Nok en runde med snø-problemer og utsatte kamper ødela ikke helt fotballfesten i vår kjære Eliteserien. Fem kamper ble spilt, og de var jevne og spennende. For fantasy-spillerne var det en vanskelig runde som ikke gav veldig mange svar. Flere satt igjen med en ganske lav poengsum, kanskje mest på grunn av skuffende poengfangst av de dyre spillerne fra Rosenborg. Et Rosenborg som tapte mot Sarpsborg, som ikke klarte å slå et Lillestrøm som tapte mot Bodø Glimt, som ikke klarte å score mål mot Brann en gang. Nei, fotball er ikke alltid lett å forutse..

Fotballsonen skal denne sesongen ta et tilbakeblikk på hver runde, for å gi våre lesere en best mulig oversikt over hva man kan hente ut av runden i et fantasy-perspektiv. Nå går vi inn i en landslagspause, så man har god tid å tenke godt igjennom hva neste trekk skal bli.

Flest poeng:
1. Vito Wormgoor (Brannl) – 15
2. Fredrik Aursnes (Molde) – 11
3. Sam Johnson (Vålerenga) – 9
4.Kristoffer Ødemarksbakken (Lillestrøm) – 9
5.Gili Rolantsson Sørensen ( Brann) – 9

Rundens overraskelse:
Tromsø hadde aldri før utsatt en fotballkamp på Alfheim. 18.mars skjedde det for første gang. Flere personer satt og gledet seg til å se sine utvalgte menn fra lagene skulle spille og skaffe dem gode poeng på fantasy, istedenfor endte denne kampen opp med å ødelegge mange poengsummer denne runden. Været var rett og slett ufyselig, så da blir det dobbel gameweek på begge lagene i runde 4. At Lillestrøm skulle klare å holde Sarpsborg til 2-2 var det også mange som ikke helt så komme. Når målene i tillegg kan sies å være to keepertabber, kan det kanskje slå tvil om styrkeforholdene på disse lagene. Fredrik Aursnes overrasket mange sist runde med mål og målgivende, totalt 11 poeng. 11 poeng ble det denne runden også, og er plutselig på god vei å slå fjorårets prestasjon med 65 poeng.

Rundens skuffelse:
Her kunne man vel egentlig bare skrive Rosenborg. Før sesongen var det mange som stilte seg spørsmål omkring de dyre prisene for «stjernespillerne» Bendtner, Helland og Hedenstad for å nevne noen. Disse tar fort en tredjedel av budsjettet, og det føles så meningsløst når de ikke leverer hjemme mot et lag som Kristiansund. Rosenborg har rett og slett ikke virket så solide som de pleier til nå i år, men at de ikke skulle valse over Kristiansund virket lite realistisk. Kristiansund kjempet bra og tok overgangene sine godt og straffet et Rosenborg lag som ikke helt så ut til å vite hva som traff dem. Det skal nevnes at Rosenborg hadde utrolig mange dødballer denne kampen, og det er litt tilfeldigheter at de ikke scorer mål på et av de 15 hjørnesparkene de slår eller et av Helland sine frispark som fort kunne endt en centimeter lengre til siden og i krysset. De fleste hadde valgt sin kaptein fra denne kampen også, bare for å gjøre det enda verre.

Prisøkning (utvalgte): 
Aursnes– 6.1→6.2
Wormgoor – 5.5→5.6
Koomson– 8.85→8.6
Ohi– 9.0→9.1
Skålevik – 6.5→6.6

Prisnedgang (utvalgte):
Chima – 8.9→8.8
Gregersen – 5.0→4.9
Stokke – 6.9→6.8
Bendtner–13 →12.9

Statistikk
– Expected Goals er en statistikk de fleste har fått et forhold til de siste årene, men en annen interessant statistikk er det som kalles fairscore. Dette er en statistikk som tar XGoals litt videre og legger litt mer fokus i blant annet banespill og sjanser som ikke blir avslutninger. Denne runden var fairscoren:

Lillestrøm – Sarpsborg 1.28 – 1.02
Rosenborg – Kristiansund 2.47 – 1.23
Brann – Bodø Glimt 1.58 – 0.98
Haugesund – Molde 1.23 – 1.21
Vålerenga – Odd 1.78 – 0.65

Det interessante man kan lese ut av dette:

  • Vålerenga var det laget som var mest solid defensivt i runden. Når vi ser på hvordan målet kom i tillegg, hvor det var mye tilfeldigheter, kan det tyde på at Vålerenga har klart å organisere seg godt bakover. Det sier også litt om det ekspertene peker på hos Odd, nettopp at de sliter offensivt.
  • Rosenborg burde scoret flere mål, men det kom ikke som en bombe at Kristiansund scoret. Kan tyde på at Rosenborg ikke er like solide bakover, og det virket som om de slet litt på overganger denne kampen.
  • Brann holdt nullen, og de fleste tenkte at det er vel som forventet på hjemmebane. Bodø Glimt hadde sjanser, og en score på 0.98 tyder på at de kanskje hadde fortjent et mål. Bodø Glimt skaper sjanser, og når de får en slik score borte mot et så solid lag kan det tyde på at dette er et lag som kan score mot de fleste.
  • Linde har vært solid for Molde i år, og har allerede registrert ni redninger. Flere av disse kom mot et Haugesund som ikke var så altfor dårlige offensivt. De kom ofte ute på kant, og det kan fort være verdi på backene i år igjen. Molde derimot som scoret fem mål sist slet litt med å komme til de store sjansene både på overganger og i etablert spill.

Lærdom fra helga:
– Fredrik Aursnes overrasket mange sist runde med mål og målgivende, totalt 11 poeng. 11 poeng ble det denne runden også, og er plutselig på god vei å slå fjorårets prestasjon med 65 poeng.  Solskjær kaller han en slags Paul Scholes, og da kan man vel forvente at han skal fortsette. Virker også å være ganske spikret på midtbanen sammen med Hestad og Normann som også imponerer.

– Wormgoor på straffer var en gledelig overraskelse for ganske mange. Kapteinen leverte et solid straffe, noe som bør resultere i videre ansvar fra ellevemetersmerket. Legg til at dette er kapteinen på et lag som ofte holder nullen, og kanskje den spilleren som stikker av med mest bonuspoeng i eliteserien, så er det er veldig spennende mann å ha på laget.

– Vålerenga har offensive backer som er mye med i angrep. Der Ejuke kanskje er litt vel egoistisk på sin kant, er Juklerød på motsatt litt mer glad i å bruke sin back. Nouri er en spennende mann å ha på laget sitt, og at VIF så veldig solide ut skader heller ikke hans sak.

– Angående backer så virker det som om Molde også er veldig opptatt av å få med Remmer og Haugen opp i banen, noe som kan resultere i mange innlegg.

– Sam Johnson er et uromoment på topp for VIF, og han vil nok skape mye problemer i årets Eliteserie. Virker som er spennende alternativ på fantasy om han fortsetter å levere. Juklerød som er fint priset(6.5) på kanten er mye involvert i spillet, han er også glad i å forsøke på mål eller målgivende, så spørsmålet er vel om det er verdt å gå opp 1.0 i pris til en Ejuke som ser veldig spennende ut, men også uferdig ut.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Stian Mæland

26 år, masterstudent ved Norges Idrettshøgskole og fotballtrener på deltid. @StianMaland på Twitter

Legg igjen en kommentar