Før fjorårets sesong var Tromsø tippet å slite i nedrykksstriden, og det så lenge ut til lft de skulle innfri denne spådommen, men slik gikk det ikke.

For selv om Tromsø slet store deler av sesongen, snudde det da finske Simo Valakari tok over treneransvaret. Optimismen kom fort tilbake, og Tromsø så ut som et helt nytt lag utover høsten. Det endte til slutt på en 11. plass, med bare tre poeng opp til Kristiansund på 7. plass.

I løpet av vinteren har klubblegenden Tom Høgli kommet inn portene på Alfheim etter mange år i Danmark, og vil med sin rutine bli en viktig brikke for at Tromsø skal bli værende i divisjonen. Denne signeringen er særlig viktig med tanke på at spillerne Ulrik Yttergård Jenssen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Thomas Lehne Olsen og Aron Sigurdarson alle har forlatt klubben.

Selv om Tromsø kjempet i bunnen av tabellen store deler av sesongen, var det likevel flere gode fantasyspillere å velge mellom. Simen Wangberg var enorm på offensiv corner og midtstopperen endte opp med hele 6 mål og 1 assist. Dette var nok til å bli poengkonge blant forsvarene, ett poeng fremfor Hedenstad i Rosenborg. Gjermund Åsen var en annen mann som leverte godt i perioder. 4 mål og 6 assist ble det til slutt på trønderen som nylig signerte ny kontrakt for Tromsø.

Pre-season

Tromsø – SKN sankt Polten 0-1

Tromsø – Rubin Kazan 1-0 (Vuk )

Tromsø – Tromsdalen 4-0 (Åsen, Lehne Olsen x 2, Vuk)

Tromsø – Vålerenga 3-0 (Nilsen x2, Vuk)

Tromsø – FC Rostov 2-2 (Gamst Pedersen, Bakenga)

Tromsø – Bodø/Glimt 4. mars

Laget fra Tromsø har levert en målrik og god oppkjøring. Man skal selvsagt ikke legge for mye i disse treningskampene, men det er nok gledelig for Valakari å se at relasjonene sitter. Siste gjennomkjøring blir borte mot Bodø/Glimt på Aspmyra, før serien sparkes i gang mot Start i Kristiansand den 11. mars.

Formasjon

Det store spørsmålet før årets sesong er om Tromsø går tilbake til å spille 4-3-3 eller om de holder på 3-4-3 som fungerte bra på høstsesongen. Vårt tips er at om Wangberg blir klar til seriestart, vil vi se et  Tromsø som fortsetter med 3 midtstoppere, noe som åpner opp for offensive backer i Tom Høgli og Lasse Nilsen. I treningskampene i vinter har det riktignok blitt forsøkt med 4-3-3, da med Nilsen på kant og Åsen som indreløper, men treningskampen mot Bodø/Glimt vil nok gi endelige svar.

Sannsynlig lagoppstilling

Troppen begynner å se noe tynn ut, og særlig tapet av Thomas Lehne Olsen vil merkes. Det ser ut til at nykommer Oliver Kjærgaard skal kapre en plass på den ene kanten, i så fall går dette på bekostning av Espejord eller Bakenga. Med forbehold om noe rullering, kan en potensiell ellever bli sende slik ut.

Kongshavn

Magnar Ødegaard – Simen Wangberg – Jostein Gundersen

Tom Høgli – Kent-Are Antonsen – Morten Gamst Pedersen – Lasse Nilsen

Oliver Kjærgaard– Runar Espejord– Gjermund Åsen

Det kan godt hende vi får se et scenario der Bakenga kaprer plassen som midtspiss, da blir det i så fall en kamp mellom Espejord og Kjærgaard om den siste plassen i den offensive trioen. Bakover kan Høgli ta rollen som en tredje stopper, noe som åpner opp for Hans Norby i en vingbackposisjon. Man skal heller ikke glemme Landu Landu, samt Vuk som faktisk har puttet et par mål nå i vinter.

Kampprogram:

Start (B), Godset (H), Molde (B). Ranheim (H), Stabæk (B)

 Møter to av de tre nyopprykkede lagene i løpet av de fem første serierundene. Langt i fra et enkelt program, men med et par overkommelige kamper friser prisen på Tromsø -spillerne. En forsvarer til 4.5 som en del av et rotasjonssystem bør vurderes. Skal Tromsø unngå å kjempe i nedrykksstriden bør de plukke en del poeng på Alfheim, og da er en kamp mot medaljejagende Strømsgodset en fin anledning til å vise hvordan laget klarer seg mot tøff motstand.

 Viktige spillere:

Simen Wangberg – 5,5 – forsvar

Fjorårets poengkonge blant forsvarerne med sine 126 poeng på et lag som lenge så ut til å rykke ned. Leverte sakene bra bakover, men det var fremover på banen kaptein Wangberg virkelig var enorm. Midtstopperen leverte hele 6 mål, en innsats som resulterte i 22 bonuspoeng.

Morten Gamst Pedersen – 5,5 – midtbane

At man får fjorårets assistkonge i eliteserien til 5.5 millioner kan ses på som en gavepakke. Den gode venstrefoten fungerte like godt som i glansdagene, og Pedersen endte til slutt på imponerende 10 assist. Eneste spørsmålstegnet er om vi får se han frisk og rask, eller om skader vil gjøre det vanskelig å leve opp til den gode fjorårssesongen.

Gjermund Åsen – 7 – midtbane

Skrev under en ny kontrakt i vinter, og blir en viktig brikke i det offensive spillet. En kreativ spiller som produserte 3 mål og 9 assist for gutan i sesongen som var. 7 millioner er en fair pris for en mann vi tror skal score enda flere mål i kommende sesong.

 Se opp for:

Lasse Nilsen – 5,0 –  forsvar

Gjorde sakene sine svært godt mot slutten av fjorårssesongen, og ser ut til å ha kapret en fast plass på backen. Kan også brukes lengre frem i banen, og har i vinter blitt prøvd blant de tre på topp, noe som resulterte i sine 2 første mål for Tromsø. Kommer inn 0,5 billigere en forsvarskollega Wangberg, og i en potensielt ute av posisjon-situasjon er Nilsen en man man bør vurdere til sitt fantasylag.

 

Dødballer

Straffe: Bakenga, Åsen

Frispark: Gamst Pedersen, Gjermund Åsen,

Cornere og indirekte frispark: Gamst Pedersen, Kent-Are Antonsen,

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Jonas Tangen Hoff

Ålesunder bosatt i Tigerstaden. Norsk ball og fantasy.

Legg igjen en kommentar