Haugesund har plutselig blitt det eneste laget fra Rogaland i Eliteserien. Måkeberget har blitt vant til å se defensiv solid struktur og plasseringer midt på tabellen de siste årene, og det er nok det som er forventet fra dem denne sesongen også. Er et lag som på gode dager kan få gode resultater de fleste, spesielt på hjemmebane. Har litt flere spørsmåltegn en vanlig i år, og det gjenspeiles også i ulike tabelltips hvor de er plassert sikkert på tabellen, men litt på nedre halvdel. Grindhaug og Horneland er nok mer ambisiøse enn det tror vi, men en ustabil vinter rettferdiggjør spørsmålstegnene folk flest har til dem.

Laget slapp kun inn 39 mål i fjor. Som vanlig var dette blant de beste defensive prestasjonene i eliteserien, en prestasjon som kvalifiserer til øvre plass på tabellen om bare det offensive hadde stemmet like bra. 35 mål i motsatt ende er derimot svært svakt, noe som gjenspeiles på tabellen hvor bare to lag skåret færre mål. Dette er en stor akilleshæl hos rogalendingene, og det virker fortsatt ikke som de har fått på plass de spillerne som skal levere jevne mål for FKH.

Eirik Horneland er en ung og spennende trener som har fått drømmen oppfylt om å lede laget fra hjemstedet sitt i Eliteserien. Han har en spennende CV, men fortsatt er litt uskrevet blad som hovedtrener. Jostein Grindhaug, som ledet laget frem til 2015 med stor entusiasme har stillingen som sportsdirektør, og er nok verdifull for unge Horneland å ha i nærheten. Mark Dempsey fortalte om krevende arbeidsfordeling med Grindhaug da han måtte forlate klubben sent i 2016, og det er fortsatt spørsmål knyttet til hvor mye Grindhaug overlater til Horneland. Klubben har signert noen uskrevne blad denne sommeren, men i media har det blitt uttalt mye positivt om de nyankomne. Grindheim er hjemme igjen i fødebyen og skal bidra med rutine for et lag som har mye å bevise!

Pre-season
Haugeusnd – Presselaget 5-0 (Gytkjær, Gytkjær, Kone, Kone, selvmål)
Haugesund – Dynamo Kiev 1-1 (Kallevåg)
Haugesund – Start 1-2 (Gytkjær)
Odd – Haugesund 0-0
Haugesund – Viking 1-2 (Gytkjær)
Kristiansund – Haugesund 0-1 (Skjerve)
Haugesund – Vard Haugesund 1-2 (Akintola)
Haugesund – Åsane 2-2 (Akintola, Grindheim)
Haugesund har ikke hatt en veldig overbevisende vinter. De har blant annet tapt prestisjefylte oppgjør mot sin store rival fra Haugesund, nemlig 2.divisjonslaget Vard Haugesund og mot sin store rogalandsrival Viking. Hornelands menn har fortsatt med sine offensive problemer og prøvd mange spillere i forskjellige posisjoner. Toppscoreren i vinter er Gytkjær med fire mål, men han forsvant litt fra lagoppstillingen i slutten. Ibrahim Kone assisterte mest med to.

Formasjon

Haugesund spiller alltid i 4-4-2 med fokus på solid defensiv struktur. De har forsøkt å spille med uforutsigbare spisser i form av blant annet Abdi og Ibrahim i fjor, og en mer typisk targetspiller i Gytkjær. Ingen av dem har overbevist stort, og utover i vinteren har Grindheim blitt brukt som en av de to offensive slik at lagoppstillingen mot Åsane lignet mer på en 4-4-1-1 formasjon. Det blir spennende å se om dette eksperimentet gjør at Horneland legger litt om fra det faste.

 

Sannsynlig lagoppstilling

På keeperplassen er det lite diskusjon om hvem som skal spille. Bråtveit imponerte stort i fjor, og det er ventet at han skal ta enda mer steg i år. Han er en av de mest spennende keeperne i Norge, og har nok ambisjoner om å spille for større lag enn Haugesund etter hvert. Resten av de defensive spillerne til Horneland, i form av forsvarspillerne er også ganske spikra. Skjerve og Pallesen Knudsen er et veldig spennende midtstopperpar. Pallesen er den unge og lovende midtstopperen som med sine 21 år er en det er store forventinger til. Skjerve på 29 år er den rutinerte som skal styre forsvaret, og også være den store trusselen på offensiv dødball. Endte på hele 111 som er veldig habilt for en midtstopper. På backene var Haraldseid fast på høyreback i fjor, noe han fortsatt er etter en bra vinter. Få spillere kommer til like mange innlegg som den offensive backen, og om Haugesund plutselig begynner å skåre flere mål vil det nok bli mange fantasy poeng her. På venstrebacken var Stølås fast i fjor, og også den spilleren utenom Bråtveit som leverte best på fantasy i fjor. Er også veldig offensiv av seg, men der Haraldseid er avhengig av innleggene sine får Stølås mange poeng som lagets dødballtaker. Haugesund er giftige på frispark og hjørnespark, og der er Stølås sin fot viktig. Et av de store spørsmålene i år er derimot hvor Stølås skal spille. Våge Nilsen er hentet fra Odd, og dette er også en meget habil venstreback med litt av de samme kvalitetene. I vinter har de byttet litt på å spille back og midtbane. Våge Nilsen har da spilt sentralt på midten, men det som er virkelig spennende er at Stølås da har spilt i en offensiv kantrolle, noe som gjør at ekstra spennende med fantasy øyne.

Midtbanen har fått en klar forsterking med rutine Christian Grindheim. Den tidligere landslagspilleren visste i fjor for VIF at han fortsatt har mye bra å tilføre på en fotballbane. Han er nok sulten på å løfte laget fra sin fødeby. Spørsmålet er hvor han skal spille. Bruno Leite og Tronstad virker som ganske sikre kort på sentral midtbane. De bidrar begge med stabilitet uten noen spesielle offensive tall å vise til. Grindheim har alltid levert greit med fantasy poeng, og er nok den som skal skape ting på dette laget. Han har blitt testet ut i en mer offensiv posisjon i flere av treningskampene, og kan nok fort starte med en offensiv midtbanerolle. På kantene er det litt mer usikkert hvem som spiller, men vi satser på at Stølås tar den ene kantrollen. I den siste treningskampen fant vi han der, og det pleier å være et godt tegn. På andre siden står det mellom litt flere, men Kallevåg og Akintola er de som nok har imponert mest. Akintola fikk mye skryt etter kampen mot Åsane, og om man skal vektlegge generalprøven er det nok sannsynlig at han kommer til å starte. Virker som en spennende spiller med gode offensive kvaliteter og en spiller som kan utgjøre en forskjell for FKH.

Grindheim tar sannsynligvis den ene spissplassen og da er det konkurranse mellom Kone, Gytkjær og Shuaibu om den andre slik det ser ut per dags dato. Her trekker Sannsynligvis Kone det lengste strået etter å ha startet de siste treningskampene og vært et uromoment på topp. Kone er 18 år og kommer fra Mali, og har lite å vise til før i karrieren sin. Farten skal være hans beste ressurs og om Haugesund velger å legge seg mye lavt for å lokke motstanderne fremover kan det bli mye bakrom på han. Shuaibu spilte mye i fjor, men endte på kun seks mål. Det er ikke nok for en spiss i eliteserien. Gytkjær har skåret mål og spilt bra i vinter. Virker som den klareste målskåreren av gjengen, men er nok litt bak i køen til å starte med.

4-2-2(4-4-1-1):

Bråtveit
Haraldseid, Skjerve, Pallesen Knudsen, Våge Nilen
Akintola, Leite, Tronstad, Stølås
Grindheim, Kone

Kampprogram

Odd(B), Molde (H), Bodø Glimt (B), Sarpsborg (H), Ranheim(B)

FKH har en helt grei åpning på sesongen. Møter to nyopprykka lag, to lag som var topplag i fjor og et lag som ikke virker å kunne skåre så mange mål. Det kan derimot være fine muligheter til at Hornelands menn kan klare å levere greie poeng i forsvar. Her kan de fort holde nullen i noen kamper og bygge videre på sitt solide defensive spill fra fjoråret. Møter også lag som er solide i forsvar fra de lagene som var i eliteserien i år, så dette kan fort ende med målfattige oppgjør.

Viktige spillere

Aleksander Stølås – 5,5 – Forsvar
En fantasy-favoritt for mange etter å ha spilt bra på backen for Haugesund i flere sesonger nå. Har en fryktet fot som gjør at han er farlig fra distanse, i tillegg til at han er mye involvert i mål som lagets dødballtaker. Er i år flyttet fremover på banen, noe som gjør at han vil være mye mer involvert offensiv. Endte på solide 115 poeng i fjor. Over 20% av spillerne i år har allerede valgt han på sine lag og vi tror ikke han vil skuffe dem. Man finner ikke så mange andre backer som også tar straffer på laget sitt, ønsker man noe mer fra en forsvarspiller?

Christian Grindheim – 6,5 – Midtbane
97 poeng ble det i fjor fra en litt defensiv posisjon på VIF. Har en nydelig fot og viser denne ofte frem i form av sudd og gjennombruddspasninger. Vil ligge mer offensivt for FKH ser det ut som. Ender han opp med å spille som offensiv midtbane kan det blir fest å ha han på fantasy laget sitt. Det eneste problemet er at FKH tradisjonelt sett har slitt med å skåre mye mål, men kanskje kan den hjemvendte sønn lede dem inn i nye tider?

Per Kristian Bråtveit – 5,0 –Keeper
Er merkelig nok prissatt til kun 5,0. var den keeperen med nest flest poeng i fjor, han endte på hele 122 poeng. Er en keeper på et solid defensivt lag som holder nullen ofte. Med Bråtveit i mål trenger man ikke å tenke så mye mer på keeperposisjonen resten av året, samtidig som han er billigere enn de fleste andre populære keeperne på spillet. Går inn i sesongen med selvtillit etter fjoråret, og han ønsker nok å vise seg enda mer frem for å være aktuell for både andre klubber og landslag.
Se opp for
Ibrahima Kone – 5,0 – Angrep
Dette er en spennende budsjettløsning om man går for et taktikk som innebærer å ha en billig tredjespiss. Kan ende opp med å spille fast for FKH om han klarer å finne seg til rette mot tøffe midtstoppere i eliteserien. Kom til Norge i Januar fra Mali, og det kan være en tøff overgang for en 18-åring. Ifølge rapporter har han derimot imponert mye på trening, i tillegg til å se pigg ut i treningskamper. Er vanskelig å spille mot med sin bevegelighet og fart. Kanskje Haugesund endelig har funnet den spissen som kan sette ballen i mål opp mot 10 ganger per sesong?

Dødballer

Straffe: Stølås, Gytkjær

Frispark: Stølås, Våge Nilsen, Grindheim

Cornere og indirekte frispark: Stølås, Våge Nilsen, Grindheim

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar