I fjor kapret Sarpsborg 08 tredjeplassen foran snuten på Strømsgodset i siste serierunde, men flere sentrale spillere har forlatt vestfoldingene i vinterens overgangsvindu og nå gjenstår det å se om de klarer å følge opp fjorårssesongen. 

Med medalje i Eliteserien og cupen ble 2017-sesongen en eneste stor opptur for Sarpsborg, men foran årets sesong har imidlertid Sarpsborg-trener Geir Bakke mistet både stopperkjempen og kaptein Sigurd Rosted og gullgruven Krepin Diatta. Spillerne som skal erstatte disse må fylle store sko, men det ser ut til at Bakke har brukt overgangsvinduet godt – for det flere spennende spillere som har signert for Sarpsborg i vinter, deriblant Harmeet Singh, Mikkel Agger og Ronnie Schwarz. Det betyr at stallen er blitt bredere, Bakke har flere strenger å spille på. Så hvis de klarer å bygge videre på fjorårssesongen, kan årets sesong virkelig bli interessant og underholdene for de blåkledde.

Sesongoppkjøring

Sarpsborg – Moss 3-0 (Muhammed, Elyounoussi, Askar)

Elfsborg – Sarpsborg 1-1 (Muhammed)

Sarpsborg – Fredrikstad 4-0 (Normann Hansen, Vetti, Coulibaly, Muhammed)

Häcken – Sarpsborg 3-0

Lillestrøm – Sarpsborg 0-3 (Mortensen, Schwarz, Halvorsen)

Sarpsborg – Kalmar 1-0 (Schwarz)

Sarpsborg – Dynamo Kiev 1-0 (Schwarz)

Rubin Kazan – Sarpsborg 0-1 (Schwarz)

Brann – Sarpsborg 3-2 (Zachariassen, Mortsensen)

Strømsgodset – Sarpsborg 2-3 (Agger x 2, Muhammed)

Sarpsborg – Skeid 0-1

Sarpsborg – Stabæk 3-2 (Singh, Mortensen, Jørgensen)

Formasjon 

I fjor foretrakk Bakke 4-4-2 og i oppkjøringen har de vært trofaste til det som fungerte i fjor og fortsetter derfor med suksessoppskriften som sikret to medaljer.

Sannsynlig lagoppstilling

Med store utskiftinger er det ikke helt sikkert hvordan Sarpsborg åpner i seriepremieren hjemme mot Rosenborg, men Aslak Falch virker sikker i mål. Anders Kristensen som voktet buret i fjor har operert menisken, og er derfor ventet å være ute av spill en stund til.

I forsvaret er det flere utfordrere, men Joachim Jørgensen og Joachim Thomassen starter, og i generalprøven mot Stabæk var estlenderen Joonas Tamm makkeren til Thomassen. På høyrebacken kjemper Amin Asker og Jon-Helge Tveita om spilletid, men det er usikkert hvem som får tillit i første serierunde.

Midtbanen virker relativt spikret, med en av fjorårets gjennombrudd Kristoffer Zachariassen og danske Matti Lund Nielsen inne sentralt med Harmeet Singh og Kristoffer Larsen som to av flere utfordrere, med Ole Jørgen Halvorsen og Tobias Heintz på hver sin kant.

I fjor var det Patrick Mortensen og Krepin Diatta som utgjorde spissparet, og i overgangsvinduet har Bakke hentet både nevnte Schwarz og Agger. Mortensen virker relativt trygg, mens de to andre danskene kjemper om plassen ved siden av Mortensen.

4-4-2

Falch

Tveita/Askar – Thomassen – Tamm – Jørgensen

Halvorsen – Zachariassen – Lund Nielsen – Heintz

Mortensen – Schwarz/Agger

Kampprogram 

Rosenborg (H), Lillestrøm (b), Vålerenga (H), Haugesund (b), Brann (H)

Sarpsborg har et ganske tøft kampprogram de første fem kampene, og begge bortekampene er mot lag som er gjerrige defensivt, mens hjemmekampene mot både Rosenborg og Brann blir knalltøffe. Likevel er det  helt avgjørende å komme godt i gang med sesongen for å finne formen og komme inn i en god treningshverdag og god moral. Samtidig kan åpningsprogrammet vise om Sarpsborg blir et lag å regne med i 2018 som kjemper i toppen, eller om medalje kun var et engangstilfelle i fjor.

Viktige spillere

Ole Jørgen Halvorsen – 7.0 – midtbane

I fjor leverte Halvorsen kun fire mål og seks målgivende, så det er lov å håp om mer fra Sarpsborgs nummer syv denne sesongen. Det er imidlertid ingenting å utsette på arbeidet Halvorsen legger ned på midtbanen, hvor han stadig løper opp motstanderne på høyresiden, i tillegg til offensive bidrag.

Joachim Jørgensen – 5.5 – forsvar

Forsvarskjempen blir en viktig brikke for å gjøre savnet av Sigurd Rosted mindre. Med fortid i Viking og svenske Elfsborg må den omskolerte midtbanespilleren krige for å stenge igjen bakover, og gjøre jobben lettere for Falch i buret.

Patrick Mortensen – 8.0 – angrep

Skal Sarpsborg følge opp fjorårssesongen er de avhengige av målscorere som kan bikke kampene i deres favør, og her blir Mortensen avgjørende. Den høyreiste dansken nettet tolv ganger i fjor og er nødt til å fortsette på samme nivå denne sesongen for å sikre poeng. Uansett er det liten tvil om at han er en viktig spiller for Bakke om de skal hevde seg.

Se opp for

Mikkel Agger (7.0) eller Ronnie Schwarz (6.5) – angrep

Begge danskene signerte for Sarpsborg i vinter, og begge har levert målpoeng i sesongoppkjøringen. Beskrives som to hardtarbeidende og duell sterke spisser og Bakke skal være fornøyd med hva spissene har levert i oppkjøringen. Så det blir spennende å se hvem som tar plassen ved siden av Mortensen, men både Agger og Schwarz har imponert i vinter og kan sikre mange Fantasy-poeng om de fortsetter slik de har gjort hittil i Sarpsborg-drakten.

Dødballtakere 

Straffer: Mortensen, Halvorsen

Frispark: Heintz, Halvorsen

Corner og indirekte frispark: Heintz

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Født i 1998 og har skrevet for Fotballsonen siden februar 2014. Holder til i Norge-avdelingen.

Legg igjen en kommentar