Fantasy Eliteserien er tilbake og en av endringene foran denne sesongen er at vi har fått inn chips. Denne artikkelen tar for seg de ulike chipsene og måter å bruke dem på.

I løpet av en Fantasy-sesong har man noen ekstra hjelpemidler for å hjelpe en med å klatre på rankingen, og riktig bruk av slike chips kan være avgjørende for hvor man til slutt havner. En klassisk tabbe er å svi av chipsene for tidlig, og ikke ta seg bryet med å planlegge hvordan disse skal brukes. Vi håper med denne artikkelen å kunne hjelpe våre lesere på veien mot å bruke chips på en best mulig måte, og starter med den eldste chipen, nemlig wildcardet. Deretter tar vi for oss årets nyvinninger: Parker bussen, Spissrush og To kapteiner.

Wildcard
Et wildcard gir anledning til å bytte ut alle spillere uten å ta såkalte hits(de -4 poengene man får for å gjøre mer enn ett bytte per runde). Man har to wildcards per sesong, og kan spille et per halvdel av sesongen. Det betyr at det første wildcardet må brukes før 5. august, og det kan det benyttes forholdsvis tidlig i sesong. Det er ofte vanskelig å ta ut et startlag og både på Eliteserien Fantasy og FPL lykkes mange med å benytte det første wildcardet allerede etter 3/4 gameweeks, da man har mulighet til å ta ut et lag basert på tendensene man har sett i de første kampene. En del spekulerer i å benytte det for å bytte til seg de spillerne som øker mest i verdi i starten av sesongen, for å dermed ha et lag med større verdi utover i sesongen. Dette kan være en svært god strategi, men man kan også gå på noen smeller, ved å hente inn noen som kun viste seg å være et blaff. Bruken av wildcardet i første halvdel av sesongen bør benyttes litt avhengig av hvordan man gjør det. Får man en litt svak start bør man ikke nøle med å få byttet ut laget sitt for å komme seg ovenpå igjen, men leverer laget godt fra start er det fint å spare det til lenger ut på sesongen. Wildcardet man har tilgjengelig for siste halvdel av sesongen bør benyttes for å planlegge et lag inn mot doble gameweeks, slik at man har flest mulig spillere med to kamper på en runde inne på sitt lag. Det er ikke like mange slike runder i Eliteserien som i Premier League, men vi ser ut til å få noen allerede i fjerde serierunde ettersom noen kamper i andre serierunde må flyttes. Om det skal brukes runden før den doble gameweeken(Obs: man ikke kan benytte to chips samme runde!) eller noen uker i forveien får være opp til den enkelte, og igjen avhenger det litt av hvordan laget ens ser ut i ukene før. Det å tenke på prisøkning bør også være i bakhodet for bruken av wildcardet etter sommeren, men her bør allerede mye av lagverdien være bygd.

 

Parker bussen
Denne chippen gir deg doble poeng på alle forsvarsspillerne dine, og da man har fem spillere i forsvar er poengpotensialet stort her. Det er verdt å merke seg at man ikke kan velge kaptein ved bruk av denne chippen og det er dermed fire spillere som får ekstra poeng. Her vil det gjerne være lønnsomt å bruke chippen når man har et veletablert forsvar, med spillere man er sikker på at spiller og som forventes å ta poeng. Er det for eksempel en runde hvor mange topplag spiller hjemmekamp kan en slik chip brukes på en god måte, og for å få maksimalt med poeng ut av den kan det være en god idé å benytte den i en dobbel gameweek, da spillerne vil få to kamper å hente poeng på. Her kan for eksempel Rosenborg få utsatt en kamp på grunn av Europa-spill, og slik få to kamper på en runde. Skulle det være to kamper de forventes å holde nullen i gir det potensial for mye poeng ved bruk av en slik chip om man har flere forsvarsspillere med doble kamper. De beste forsvarsspillerne er gjerne prissatt høyt og det kan derfor være vanskelig å finne et godt tidspunkt for å bruke en slik chip, med fem forsvarere man har stor tro på til runden. En idé kan være å planlegge et godt forsvar inn mot et wildcard, slik at man ikke blir stående med for mye penger investert i forsvaret i etterkant av at ”Parker bussen”-chippen er brukt.

 

Spissrush
Denne chipen gjør mye av det samme som det ”Parker bussen” gjør, men her er det angrepsspillerne som får doble poeng. Her er det kanskje enda viktigere å sikte seg inn mot en runde med doble kamper, da taket for potensielle poeng øker veldig dersom man har spisser med to fine kamper foran seg. Her forsvinner også kapteinen for runden, og det er derfor bare to ekstra spillere med doble poeng ved bruk av denne. Man har ofte mye investert i angrepsspillerne sine og bruk av ”Spissrush”-chippen trenger derfor ikke planlegges like mye med tanke på det å skulle få ut noen spillere i etterkant.

 

To kapteiner
Navnet på chippen er relativt selvforklarende, ved at man får to kapteiner på laget i stedet for én. Denne kan brukes på de to spillerne du selv velger ut, og er den eneste som fører til at midtbanespillere kan få mer poeng enn i en vanlig runde. Det er ikke mulig å spille to chips samme runde, og da dette er den av chipsene som virker å kunne utgjøre minst forskjell med hensyn til poeng er den kanskje ikke så aktuell for double gameweeks, med mindre vi skulle få tre denne sesongen. Vi anbefaler å sitte litt på denne chippen, men viser to av spillerne dine god form og har relativt enkel motstand i samme runde så kan den gi god avkastning. Her vil for eksempel Ohi få kamp mot både Sandefjord og Start i fjerde serierunde dersom oppsettet blir som ventet, og skulle for eksempel Michael Karlsen imponere i sesongstarten vil han også stå med to fine kamper her. Blir det tilfellet kan det være aktuelt å svi av denne chippen her, men stort sett er det greit å ha litt is i magen.

 

På generell basis er vår anbefaling å være tålmodig med chipsene. Det første wildcardet kan benyttes tidlig, men de øvrige chipsene bør man holde på til slutten av sesongen og ha tilgjengelig når man skal legge opp til å hente flest mulig poeng i doble gameweeks og i de rundene sesongen avgjøres. Den tidlige flyttingen av kamper gjør at bruk av chips blir mer aktuelt tidlig på sesongen, men her er det vanskeligere å vite så mye om lagenes form, da de bare har spilt to seriekamper før dobbelrunden kommer.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar