Hovedstadslaget går inn i en sesong med revansjlyst etter at Deila-prosjektet mislyktes litt i fjor. De fleste har derimot veldig troen på at om man gir Deila tid og de ressursene han trenger kan han få klubben til å kjempe i toppen av Eliterserien. Nå har han fått nok et år på å sette sin stall og implementere sine tanker, og når de i tillegg skal spille på sin nye hjemmebane Intility Arena håper mange at Oslo skal endelig skal få et skikkelig topplag igjen. Klubben presterte bra glimtvis i slutten av sist sesong, så det bor mye i dette laget, det er det ingen tvil om.  

Fjorårets plassering på åttende plass er nå historie. Vålerenga har i de siste månedene forandret mye med klubben i form av administrasjon, stadion og trenerkrefter. Optimismen er tilbake i Vålerenga, spørsmålet er om den er det ellers i Oslo?

De fleste har Ronny Deila sin suksess med Strømsgodset ferskt i minne. Her skapte en en entusiasme som fortsatt preger Strømsgodset, og det er det man drømmer om i Oslo også. Der tok det litt tid før Deila fikk alt til å stemme. Det er kultur som skal settes, spillestil som skal forstås og de rette spillerne som skal inn. Zahid hadde når han forsvant midt i sesongen i fjor lenge vært VIF sin viktigste spiller, og det var et tungt slag å måtte finne de nye typene midt i sesongen. Nå er det hentet inn mye nytt, og sammen med mange spennende offensive unggutter kan det blir morsomt å være på Intility stadion i fjor om de finner ut av det. De fleste husker vel Vålerenga som plutselig presterte å få noen heftige storseire i fjor, blant annet 7-1 mot Viking og 5-1 mot Ålesund. Disse seirene er eksempler på potensialet i laget og litt om den sprudlende fotballen de spennende spillerne til VIF kan stå for. Blir dette året de presterer jevnt?

Pre-season
Vålerenga – Strømmen 3-0 (Michael, Finne, Michael)
Neuchatal Xamax – Vålerenga 1-0
CSKA Moskva– Vålerenga 0-0
Sikeborg – Vålerenga 1-2 (Kjelsrud Johansen, Azemi)
Vålerenga – Kristiansund 2-1 (Michael, Finne)
Vålerenga – Kongsvinger 4-0 (Nakkim, Abubakar, Tollås Nation, Grødem)
Vålerenga – Stabæk 4-2 (Nasberg, Ejuke, Finne, Grødem)
Tromsø – Vålerenga 3-0
Vålerenga – Rubin Kazan 0-3
Vålerenga – Molde 1-1 (Grødem)
Vålerenga – Start 2-1 (Fredheim Holm, Johnson)
Vålerenga er blant klubbene med mest treningskamper i år, og har som i fjor visst seg som ustabile. De har sterke resultater mot annen eliteseriemotstand, men slitt mot utenlandske klubber som andre lag i eliteserien har slått i oppkjøringen. Mange spillere har spilt flere kamper og fått flere kamper i beina til sesongstarten, og det kan gjerne forklare at de har levert så ustabilt. Av positive ting kan det nevnes at flere av angrepspillerne har skåret mål og kommet i gang. Michael, Finne og Grødem er de som har skåret flest mål i vinter med tre, og Samuel Fridjonsson troner øverst på assistlista med tre målgivende.

Formasjon

Ronny Deila sverger til 4-3-3, og det er også det de har spilt i hver treningskamp i vinter. Kjappe vinger som skjærer innover med offensive backer er et av kjennetegnene på Vålerenga. Midtbanen er balanserende med mye løpskraft og en sentral playmaker. Det ville overraske stort om det blir en annen formasjon denne sesongen for Vålerange.

Sannsynlig lagoppstilling

Mye virker ganske klart i Vålerengas bakre rekker. Backene er nye i laget i form av Nouri og Abubakar, to spillere som har funnet seg godt til rette i vinterens treningskamper. De har også lite konkurranse slik det ser ut per dags dato. Det er litt flere å velge i blant midtstopperne, men Carvalho og kaptein Nation Tollås er det foretrukne paret med konkurranse fra Jääger som imponerte mange i fjor.

Et spennende grep Deila har tatt i vinter er å omskolere Fredheim Holm til sentral midtbanespiller. Han skal være den kreative kraften i laget som med sin slepne teknikk og rutine skal styre de yngre gutta på laget fra dyptliggende posisjon. Ingen tvil om at Fredheim Holm har teknikken som skal til, og det blir spennende å se om dette er en genistrek. Rundt Fredheim Holm er det mange som ønsker å spille, men Lekven og Fridjonsson har blitt foretrukket mye i vinterens kamper. Her har også Ibrahim, Berntsen og spennende Horn Myhre lyst til å melde seg på, og det kan bli mye rotasjon.

På de tre plassene fremme i laget til Vålerenga er det stor konkurranse og mange som ønsker å spille. Ejuke var en av de positive spillerne i fjor, og han har en X-faktor som få andre spillere i Eliteserien har. Han og Juklerød vil nok starte på kantene, og det er mye potensial for målpoeng her. Grødem er et annet alternativ som har imponert stort i vinter, men er nok litt lengre bak i køen. Fjorårets storkjøp Bård Finne levde kanskje ikke helt opp til forventningene i fjor. Han må nok finne seg i å være litt bak dem i køen (ufrivillig ordspill). Helt fremme har Deila også et dilemma. Azemi ble kjøpt for store penger midt i sesongen i fjor, men han fant seg aldri helt til rette. Han er en voldsom god spiller på sitt beste, men vil nok måtte kjempe hardt for en plass i laget. Unge Petter Michael har i vinter kanskje vært den mest positive spilleren, og kan ha gjort seg fortjent til å starte fremme for Vålerange, men også nykjøpet Sam Johnson imponerte etter sin sene ankomst til klubben. Det er mange spillere å velge i her for Deila, og i denne lagdelen må spillerne virkelig levere fra start!

4-3-3:

Larsen Kwarasey
Nouri, Tollås Nation, Carvalho, Abubakar
Fridjonsson, Fredheim Holm, Lekven
Juklerød, Michael, Ejuke

Kampprogram

Kristiansund(B), Odd (H), Sarpsborg (B), Strømsgodset (H), Start (B)

Det kan se ut som en vanskelig åpning for VIF denne sesongen. De fleste kampene her virker veldig åpne. Å starte på bortebane kan alltid være vanskelig, og Kristiansund er et lag som imponerte hjemme i fjor. Odd, Sarpsborg og Strømsgodset er vanskelige motstandere etter dette, og til tross for at VIF er gode på hjemmebane har Odd tidligere visst seg som et gjerrig bortelag. Flere av de andre kampene kan derimot ende opp som målrike, så det kan kanskje være lurt med noe offensivt fra Deilas gutter.

Viktige spillere

Jonatan Tollås Nation – 5,5 – Forsvar
Var den spilleren som fikk flest poeng av VIF-gutta på fantasy i fjor. 98 er solid for en midtstopper på et lag som ikke ligger helt i toppen. Er farlig på dødball, noe som er attraktivt blant forsvarspillere på fantasy. Han er som kaptein en spiller det er lett å legge merke til når ekspertene deler ut bonuspoeng, og er kanskje det sikreste kortet i laget per dags dato.
Simen Juklerød – 6,5 – Midtbane
Er satt opp som midtbane på spillet, men er en offensiv kant i 4-3-3 som er veldig glad i å være involvert i spillet. Varierer dessverre ganske mye i likhet med VIF, men om de begynner å bli stabile er han en veldig fin mann. Skaper mye og er glad i å teste sin gode fot fra distanse. Må levere for å fortjene plassen sin i laget med sterk konkurranse, og det tror vi han kan klare. Startet svakt på fantasy i fjor, men kom godt utover sesongen og endte totalt på 78 poeng. Dette er nok litt lite for en ving i et så spennende lag som VIF, og som i ivrig fantasy-spiller ønsker nok Simen også å levere enda høyere poengsum.

 

Sam Johnson – 8,5 –Angrep
Vil kanskje ikke starte sesongen på fast plass, men han er ikke kjøpt inn for å sitte på benken. Er en spiller som skaper mye med fart og kraft, og har visst at han kan skåre mål. Har kommet sent inn i laget og debuterte med mål og godt spill mot Start. Kan han endelig være mannen som skal levere jevnt på topp for VIF, eller skal det være nok en dyr spiss som ikke leverer de varene man forventer i hovedstaden? 8,5 er dyrt for en spiss, men om VIF får ut potensialet i klubben er det så mye mål som bor i laget at 8,5 plutselig heller viser seg å være et røverkjøp.

Se opp for
Chidera Ejuke – 7,5 – Midtbane
Den raske kantspilleren har plutselig endt opp med mye forventinger til seg. Visste glimtvis i fjor hvilket enormt potensial det bor i han. 98-modellen har en fart og teknikk få andre i eliteserien har, og kan være et angrep alene når han har dagen. Er fortsatt veldig ung, noe som kan påvirke prestasjonene når det nå ofte sees til han i det offensive spillet til Vålerenga. Klarer han derimot å bygge selvtillit tidlig og bygge på noen fantastiske prestasjoner fra slutten av fjorårs-sesongen kan han levere mye poeng for dem som velger å starte med han på laget sitt.

Dødballer

Straffe: Finne, Fredheim Holm

Frispark: Finne, Fredheim Holm, Juklerød

Cornere og indirekte frispark: Fredheim Holm

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar