Fotballsonen skal se nærmere på VM-gruppene og vi sparker i gang det hele med å ta en titt på Gruppe A.

 

Russland
Vi starter det med hele med vertsnasjonen Russland. Den gang de fikk tildelt mesterskapet var det optimisme rundt stormaktens fotballfremtid, etter at de nådde semifinalen i EM 2008. Siden den gang har det ikke vært all verden å skrive hjem om for Russland. I 2014 endte det med exit i gruppespillet, selv om de havnet i en forholdsvis svak gruppe. Det har de gjort også i år, og det er nok der mulighetene ligger for Russland. De har ikke gått videre fra et gruppespill siden 1986, og har bare vært med i to av de siste fem mesterskapene. Deres beste plassering gjennom tidene er fjerdeplassen i 1966, og vi har liten tro på at de vil klare å gjenta den bedriften i sommerens VM.

Prestasjoner
Russland er forhåndskvalifisert som vertsnasjon. De har levert varierende gjennom de to siste årene, og røyk i gruppespillet i confederations cup i fjor sommer.

Viktigste spiller
Det er ikke så mange stjerner i det russiske laget, og de aller fleste spiller i hjemlig serie. 90-generasjonen har levert noen av de sentrale spillerne, i Alan Dzagoev og ikke minst Fjodor Smolov. Spissen var lenge ansett som en av de mest lovende i russisk fotball, men det har tatt sin tid før gjennombruddet kom. Nå står han med 63 mål på 99 kamper for Krasnodar, og han har også 6 mål på sine siste 11 landskamper. Russland er avhengige av en Smolov i form for å levere i sommer.

Se opp for
Det er gjerne Aleksander Golovin som dras frem når man skal snakke om russisk fotballs mest spennende spiller. Han er en offensivt anlagt midtbanespiller som i en alder av 22 har fått med seg  18 landskamper og vært en sentral spiller for CSKA Moskva de siste sesongen. Ellers har også Aleksey Miranchuk vist tidvis lovende takter på topp, men målsnittet tilsier ikke at det vil eksplodere i sommer og han har også tøff konkurranse om plassen på laget.

 

Egypt
Til tross for at de har en stolt landslagshistorie har ikke Egypt vært noen stor nasjon i VM-sammenheng. Dette er faktisk bare tredje gang de er med i VM, til tross for at de har vunnet Afrika-mesterskapet hele syv ganger! De to foregående gangene har de ikke tatt seg videre fra gruppespillet og i en forholdsvis svak gruppe A øyner man muligheten til å kunne avansere for aller første gang!

Prestasjoner
Egypt tok seg til VM etter å ha vunnet sin kvalifiseringsgruppe, hvor de endte med 4-1-1 i kamper mot Uganda, Ghana og Kongo. I Afrika-mesterskapet 2017 tok de til seg finalen, men der kom de til kort mot Kamerun. De har så langt ikke vunnet noen kamper i 2018, men har spilt jevnt i de fleste kamper og skal teste seg mot både Colombia og Belgia før VM sparkes i gang.

Viktigste spiller
Det er nok få som vil trekke frem noen andre enn Mohamed Salah som Egypts definitivt viktigste spiller. Nå står Premier Leagues toppscorer i fare for å miste mesterskapet etter skaden han pådro seg i Champios League-finalen, men skulle han bli klar vil han være lagets store stjerne. 33 mål på 57 landskamper er sterkt og sier også litt om hvor viktig Salah er for Egypt. Ellers har også Elneny slitt med skade og da begynner det å tynnes ut i stjernerekken hos nordafrikanerne.

Se opp for
Ramadan Sobhi
har enda ikke fått sitt store gjennombrudd, verken på landslags- eller klubbnivå. Potensialet er dog svært stort og med Stoke klare for Championship er dette et strålende utstillingsvindu for en spiller med potensial til å kunne utrette store ting.

 

Saudi-Arabia
Midtøstens største land har en forholdsvis beskjeden VM-historie, men var en fast deltager mellom 1994 og 2006. De har tatt seg videre fra gruppespillet en gang, men har som regel vært en kasteball når de først har kvalifisert seg. Få levner dem veldig store sjanser i årets VM heller, og mye tyder på at de vil få det tøft med å skulle ta seg videre.

Prestasjoner
Saudi-Arabia leverte en solid kvalifisering og tok seg til VM som gruppetoer bak Japan. De havnet foran Australia på målforskjell, til tross for at de ligger et godt stykke bak Oseanias stormakt på FIFA-rankingen. Faktisk er Saudi-Arabia det lavest rangerte laget i VM, med sin 67. plass. Det er forøvrig to plasser bak det nest svakeste laget i VM, gruppemotstander Russland. De har dog vunnet en del kamper i 2018, men mot antatt bedre motstand har de slitt.

Viktigste spiller
Alle spillere på det saudi-arabiske landslaget er eid av klubber i hjemlandet, men noen av de fremste spillerne har vært utlånt til spanske klubber det siste halvåret etter at landslaget inngikk en avtale med La Liga. Dette er en del av den noe uvanlige oppladningen til VM, hvor en god treningsarena har blitt prioritert for en del av spillerne. Slik har det også vært for Mohammad Al-Sahlawi, som har trent med Manchester United for å forberede seg til sommerens VM. Han er mannen å se til offensivt, og med 28 mål på 38 landskamper er det ingen tvil om at han er en solid måljeger.

Se opp for
De fleste på dette landslaget er ubeskrevne blad for de aller fleste nordmenn. Man kan dog merke seg navnet Fahad Al-Muwallad. Hurtigtoget har vært på utlån i Levante det siste halvåret, uten å ha fått all verdens spilletid der. Han har dog gode ferdigheter og kantspilleren har et godt målsnitt både på landslaget og for klubblaget Al-Ittihad.

 

Uruguay
Den første VM-vinneren gjennom tidene har en stolt VM-historie og til tross for sitt beskjedne befolkningsgrunnlag har de i flere perioder levert gode resultater i VM. Senest i 2010 spilte de semifinale, og også i sommer er de en av outsiderne. Mange av spillerne har vært med siden 2010, og det er en solid tropp som skal spille under Oscar Tabarez denne sommeren. Det mangler kanskje noe rutine på midtbanen, men ellers har de fleste faste spillerne vært viktige spillere i store deler av Tabarez regjeringstid, fra den gang han tok over laget i 2006.

Prestasjoner
Uruguay leverte en solid kvalifisering og tok seg til VM som toer i den sør-amerikanske kvalifiseringen. De endte riktignok ti poeng bak Brasil, og med 9-4-5 kom det også noen nedturer i kvaliken. De hadde en svak periode i 2017, men nå må vi nesten et år tilbake i tid for å finne et tap sett bort fra det noe B-pregede laget som tapte mot Østerrike høsten 2017.

Stjernespiller
Det er vanskelig å plukke ut den aller største stjernen hos Uruguay, all den tid både Luis Suarez og Edinson Cavani er blant de fremste spissene i verden. Begge har solide statistikker for landslaget og begge har et solid målsnitt for klubblagene sine de siste årene. Ellers må også kapteinen Diego Godin fremheves, som en sentral brikke i et av verdens beste forsvar hos Atletico Madrid.

Se opp for
I et lag som i stor grad har bestått av de samme spillerne i en årrekke er det ikke så mange man ikke kjenner til. Gimenez har allerede fått 41 landskamper og er i så måte godt etablert, men en mann som foreløpig ikke har så mange landskamper er Lucas Torreira. 96-modellen har levert en strålende sesong i Sampdoria og til tross for at han bare har spilt to landskamper så langt så kan han fort få sjansen til å prege laget i VM. Ellers er også Rodrigo Bentancur en mann de fleste vil legge merke til, og Juve-spilleren virker å ha kapret en plass på laget.

 

Spådom for gruppe A

  1. Uruguay
  2. Egypt
  3. Russland
  4. Saudi-Arabia

Alt annet en gruppeseier til Uruguay vil være en overraskelse, og Egypt er ganske klare favoritter til å ta den andre plassen. Det avhenger dog litt av skadesituasjonen på deres største stjerner og skulle de ikke bli klare kan vertsnasjonen Russland muligens ha muligheter til å avansere. Saudi-Arabia levner vi liten sjanse og vi tror de får det tøft i Gruppe A.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar