Den siste uka har vi unnagjort semifinalene i Champions League og et El Clasico hvor diskusjonene om dommeravgjørelser har vært svært opphetede, og igjen har diskusjonen om VAR blusset opp. Skal man ta i bruk teknologien eller tukler man med verdens beste sport om man gjør det?

Videodømmingen, eller Video Assisted Refereeing (VAR) som vi har lært å kjenne det som, debatteres stadig. De engelske toppdivisjonsklubbene stemte nylig mot å ta det i bruk i Premier League og det er vedtatt at det ikke skal brukes i Champions League neste sesong. Denne uken har vi igjen sett eksempler på avgjørelser som burde vært gjort annerledes, og igjen går debatten på om det er på tide å innføre videodømming i toppfotballen. Det er allerede i bruk i Serie A og Bundesliga, og det er besluttet at det skal tas i bruk i La Liga kommende sesong.

Kritikken er stor hos en del, mens andre er veldig tydelige på at VAR bør tas i bruk. Kritikken mot å ta i bruk teknologien går i stor grad på at man endrer på en sport som har fungert såpass godt som det fotball åpenbart har. Det er en enorm interesse for fotball. Det spilles over så godt som hele verden og populariteten er større enn for omtrent all annen idrett på verdensbasis. Det er en idrett som egentlig ikke krever så mye annet enn noe som kan formes som en ball, og noe en kan score mål på. Mye gjøres åpenbart riktig, og trenger man egentlig endre på noe som fungerer så godt?

Svaret på det spørsmålet er et rungende ja. Fotballen har gjennomgått en rekke store endringer, som i sin tid ble heftig debattert. Frem til 1992 kunne keeperen plukke opp ballen med hendene når han fikk den tilbake fra en medspiller, hvilket er helt utenkelig for dagens fotballtilhengere. Endringen har ført til at keeperne må bli bedre med ballen i beina, tempoet i kampene har økt og det er en mer offensiv tilnærming til for eksempel det å presse keeper. Offsideregelen er blitt forandret ved flere anledninger og en rekke andre endringer er gjort for å få en mer publikumsvennlig idrett. Så da kommer vi til det neste spørsmålet; Bør man innføre VAR i all fotball på toppnivå?

Her vil mange stille seg kritiske, og argumentene er ofte de samme. ”Det tar bort det spontane ved fotballen”, ”Det ødelegger for engasjementet”, ”Det tar for lang tid”, ”Dommerfeil er en del av sjarmen”, ”Man må ha noe å diskutere”, ”Det gjøres feil også med VAR”. Noe av dette kan man sikkert si seg til dels enig i, men det er også verdt å se nærmere på hvordan VAR faktisk fungerer. Mange av kritikerne har sett VAR bli praktisert i FA Cupen, og det har av gode grunner gitt mange kritiske røster, men ser man på hvordan det har fungert i eksempelvis Serie A er det mindre grunn til å være kritisk.

Supporteropplevelsen

Det viktigste argumentet for bruk av VAR er at man får flere riktige avgjørelser. Dommerne får mulighet til å ettergå potensielt kampavgjørende situasjoner og ta en mer veloverveid avgjørelse ved bruk av den teknologien som finnes til rådighet. Her mener mange at man fjerner et av suksesskriteriene for fotballen i form av at spontaniteten forsvinner. Som tilskuer av et lag i Serie A mener jeg at man gjennom en sesong har sett at de spontane reaksjonene fortsatt finner sted, selv om VAR nå benyttes. Det er ikke slik at fotballsupportere dropper å juble i det ballen går i mål! Man jubler hemningsløst, og så forstår man etter hvert at det kanskje må ses nærmere på situasjonen. Tidligere har man jublet hemningsløst for scoring, før man plutselig ser at linjemannen står med flagget i været og markerer for offside. Det er ikke den helt store forskjellen, og VAR fjerner ikke de spontane reaksjonene. Man rekker fint å reagere på det som skjer før VAR kommer inn i bildet, og dersom situasjonen må sjekkes venter noen svært spennende sekunder.

Jeg har jublet hemningsløst for at motstanderens mål ble annullert for en offside, etter at dommerne gikk gjennom situasjonen med VAR. Den gleden man opplever ved å likevel ikke slippe inn mål er voldsom, og ser du kampen på TV får du se om det er offside eller ikke uansett. Hvor frustrerende og provoserende er det ikke om laget ditt slipper inn på en dommerfeil? Med VAR slipper du det. Som supporter av Milan har jeg også opplevd gleden ved at motstanderne får annullert en scoring ved VAR, eller gleden man opplever når scoringen likevel godkjennes når dommeren må ut for å sjekke avgjørelsen. Engasjementet forsvinner ikke med VAR.

Tidsbruk

Tidsaspektet er selvsagt noe som debatteres, og det tar litt tid å sjekke avgjørelsene. Det er ikke til å legge skjul på, men det er likevel forholdsvis begrenset hvor mye av de 90 minuttene en kamp varer som går bort til dette. I FA Cupen har man sjekket for mange avgjørelser, og dommeren selv skal sjekke alle situasjoner. Det fungerer ikke. I italiensk fotball har man lykkes med å bruke videodommeren på en langt bedre måte, og hoveddommeren sjekker kun de avgjørelsene hvor det er grunn til å være i tvil. Det er mange kamper hvor man ikke stopper spillet for VAR i det hele tatt og tidsbruken har etter hvert ikke blitt noe stort problem, etter en periode med litt startvansker. Dersom man ikke kan ta seg tid til å faktisk få riktig utfall i en kamp så er det mye annet vi også må ta tak i, for det er en del tid som går med til andre ting enn effektivt spill i løpet av en kamp.

En del er kritiske fordi man ser feil til tross for at det brukes VAR. Det gjøres feil, og en del avgjørelser er basert på skjønn. Det betyr ikke at man ikke bør luke ut de feilene man kan. Det er fortsatt kriminelle i Norge, men vi bør ikke tillate anarki av den grunn. Det er også viktig å påpeke at man ikke kan bruke VAR på alt, men slik det nå fungerer brukes det på direkte kampavgjørende situasjoner og er begrenset til kun den ene avgjørelsen. Det betyr at det kan bli mål på en feil idømt corner, men slikt må vi nesten kunne leve med, all den tid man ikke kan sjekke alt for å fortsatt bevare flyten i spillet.

Riktig utfall

For meg er det langt viktigere at avgjørelsene som tas er så korrekte som man kan få til, og da er det ingen grunn til å ikke bruke teknologien. Det er fortsatt en del ting med VAR man kan kritisere, blant annet at det ikke går ut noe info til de som møter på stadion, men etter å ha sett det i bruk i Serie A er jeg ikke i tvil om at det har kommet for å bli. Kanskje hadde finalistene i Champions League vært noen helt andre ved bruk av VAR, kanskje ville tabellen i Premier League sett annerledes ut. Det er vanskelig å vite hvor avgjørende dommerfeilene har vært, men jeg ser ingen grunn til at man ikke skal gjøre noe med det man kan gjøre noe med ved bruk av et forholdsvis velfungerende verktøy.

Det dreper kanskje noe av diskusjonen om akkurat dommeravgjørelser, men er vi ikke alle litt lei av at all studiotid brukes til å diskutere om det skulle vært straffe eller ikke? Jeg er for min del langt mer interessert i diskusjoner om fotballen enn om fotballdømming, og kanskje ville vi fått større fokus på det som faktisk er interessant om vi eliminerte en del av de feilene man ser i toppfotballen i dag. Et studio som heller kan bruke tiden sin på å diskutere taktiske valg og se nærmere på spillerprestasjoner er i mine øyne langt mer interessant enn å diskutere de avgjørelsene man heller kan få riktig underveis i kampen. Det VAR en gang en dommerfeil, men heldigvis hadde vi verktøyene til å gjøre noe med det.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar