Fotballsonen skal se nærmere på VM-gruppene, og i denne saken retter vi øynene mot gruppe C.

Frankrike:
Les Bleus har stolte tradisjoner fra fotball-VM. Da mesterskapet ble avholdt på hjemmebane i 1998 gikk de helt til topps, men i to av de tre siste VM-sluttspillene har det blitt exit allerede i gruppespillet. i Brasil-VM i 2014 ble et ungt og lovende fransk mannskap slått ut i kvartfinalen etter å ha tapt 1-0 mot Tyskland, som til slutt kunne løfte troféet. I forrige EM, som også ble avholdt i Frankrike, endte det med en sur andreplass etter å ha tapt finalen mot Portugal etter ekstraomganger. To år senere, og med mer rutine i laget, er hele nasjonen klar for et nytt VM-gull, 20 år etter at de beseiret Brasil i finalen i Paris.

 • Prestasjoner:
  Frankrike vant oppskriftsmessig sin kvalifiseringsgruppe. Gruppen bestod av blant annet av store fotballnasjoner som Nederland og Sverige, men et fransk lag med ambisjoner om VM-gull hadde ikke noen problemer fra en gruppe som i tillegg til de to nevnte lagene bestod av Bulgaria, Luxembourg og Hviterussland. Det skal dog sies at de tapte borte mot Sverige etter et mål imot fire minutter på overtid, og at de bare klarte 0-0 både på hjemmebane mot Luxembourg og borte mot Hviterussland, men når man tar med i betraktningen at de møtte den svakeste nederlandske utgaven på flere tiår, så endte det med et meget komfortabelt avansement.

 

 • Viktigste spiller:
  Frankrikes store stjerne heter Antoine Griezmann, og spiller klubbfotball for Atlético Madrid. Spissen, som også kan bli å se på kant, har vært svært viktig for at Atlético har vært i stand til å ta opp kampen mot langt mer pengesterke Real Madrid og Barcelona i hjemlig liga, og var også en viktig bidragsyter da laget i vår vant Europa League. I finalen mot Marseille scoret han 2 mål, og bare 2 spillere scoret flere mål enn Griezmann i årets Europa League-sesong, til tross for at Atlético først kom inn i turneringen etter gruppespillet, hvor man tradisjonelt sett møter svakere motstand. Denne sesongen scoret han 19 mål og hadde 9 målgivende pasninger i La Liga, og kun verdensstjernene Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Luis Suárez hadde flere målpoeng enn ham. På landslaget står han med 20 mål på 53 kamper, og i VM-kvalifiseringen leverte han både 4 mål og målgivende pasninger.

 

 • Se opp for:
  Frankrikes stjerneskudd Kylian Mbappé ble for alvor et kjent navn i fotballverdenen da han som 17-åring scoret 15 mål og leverte 11 målgivende pasninger for Monaco i Ligue 1 i 2016/17-sesongen, samtidig som han scoret 6 mål på like mange kamper i utslagsrundene i Champions League. Dette førte til at storklubben PSG hentet på et lån med kjøpsopsjon, først og fremst for å finne et smutthull i FFP-reglementet. Denne sesongen har han fortsatt der han slapp, og det har blitt 13 mål og 8 målgivende pasninger for PSG i ligaen, samt 4 mål og 3 målgivende i Champions League. Franskmannen spiller primært høyrekant, men han er også en meget god spiss. På sine 6 siste landskamper har han levert mål eller målgivende i samtlige! Mbappé kan utvilsomt bli en av verdens beste fotballspillere dersom utviklingen fortsetter.

Australia:
Oseanias fremste fotballnasjon har etablert seg som en fast deltager i VM, og dette blir deres fjerde strake deltagelse i et VM-sluttspill etter å kun ha kvalifisert seg én gang før 2006. VM i Tyskland ble til gjengjeld deres beste sluttspill i historien, og det er også den eneste gangen de har avansert fra gruppespillet. Der endte det med exit i åttendedelsfinalen etter 0-1 mot Italia, som senere vant turneringen. I årets VM har de havnet i en sterk gruppe, og det er få som levner «Socceroos» noen sjanser til avansement. Angelos Postecoglou trakk seg som trener etter at VM-plassen ble sikret, og laget ledes nå av Bert van Marwijk.

 • Prestasjoner:
  Australia endte på tredjeplass i sin gruppe i den asiatiske kvalifiseringen, bare ett poeng bak gruppevinner Japan. På hjemmebane leverte «Socceroos» solide prestasjoner, men kun ett poeng på de tre bortekampene mot henholdsvis Irak, De Forente Arabiske Emirater og Thailand gjorde at Australia måtte ut i playoff mot Syria. Over to kamper måtte det ekstraomganger til for å skille lagene, og det var til slutt australierne som avanserte til et avgjørende dobbeltoppgjør mot Honduras. Her viste de igjen hvor solide de er på hjemmebane, og etter 0-0 i Honduras sikret de VM-billetten med 3-1 i Sydney. I mars ble laget sendt hjem fra Oslo med et sviende 1-4-nederlag mot Norge, men senest på fredag beseiret de Tsjekkia 4-0 i en treningskamp.

 

 • Viktigste spiller:
  Kaptein Mile Jedinak er sammen med evigunge Tim Cahill de to klart mest rutinerte utespillerne på det australske landslaget. Cahill har begynt å dra på årene, og vil nok ha en mer perifer rolle i årets mesterskap enn han har hatt tidligere. Heller ikke Jedinak er en unggutt, og i løpet av sin lange karriere har den defensive midtbanemannen notert seg for 70 landskamper og 17 mål. Jedinak har vært kaptein for nasjonen siden VM i 2014, men han ble faktisk vraket til fjorårets Confederations Cup og fire av høstens kvalifiseringskamper.

 

 • Se opp for:
  Matthew Leckie er til daglig lagkameraten til Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred i den tyske Bundesliga-klubben Hertha Berlin. Der har han lagt beslag på høyrekanten, og i løpet av sesongen ble det 5 scoringer i ligaen, samt 1 scoring i Europa League mot det spanske storlaget Athletic Club. Leckie har i en alder av 27 år allerede fått 52 landskamper, men i sommerens VM vil flere enn Bundesliga-kjennere få muligheten til å stifte bekjentskap med den meget fotrappe kantspilleren.

Danmark:

Danmark trenes av Åge Hareide, som tidligere har ledet det norske landslaget uten suksess. Nordmannen overtok roret etter at landet mislyktes i å kvalifisere seg til EM i 2016. I nettopp EM har Danmark stolte tradisjoner, og de vant faktisk mesterskapet tilbake i 1992. De kan også vise til to semifinaler før den tid, og i ettersom det, i likhet med i dag, ikke ble spilt bronsefinale i 1984, så står de også med en bronse i EM. I VM har det derimot ikke blitt like mye suksess, og åttendedelsfinalene i 1986 og seksten år senere, i 2002, er deres beste resultat. Seksten år senere enn 2002, altså i år, har de derimot gode muligheter til å tangere deres beste VM-prestasjon i deres femte mesterskap. Danskene har noen få meget gode enkeltspillere i hver lagdel, men bredden i laget er ikke nok til å kunne hamle opp mot de beste.

 • Prestasjoner:
  De danske drenge ble trukket i en forholdsvis overkommelig gruppe i den europeiske VM-kvalifiseringen. Polen, Montenegro, Romania, Armenia og Kasakhstan var gruppemotstandere, og det ble til slutt Polen som vant gruppen, blant annet etter et 4-0-tap mot nettopp Danmark. Andreplassen i gruppen ble sikret med god klaring ned til Montenegro, og dermed måtte Hareides menn gjennom playoff for å komme seg til årets VM. Der møtte de Irland, som de etter en traust 0-0-kamp i Parken endte opp med å høvle over hele 5-1 på bortebane. Det var med andre ord ikke ufortjent at danskene tok seg videre fra playoff-kampene.

 

 • Viktigste spiller:
  Den ubestridte stjernen på det danske landslaget heter Christian Eriksen. Den offensive midtbanespilleren er en meget sentral spiller for Tottenham, og i 2017/18-sesongen scoret han hele 10 mål og leverte 11 målgivende pasninger i Premier League. I Champions League leverte han også mål mot selveste Real Madrid og Juventus, og det er ingen tvil om at Eriksen er det nærmeste danskene kan kalle en verdensstjerne på fotballhimmelen. På klubblaget har han som oftest spilt bak Harry Kane på spissplass eller på høyrekant i en 4-2-3-1-formasjon, mens på landslaget spiller han i en offensiv midtbanerolle. I kvalifiseringen til VM scoret han utrolige 11 mål, inkludert et hattrick i 5-1-seieren mot Irland i den avgjørende playoff-kampen.

 

 • Se opp for:
  Danmark har mange lovende spillere, men det er én spiller som peker seg ut. Pione Sisto har gjort sine saker meget bra for La Liga-klubben Celta Vigo etter overgangen fra danske Midtjylland for to år siden. 23-åringen har vært tilnærmet fast for Celta Vigo de siste to sesongene, og i 2017/18-sesongen scoret han 4 mål og leverte 10 målgivende pasninger fra venstrekant. På landslaget spiller han derimot både på venstre- og høyrekant. En utrolig lovende spiller, som kanskje blir å finne i en enda større klubb etter sommeren.

Peru:
Peru deltar i sitt første VM siden 1982, og faktisk var ingen av spillerne i årets tropp født da landet sist fikk måle krefter mot den ypperste verdenseliten. Dette blir det femte VM-sluttspillet for landet som har VM-tradisjoner helt tilbake til da det første mesterskapet ble avholdt i 1930. Nasjonens beste prestasjon er kvartfinalen fra Mexico i 1970, og det er lite trolig at de vil kunne tangere den prestasjonen selv om det ikke er utenkelig med avansement fra gruppespillet.

 • Prestasjoner:
  Måten de kvalifiserte seg på var langt ifra uten dramatikk. Peru på femteplass og tok seg til playoff etter en høyst dramatisk avslutning på den søramerikanske VM-kvalifiseringen, hvor fire av ti land tar seg direkte til VM. Før den avgjørende runden lå peruanerne på sjetteplass, men et selvmål fra Colombias keeper David Ospina på tampen av kampen gjorde at de tok seg til playoff på bekostning av Chile. Der møtte de New Zealand, som de beseiret 2-0 sammenlagt. I bortekampen endte det 0-0, men hjemme i Peru vant de 2-0 i det avgjørende oppgjøret. Kun Brasil og Uruguay scoret flere mål enn Peru i løpet av kvalifiseringen, så det er definitivt et lag som er i stand til å utfordre de fleste forsvar.

 

 • Viktigste spiller:
  VM-oppladningen til Paolo Guerrero har vært alt annet enn optimal. Kapteinen ble i november utestengt i 14 måneder etter å ha testet positivt på et stoff som blant annet finnes i kokain, men før helgen ble det kjent at han fikk fritak fra karantenen under mesterskapet i Russland. Guerrero ble delt toppscorer for Peru i VM-kvalifiseringen med 5 mål, samme antall som Edison Flores. Han har dermed ikke spilt mye fotball siden november, men han fikk faktisk 2 kamper for sin brasilianske klubb Flamengo i Serie A i midten av mai. På 1 kamp fra start og 1 innhopp scoret han 1 mål og leverte 1 målgivende pasning. I fjorårets sesong leverte han 6 mål og 3 målgivende pasninger på 19 kamper før dopingutestengelsen trådte i kraft. Av andre sentrale spillere er det verdt å nevne Jefferson Farfán og André Carillo.

 

 • Se opp for:
  Renato Tapia er en 22 år gammel sentral midtbanespiller som tjener til livets opphold i Æresdivisjonen. Denne sesongen har han spilt 15 kamper og vært en del inn og ut av laget, både som midtstopper, anker og sentralt på midten, for klubben som endte på 4. plass i Nederland. Tapia har et uforløst potensial, men på landslaget nyter han stor tillit på midtbanen.

Fotballsonens spådom:

 1. Frankrike
 2. Danmark
 3. Peru
 4. Australia

Frankrike er en av favorittene til å vinne VM, og må naturligvis finne seg i å være storfavoritt i denne gruppen. Alt annet enn gruppeseier vil være en gedigen skuffelse for franskmennene. Det forventes en tøff kamp om den andre plassen som gir avansement til åttendelsfinalene, men vi velger levne Åge Hareides danske mannskap en ørliten større mulighet til avansement enn søramerikanerne. Peru kommer derimot ikke til å bli noen kasteball, og selv om vi tror at Danmark avanserer, så er det langt ifra utenkelig at Jefferson Farfan og hans landsmenn sniker seg opp på andreplass. Australia vil nok få et tøft mesterskap, og selv om de kan stjele poeng fra både Danmark og Peru på en god dag, så blir det nok en tidlig exit for «Soccerroos».

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Sean Røskeland

Twitter: @Seanrosk. Ingeniørstudent. Lidenskapelig forhold til Brann, norsk fotball og tribunekultur. Glad iManchester United, engelsk fotball og fantasy-spill. Ikke tilhenger av korrupte forbund, oljesjeiker, kunstgress og tikitaka. No pyro, no party!

Legg igjen en kommentar