Stabæk er laget man egentlig aldri vet hvor vi har. En klubb som er veldig tro mot sine prinsipper og unge talenter, og det er alltid spennende å følge med på laget fra Bærum. Vinteren har vært varierende, der de har hatt noen storseire med fint angreppspill, men også noen stygge tap og dårlige prestasjoner. Alt er som normalt her derimot, og det er mange spørsmål som ikke har blitt besvart i treningskampene.

Stabæk havnet i fjor trygt plassert på tabellen. Etter å ha variert fra det geniale til det håpløse endte de på niende plass med negativ målforskjell. De var ikke stabile i fjor, og det ble også sluppet inn for mange mål. Trener Toni Ordinas er en mann som vil at Stabæk skal drives etter en sterk klubbmodell, og han står for en spillestil med mye fart og kreativitet i de offensive ledd.

Klubben har akkurat forfremmet unge Andreas Hanche-Olsen til kaptein, og 21 åringen er nesten blant veteranene i klubben. Få lag har like mange på aldersbestemte landslag. Mange av disse gutta er uskrevne blad for nordmenn flest, men det er mange her som kan slå til i år. Nadderud er en av få baner i landet nå som har gress, og Stabæk trives godt hjemme på en bane de mestrer bedre enn mange motstandere.

Pre-season
Stabæk – Asker 5-1 (Bruno, Boli, Brynhildsen, Aga, Moel)
Stabæk – Kongsvinger 7-1 (Brynhildsen, Brynhildsen, Børkeeidet, Aga, Gyas, Vetlesen, Honliang)
IFK Gøteborg – Stabæk 3-2 (Gyasi, Hou Sæter)
Stabæk – Sandefjord 1-0 (Brynhildsen)
Vålerenga – Stabæk 4-2 (Ohi, Gyasi)
Odd – Stabæk 4-0
Stabæk– FC Rostov 0-1
Stabæk – Viking 2-1 (Ohi)

Stabæk har i vinter ikke vært spesielt imponerende defensivt, men på motsatt side har de vært farlige. Har generelt sett i kampene skapt mange sjanser og hatt flere spillere involverte i mål. Brynhildsen med fire mål er toppscorer i vinter, men også Gyasi har visst at han er farlig. Ohi kom sent i gang, men imponerte i de siste kampene. Ohi sin potensielle startpartner Boli har levert tre målgivende, og de nevnte toppscorerne har levert to målgivende hver.

Formasjon

Laget har eksperiment med tre bak litt i vinter, i en populær 3-5-2 formasjon. Det viser at Stabæk uansett er tro mot to spisser, noe som også kjennetegner den foretrukne formasjonen til Ordinas, nemlig 4-4-2. De spiller vanligvis med svært direkte spisser og vinger. Vingene løper gjerne innover i banen og gir plass til spesielt offensive Jeppe Moe. Midtbanen er dynamisk med mye løpekraft og teknikk sentralt, og det er mye ansvar på de unge spillerne Stabæk har i denne posisjonen.

Sannsynlig lagoppstilling

Vi velger å sette opp en sannsynlig ellever i den formasjonen laget har figurert i de seneste treningskampene. Til tross for å ha eksperimentert litt med formasjon blir nok Stabæk å starte i en 4-4-2 formasjon. Ikke altfor mye vil være nytt fra i fjor når det kommer til selve startelleveren, men Martin Ovenstad er hentet på lån og skal nok inn på laget. John Hou Sæter, stortalentet fra Rosenborg, ble hentet midt i sesongen i fjor, og har imponert stort i vinter og kanskje gjort seg fortjent til en startplass. En av disse kommer nok til å ta plassen Lumanza visste mye fint spill i før han forsvant fra klubben i vinter. Midtbanespillerne er svært allsidige og både Vetlesen, Hou Sæter, Kassi, Børkeeidet og flere har figurert både på sidene og i midten av banen, og det vil nok bli mye rotasjon her både underveis i kamp blant de som starter og fra kamp til kamp.

Spissplass blir også litt spennende denne sesongen ettersom Ola Brynhildsen har vært blant de beste spillerne på Stabæk i vinter. Han har vært mye involvert i mål, og ville nok vært foran både Ohi og Boli i køen om disse prestasjonene skulle bli vektlagt. Han kan være en joker ut i sesongen om Ohi forsvinner, men vil nok være bak nevnte spisser i køen fra starten av.

Keeper og forsvarspillerne ser ganske spikret ut. Sayouba er en meget habil keeper som er veldig viktig for Stabæk og er et soleklart førstevalg. Fireren foran han består av mye ungt, men nyinnkjøpte Strømnes med sine 30 år blir viktig for å få på plass litt rutine blant unggutta. Verdt å merke seg her er at når de spiller 3-5-2 er det det spennende backen Jeppe Moe som går opp og tar plass på midtbanen.

4-4-2:

Sayouba
Granli, Strømnes, Hanche-Olsen, Moe
Vetlesen, Ovenstad, Kassi, Brochmann/Gyasi
Boli, Ohi

Kampprogram

Strømsgodset (B), IK Start (H), Ranheim (B), Sandefjord (B), Tromsø (H)

Akkurat slik det er å tippe sesongplasseringen til Stabæk er det vanskelig å si noe om de første kampene. Det er veldig åpne alle sammen etter en tøff kamp mot Godset i første runde. Det skal være overkommelig motstand i kampene etterpå, og det bør i hvert fall være muligheter for å skåre flere mål. Er sterkere på hjemmebane en bortebane, og med flere bortekamper enn hjemmekamper i starten av sesongen kan det være skummelt å starte med for mange spillere når de også møter så vanskelig motstand i første. Hjemmekampene mot Start og Tromsø bør derimot være muligheter, så om noen på Stabæk viser tidlig form slik Ohi i fjor bør man ikke vente for lenge med å få plass til dem.

Viktige spillere

Jeppe Moe – 4,5 – Forsvar
Koster 4,0 i fjor og var en veldig populær mann i starten. Er i år satt opp til 4,5 uten at det bør skremme bort så mange. Er fortsatt veldig rimelig for en så offensiv back som i tillegg er veldig sentral på dødball. Virker å være helt fast i laget enten det er på backen i 4-4-2 eller på midtbanen i 3-5-2. Det vil ikke være en overraskelse om han ender på mer enn de solide 73 poengene han fikk i fjor.

Ohi Omoijuanfo – 9,0 – Angrep
Mannen som økte med hele 1,0 etter første serierunde i fjor er satt opp til 9,0 i år, noe som gjør at hele 3,0 dyrere enn fjorårets startpris. Ohi fikk sitt gjennombrudd i fjor og ble også fortjent belønnet med landslagsplass. Er et uromoment som skaper mye oppe for Stabæk og vil nok være vanskelig å forsvare seg mot i år også. Har fått en veldig bevegelig og ditto kjapp Boli som partner i år. Å ha disse to på topp sammen vil gjøre at det er to veldig fysiske spisser å forsvare seg mot, og det kan fort ende med enda mere sjanser for vår mann. Til tross for 132 poeng i fjor var han litt ustabil, og kunne fort skåre et hattrick en kamp for å se forsvinne fra mållista de neste kampene. Klarer han å være mer stabil i år kan det fort bli en toppscorertittel på den joviale Oslogutten.

Tonny Brochmann – 7,0 – Midtbane
En av favorittene i fjor er igjen klar for å lage show som nesten bare han kan på Nadderud. En spiller med x-faktor, og en garantist for årets mål kandidater. Er veldig sentral i spillet til Stabæk og er glad i å være den mannen som avslutter angrep. Endte på åtte mål og to målgivende. Bor nok mer i han også om han treffer tverrliggeren litt mindre. Er en spiller man legger merke til, noe som gjør at han ofte ender opp med bonuspoeng når han har dagen. Vil i år ha litt mer konkurranse om plassen, men vi tror han blir å spille mye og havne langt opp på poengstatistikken.

Se opp for

Emil Bohinen – 4,5 – midtbane og John Hou Sæter – 5,0 – midtbane
Vanskelig å velge en av disse ettersom de har begge spilt mye i vinter i de samme posisjonene. Er unge spillere med mange spennende offensive kvaliteter. Begge er rotasjonsutsatt, men med en god start på sesongen kan den av de som viser seg mest frem være en veldig god spiller til en rimelig penge i spillet. Spesielt Bohinen er en typisk ving med fart og teknikk, mens Hou Sæter kan bli brukt sentralt på midten også. Unge spennende spillere Norge kan få mye glede av fremover, blir dette deres gjennombruddsesong?

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar