2. juledag er fotballens festdag i England. Dagen bedre kjent som Boxing Day byr på full runde i Premier League, Championship, League One og League Two. Men hvor kommer navnet fra? Og hva er dens betydning? Fotballsonen.com har snakket med Mina Finstad Berg og Tor Øystein Vaaland om deres respektive lag og deres forhold til Boxing Day.

De hegner om sine tradisjoner disse engelskmennene. Og de er noen standhaftige mennesker. Fotball og jul går hånd i hånd på balløya, og i 129 år har de spilt fotball i romjulen. I disse dager er Boxing Day i all hovedsak fotballens festdag, men navnet kommer fra noen helt annet.

Veldedighetsesken
Som så mange andre tradisjoner, merkedager og høytider er det ikke særlig mange som på stående fot kan fortelle hvor Boxing Day opprinnelig kommer fra. For det er verken fotball eller boksesporten som har gitt den sitt navn, men derimot en eldre tradisjon tilbake på 1600-tallet.

Det var på denne dagen at tjenerskapet ble belønnet av den mer velstående delen av befolkningen med en gaveeske med noen søtsaker og en form for ekstra påskjønnelse som en del av deres lønn. Samtidig var det vanlig at bøsser rundt disse tider ble utplassert i alle landets kirker for å samle inn almisser til trengende. Gaveesker, bokser og bøsser. Disse tradisjonene gjorde sitt til at det på folkemunne ble referert til som Boxing Day.

Som i dag handlet 2. juledag stadig mindre om kollekt, og stadig mer om fotball og underholdning utover 1900-tallet. Årsaken til at tradisjonen med fotball i romjulen vokste frem var særs enkel. Det var helt enkelt en av ytterst få dager hvor folk flest (i all hovedsak menn) kunne ta seg tid til underholdning og moro. I etterkrigstiden hadde dette blitt en såpass betydelig tradisjon at klubbene støtt og stadig markedsførte disse kampene som en perfekt anledning for mannen til å komme seg ut av huset mens kvinnene ordnet med julemiddagen.

Godt er det at enkelte ting ikke er som i gamle dager. Men at fotballens dag i romjulen består er det få som klager på.

At Boxing Day-tradisjonen har tålt tidens tann mener Tor Øystein Vaaland, til daglig sokneprest i Asker og Crystal Palace-supporter på sin hals, er et resultat av at den har en historisk betydning, men også stor underholdningsverdi.

– Jeg tror den var viktig på et dypere plan i den arbeiderkulturen som lenge var fundamentet for engelsk fotball. Da var den en festdag i julen, i en årstid preget av kulde, regn og mørke. Mange supportere jobbet hardt, gjerne utendørs, eller i gruvene, og slet med lange arbeidsdager, lite fri og lav inntekt. I vår tid er dagen blitt mer kommersiell, som all fotball, men jeg tror folk også i dag gleder seg til fotballmoro midt i familiehøytiden, forteller mannen som stiftet den norske supporterklubben for Crystal Palace tilbake i 1992.

– «Boxing Day var viktig på et dypere plan i den arbeiderkulturen som lenge var fundamentet for engelsk fotball», Tor Øystein Vaaland

– Dessverre bærer min Boxing Day preg av at Crystal Palace ikke spiller. Jeg må vente to dager ettersom tv-selskapene skal spre kampene. Men moro blir det uansett, sier Vaaland, og legger til at han har troen på at Palace kan rappe et poeng eller tre fra Arsenal på torsdag nå som Selhurst Park er i ferd med å bli et fort igjen.

– Norge har 16. mai, England har Boxing Day.
Dette er en oppfatning SV-politiker og Fantasy Premier League-ekspert Mina Finstad Berg deler.

– Det er fantastisk deilig å få en sånn fotballdag i romjulen. Norge har 16. mai, England har Boxing Day. Etter et par dager med julemiddager, julefilmer, og Deilig Er Jorden, er det ekstremt godt å kunne slenge seg på sofaen og ha en hel dag med fotball, forteller Stoke-supporteren.

– Og for supportere i England må det være helt fantastisk, spesielt for dem som reiser hjem til jul og kan møte venner og familie på kamp, legger hun til.

STOKE ON TRENT, ENGLAND – DECEMBER 02: A christmas tree decorations are seen prior to the Premier League match between Stoke City and Swansea City at Bet365 Stadium on December 2, 2017 in Stoke on Trent, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Boxing Day 2017
TV-selskapene skal ha sitt, og av den grunn blir årets Boxing Day-runde spilt over tre dager, med åtte kamper 2. juledag, Newcastle-Manchester City 3. juledag og Crystal Palace-Arsenal 4. juledag.

For Vaalands og Finstad Bergs del har det vært ujevne og til dels skuffende sesonger så langt.

– Som Crystal Palace-supporter var årets sesong først en lang nedtur, og siden en lang opptur. Ansettelsen i sommer av en nederlandsk manager med totalfotball som ideal, i en klubb som skal spille enkelt, britisk og jordnært, står i ettertid som et mysterium. Og et eneste stort feilgrep. Påfølgende åtte kamper uten tap frem til jul viser at Roy Hodgson både er god og gammel. Han har fått til den defensive organiseringen, og han har fått mer ut av både nysigneringene fra i sommer og de raske angrepsspillerne, poengterer Vaaland.

Ujevnt er også nøkkelordet når Finstad Berg oppsummerer høsten og vinteren til Stoke så langt.

– Stokes sesong har så langt vært skuffende. Man har et par solide resultater, som mot Arsenal og Manchester United, men sett under ett har det vært for dårlig. Hughes har lenge prøvd å presse laget inn i en formasjon han ikke har spillermaterialet til, og det har fungert for dårlig. Stoke har dårligst målforskjell og har sluppet inn flest mål, og det er altfor svakt for et lag som jo tradisjonelt sett har vært bunnsolide bakover.

– Nå får Hughes et lite pusterom etter seieren mot West Bromwich, men han har ikke akkurat fått noen nye tilhengere denne sesongen. Nå er jeg heller ikke blant dem som mener at trenerbytte er alt som skal til for å få et lag til å fungere, og jeg ser heller ingen åpenbare eller realistiske kandidater som kan komme rett inn og heve laget, poengterer FPL-guruen.

Om oppgjøret mot Huddersfield har hun følgende å si:
– Etter seieren lillejulaften har jeg håp om at man kan få med seg tre poeng. Men Huddersfield har ikke vært noen kasteball så langt i Premier League, så jeg tror det blir en jevn og tøff kamp. Det blir også spennende å se hvilken formasjon Hughes velger, særlig om han nå faktisk har lat om til en tradisjonell backfirer.

– I tillegg er jeg spent på om 18-årige Tom Edwards får starte sin fjerde Premier League-kamp. Der har du et spennende talent!

Med det ønsker vi alle våre lesere og følgere en fortreffelig Boxing Day, og en fortsatt fin romjul!

26.12:
Tottenham v Southampton
Watford v Leicester
Manchester United v Burnley
Bournemouth v West Ham
West Bromwich v Everton
Liverpool v Swansea
Chelsea v Brighton
Huddersfield v Stoke

27.12:
Newcastle-Manchester City

28.12:
Crystal Palace-Arsenal

LONDON, ENGLAND – 12. desember: A fan of Crystal Palace wearing a santa hat during the Premier League match between Crystal Palace and Watford at Selhurst Park on December 12, 2017 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Erik Olsson

Skriveglad fotballromantiker. Utdannet i Aberystwyth (Wales) og Maastricht (Nederland). Elsker enklubbsspillere, mener 6er-rollen (Busquets) er undervurdert, begeistret for lag med offensive backer, misliker kort hjørnespark, svak for Diego Simeones 'Cholismo', skeptisk til tredjepartseierskap og FIFA, lidenskapelig interessert i fotball.

Legg igjen en kommentar