tillegg herjer Martin Ødegaard og Morten Thorsby smått i nederlandsk fotball, så midtbanen til Norge ser sterkere ut enn på lenge!

På de to spiss-plassene gled det også godt i disse to kampene. Mot San Marino startet King og Alexander Sørloth på topp, og de skapte som forventet mange sjanser. Sørloth burde dog satt flere av disse i mål, og endte med null scoringer. Mot Nord-Irland var som sagt King borte, noe som ga plass til Alexander Søderlund ved siden av navnebror Sørloth på topp. Disse to jobbet godt kampen gjennom, og Søderlund var sist på begge de to annulerte målene i kampen. Det var dessuten Sørloth som spilte pasningen til Søderlund på det andre av disse. De tre som spilte på spiss-plass under disse kampene gjorde alle en god figur, og det ser også ut til at det er hard kamp om plassene her fremover.

Dette lover meget godt for Norge, og nå kan vi absolutt se frem mot en ny kvalifisering med positive øyne. Dette var gode svar å få for norsk fotball!

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Mats Eid Bjørset

23 år, MatsBjorset på Twitter.

Legg igjen en kommentar